Institut za javne financije odabrao najbolje

NAJTRANSPARENTNIJI GRADOVI: Poreč omogućio uvid u sve isplate iz gradskog proračuna

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca

| Autor: Branko BIOČIĆ, Slaven BRAJKOVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.

I Umag u vrhu

Grad Poreč ponovno je dobitnik najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti i svrstava se u sam vrh po najvišim ocjenama transparentnosti proračuna od samih početaka mjerenja koja je Institut počeo vršiti još 2013. godine.

Od početka ove godine Grad Poreč u svoje poslovanje uveo je potpuno novu, visoku razinu transparentnosti - aplikacija Otvoreni grad kroz dostupne usluge - iTransparentnost i Financijske kartice, koje su dostupne na porec.otvorenigrad.hr i omogućava uvid u isplate od početka godine pa nadalje. iTransparentnost? omogućava uvid u sve isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna. Što se tiče financijskih kartica, omogućuje se uvid u zaduženja Grada, pregled plaćenih obveza kao i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati putem aplikacija mobilnog bankarstva.

U osmom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije i ove je godine Gradu Umagu potvrdio status odlikaša te mu dodijelio najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje odgovorno upravljanje i potpunu transparentnost proračuna što je jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada lokalne samouprave. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Labinu petica

Kako ističu u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost - mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina - iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije (https://www.ijf.hr/).

Proračunska transparentnost i odlična ocjena Instituta za javne financije već su postale normalna stvar svake godine kad je Labin u pitanju. Ove godine ništa drukčije osim što je Labinu, uz peticu za transparentnost, uručeno i priznanje Instituta za javne financije.

Općina Funtana i ove je godine, četvrti put za redom, dobila vrijedno priznanje Instituta za javne informacije - ocijenjena je najvišom ocjenom odličan, jer je na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavila svih pet traženih dokumenata vezanih za transparentnost proračuna : izvješća o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020. i 2021.godinu, prijedlog proračuna za 2022.godinu. izglasani proračun za 2022. godinu te proračunski vodič za 2022.godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater