MEDULIN

Načelnik poziva na štednju i apelira na osobnu odgovornost: Mjere za rasterećenje gospodarstvenika, štednje i opreza

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Na području općine Medulin omogućilo bi se oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja poreza na potrošnju te oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za vrijeme trajanja ograničenja rada, rekao je načelnik Goran Buić

S obzirom na trenutačnu situaciju epidemije uzrokovane korona virusom COVID-19, načelnik Općine Medulin Goran Buić odlučio je uputiti Općinskom vijeću prijedlog izmjena određenih općinskih odluka. Premda je sjednica Općinskog vijeća tek održana, vijećnici će se očito uskoro morati opet sastati kako bi donijeli mjere kojima će se osigurati pomoć gospodarstvenicima na području općine koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada, a sve s ciljem da ih se rastereti, da se očuvaju radna mjesta i riješe problemi nelikvidnosti.

Očekivano smanjenje prihoda

- Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenicima na području Općine Medulin omogućilo bi se oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja poreza na potrošnju te oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za vrijeme trajanja ograničenja rada. Ovisno o daljnjem razvoju i trajanju epidemije razmotrit će se i druge mjere pomoći gospodarstvenicima, poručio je načelnik Goran Buić, koji je ujedno donio i Zaključak o mjerama štednje i opreza na području Općine Medulin.

Zaključak se odnosi na sve proračunske korisnike, trgovačka društva i ustanove u vlasništvu Općine Medulin. S obzirom da se zbog novonastale krizne situacije očekuje smanjenje prihoda općinskog Proračuna za 2020. godinu, u cilju uravnoteženja proračuna nalaže se štednja u poslovanju te obustava preuzimanja novih obaveza koje nisu nužne za redovito osnovno poslovanje, izuzev poslova koji su već u tijeku i za koje je preuzeta ugovorna obveza. Načelnik je ujedno iskoristio ovu priliku da zamoli sve mještane da se pridržavaju svih mjera prevencije i zaštite od potencijalne zaraze koje propisuje Stožer civilne zaštite, a sama Općina jučer je naručila čišćenje i dezinficiranje svih autobusnih čekaonica na svom području. Sve su autobusne čekaonice dezinficirane tijekom dana, a u cilju redovitih mjera higijenske zaštite, ove radnje ponavljati će se redovito.

Dezinfekcija javnih površina

Također, djelatnici poduzeća Albanež d.o.o. za javnu odvodnju dezinficijensom su prali punktove gdje je veća frekvencija prolaska stanovnika pojedinih općinskih naselja, a danas i u narednim danima nastaviti će se čišćenje i dezinficiranje u općini Medulin.

"Podsjetimo, iznimno je važno paziti na sve preporuke i mjere higijenske zaštite, a mještane pozivamo da i sami odgovorno pristupe vlastitoj zaštiti. Molimo ih da pripaze na češće pranje ruku, da izbjegavaju rukovanje i bliski kontakt s drugim osobama te veće grupe ljudi, da redovito provjetravaju svoje prostorije te da obrate pozornost ukoliko im se pojavi povišena temperatura, suhi kašalj i kratak dah. S obzirom na epidemiju bolesti, aktivirali smo kontakt broj civilnog stožera Općine Medulin koji vam je dostupan svaki dan od 8 do 20 sati za sve upite i nejasnoće vezane uz mjere i preporuke za sprečavanje širenja koronavirusa. Broj telefona je 099/267-5692. Budimo odgovorni, ostanimo u svojim kućama i zajedno ćemo spriječiti širenje virusa", poručuju iz Općine Medulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of