LUGANIGADA U MARUŠIĆIMA

Najbolje kobasice pripremaju se u Bujama


Tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija Luganigada, natjecanje u pripremanju istarskih kobasica, okupila je u Marušićima 14 natjecatelja i mnogo više posjetitelja.

Prethodno su održane lokalne luganigade u Bujama (dvije), Marušićima, Tribanu, Čepićima, Krasici i Kaštelu, a prva trojica su imala pravo doći sa svojim kobasicama u Marušiće. Ipak, nisu došli svi, ali su sve lokalne imale svog predstavnika u finalnoj luganigadi.

Četrnaest kobasica ocjenjivala su 22 člana komisije, sastavljene od posjetitelja. Ocjenjivao se miris, okus, izgled, struktura… Bodovanje je pokazalo da su ove zime najbolje kobasice pripremljene u Bujama.

Naime, prvo mjesto sa visokih 70 bodova dobila je kobasica koju je na natjecanje donio mladi Luca Vigini, učenik 8. razreda bujske Talijanske osnovne škole. Njemu je pripala plaketa i prijelazni pehar. Odmah je rekao da tek uči, a da mu je mentor bio rođak Mauro Vežnaver, trećeplasirani natjecatelj i stalni sudionik luganigada. Između njih, na drugom mjestu bila je kobasica koju je napravio poznati bujski vinar Ireneo Celega. Zanimljivo je da su njih trojica bili najbolji i na lokalnoj luganigadi u organizaciji Zajednice Talijana Buje, ali s nešto drugačijim poretkom. Inače, s nešto manje bodova na četvrtom je mjestu bio mladi Alberto Blažević iz Kaštela, a peto mjesto dobila je kobasica Edija Kovačića, lanjskog pobjednika.

Treba reći da ocjenjivačima nije bilo lako, sve su kobasice bile svježe narezane, prosušene, približno jednakih svojstava. Proizvođači kobasica, koji to rade za sebe, za kućne potrebe, su potvrdili da ova zima nije bila pogodna za kobasice, bila je topla s dosta vlage.

- Da, zima nije bila pogodna, nije bilo prave bure koja je potrebna za kobasice. Morali smo se snalaziti, dizati kobasice na visoki šufit, neki su koristili i ventilatore da se kobasice uspiju prosušiti. Evo, izgleda da smo dobro sve napravili, kaže drugoplasirani Ireneo Celega.

Luganigada se u Marušićima održava od 1993. godine, prvo kao lokalna, mjesna, nakon čega su se slična druženja počela organizirati i u drugim mjestima, a prije petnaestak godina u Marušićima se počela održavati finalna za područje Buja i okolice. Ranije su se uz kobasice ocjenjivala i vina, ali se kasnije od toga odustalo, da bi prije osam godina uz ocjenjivanje kobasica počelo i ocjenjivanje kroštula.

Svake godine natjecanje u pripremanju te istarske slastice bilo je sve bolje, pa je ove godine na osmoj Kroštuladi deseteročlani žiri ocjenjivao 17 uzoraka. Kroštule su donijele domaćice s područja Marušića, Oprtlja, Grožnjana, Kaštela i drugih mjesta, te iz susjednih mjesta u Sloveniji. Svaka domaćica imala je svoj tajni dio recepta, a nakon što su degustatori dali ocjene, kroštule su kušali i posjetitelji. Službeno, najbolje kroštule i ove je godine imala Greta Vižintin iz Sv. Ivana kod Oprtlja, lanjska pobjednica koja je tako zadržala veliki prijelazni pehar uz novu nagradu. Drugom mjesto za kroštule dobila je Doriana Bernobić iz Kaštela, a treće Debora Smilović iz Momjana. Četvrta je bila Martina Bernobić iz Kaštela, a peta Fiorela Srebrnić iz Poropata.

Nakon podjele priznanja posjetitelji s natjecateljima u obje kategorije prešli su u dvoranu gdje je sve dočekala ukusna fritaja s kobasicama, uz glazbu, domaća vina i druga pića. Marušićanska Luganigada završila je nedjeljno biciklijadom i rekreativnom šetnjom po Kornariji, a zatim druženjem uz mega fritaju s domaćim kobasicama.

Luganigadu su i ove godine organizirali Mjesni odbor i KUSD Bratstvo, te Turistička zajednica Buje. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of