NAJNOVIJESVETI PETAR U ŠUMI

NA PRVU "ISTARSKU KLOBASICU PO STARINSKI" STIGAO 61 UZORAK: Povjerenstvo zadovoljno iznimnom kvalitetom - nijedan uzorak nije diskvalificiran


Ovogodišnji šampion "Istarske klobasice po starinski" i osvajač velike zlatne medalje i nagrade od 1.500 kuna je Ivan Macuka iz Svetog Petra u Šumi, koji je osvojio 57,75 bodova od mogućih 60 bodova. Drugo mjesto osvojio je Miroslav Bančić iz Svetog Petra u Šumi, dok je treće mjesto zauzeo Viktorin Jurić iz Pazina

Stručno ocjenjivanje domaćih kobasica proizvedenih u istarskim kućanstvima održano je krajem tjedna u Svetom Petru u Šumi. Na ocjenjivanje je ukupno pristigao 61 uzorak istarskih kobasica, a povjerenstvo sastavljeno od 16 članova cijeli ih je dan ocjenjivalo po definiranom pravilniku o ocjenjivanju "Istarskih klobasica po starinski".

Nagrada 1.500 kuna

Nakon provedenog ocjenjivanja i obrade svih podataka ovogodišnji šampion "Istarske klobasice po starinski" i osvajač velike zlatne medalje i nagrade od 1.500 kuna je Ivan Macuka iz Svetog Petra u Šumi, koji je osvojio 57,75 bodova od mogućih 60 bodova. Drugo mjesto osvojio je Miroslav Bančić iz Svetog Petra u Šumi koji je postigao 56,5 bodova (i time osvojio novčani bon od tisuću kuna), dok je treće mjesto zauzeo Viktorin Jurić iz Pazina s 56,41 bodova pa mu pripada novčani bon od 750 kuna. Ukupno će, nakon provedenog stručnog postupka ocjenjivanja, biti dodijeljeno 13 zlatnih, 34 srebrne i 14 brončanih medalja.

Uzorak za ocjenjivanje morao je sadržavati najmanje četiri murelića ili 50 centimetara dužine, ako se kobasice rade u obliku kambe. Ocjenjivao se vanjski izgled, prerez odnosno sastav, boja, tekstura i sadržaj te miris i okus odnosno aroma. Zanimljivo je da niti jedan uzorak istarskih kobasica nije diskvalificiran što govori o iznimnoj kvaliteti. Na natjecanju su mogli sudjelovati svi proizvođači koji u kućanstvu za svoje potrebe na stari tradicionalni način proizvode istarsku kobasicu, a nisu mogli oni koji imaju registrirane objekte za proizvodnju i koji se tradicionalno natječu na sajmu svake godine.

Nagrade najboljim tradicionalnim proizvođačima istarske klobasice proizvedene u domaćinstvima biti će uručene 23. ožujka u 18 sati na prigodnoj svečanosti u sklopu sajma "S klobasicom u Europu" u sajmenoj dvorani. Veliku zlatnu medalju i novčani bon dobit će Supetarac Ivan Macuka, a prvih deset natjecatelja u ukupnom poretku osvojit će medalje i novčane bonove organizatora i sponzora manifestacije.

Od četvrtog do desetog mjesta poredali su se ovi kobasičari: Igor Hrelja iz Žminja s 55,35 bodova (500 kuna), Ivan Franjul iz Svetog Petra u Šumi s 55,32 bodova (500 kuna), Anton Selar iz Pićna s 55,25 bodova (300 kuna), Neven Turčinović iz Svetog Petra u Šumi s 55,22 bodova (300 kuna), Josip Kontuš iz Kršana s 54,76 bodova (300 kuna), Dominik Ujčić iz Pazina s 54,45 bodova (300 kuna) i Emanuel Rudan iz Gračišća s 54,40 bodova (300 kuna).

Očuvanje tradicije

Svi sudionici i osvajači zlatnih, srebrnih i brončanih medalja dobit će priznanja na kućnu adresu ili će ih moći preuzeti u uredu Općine Sveti Petar u Šumi. Svaki sudionik natjecanja dobitnik je ulaznice i VIP propusnice za Vip zonu i restoran sajma koju će moći preuzeti u uredu općine od 15. do 22. ožujka.

Kada se sve sagleda, povjerenstvo je bilo zadovoljno njihovom iznimnom kvalitetom. Na čelu povjerenstva za ocjenjivanje istarskih tradicionalnih kobasica proizvedenih kod kuće bio je dr. sc. Mario Bratulić, a članovi Mladen Dujmović, Milan Udovičić, Davor Šišović, Ivan Mijandrušić, Blanka Sinčić Pulić, Neven Turčinović, dr.sc. Dubravko Viduč, Robert Iveta, Budimir Žižović, Dejan Škropeta, Nadir Breščić, Luka Jelenić, Branko Franjul, prof. dr. sc. Marko Tadić i dr. sc. Vera Tadić.

Cilj ovog novog programa je da se doprinese očuvanju tradicionalne izrade istarske kobasice kao nematerijalne kulturne baštine našeg kraja, ali i edukaciji proizvođača kobasica u kućnoj radinosti. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam