VELIKI POTENCIJAl

NA POLJIMA KOD KAŠTELIRA RASTE INDUSTRIJA BUDUĆNOSTI Fran Palokaj: Želim da Istra postane europski centar proizvodnje algi

| Autor: Boris BILAS
Alge - hrana budućnosti

Alge - hrana budućnosti


- Cilj mi je da Istra bude europski centar proizvodnje algi, otkrio je na početku razgovora za Glas Istre Fran Palokaj, poduzetnik koji se u Hrvatsku vratio nakon duge i uspješne poduzetničke karijere u Nizozemskoj. Palokaj je na poljima pokraj Kaštelira krenuo u proizvodnju algi i ima velike planove za budućnost. Uvjeren je u uspjeh ovog projekta, ali napominje da za to neće biti dovoljna samo njegova energija i znanje već i pomoć lokalne zajednice i poljoprivrednika s kojima je spreman podijeliti znanje o uzgoju algi za koje kaže da su prehrambena namirnica budućnosti.

Već sada, u početnoj fazi projekta, Palokaj ima ugovorene poslove s lokalnim proizvođačima pekarskih proizvoda, proizvođačima sladoleda i kolača, proizvođačima kozmetike i tjestenine. Industrija proizvodnje algi je industrija budućnosti što pokazuje i činjenica da su u nju u proteklih nekoliko godina ljudi poput Warrena Buffetta i Jeffa Bezosa uložili stotine milijuna dolara.

Uzgoj algi i akademija znanja

- Posljednjih deset godina svog života razvio sam tehnologiju proizvodnje algi i mogu reći da sam sada zadovoljan s tim segmentom. Sada je plan krenuti u proizvodnju i, ako nas vrijeme posluži, za dva do tri tjedna trebali bi proizvesti prve alge. Znam da će se ljudima moja ideja činiti kao luda i kao ideja još jednog poduzetnika koji ne zna što radi, ali vjerujte mi kada kažem da su potencijali ovog biznisa ogromni. Dolazim iz Nizozemske koja je iza SAD-a druga na svijetu u izvozu hrane. Tamo, a i u ostatku Europe trenutno se događa revolucija u proizvodnji hrane. Ljudi su počeli shvaćati da se previše hrane baca i da se za proizvodnju “klasične” hrane troši puno previše energije. Europska unija ima praktički pa neograničena sredstva za ovo područje jer je Europski zeleni plan temelj razvoja Europe u idućih tridesetak godina. Ono što Europi nedostaje jesu stručnjaci na ovom području i upravo to planiram napraviti ovdje u Istri, kaže Palokaj i objašnjava da, osim proizvodnje algi u Kašteliru, planira napraviti i akademiju na kojoj bi zainteresirane ljude iz Istre obučavao o tehnologijama uzgoja algi.

Palokaj napominje da ne planira naplaćivati svoje i znanje stručnjaka koji bi predavali na toj akademiji već da jednostavno želi ponuditi nešto novo lokalnim poljoprivrednicima. Želja je, kako kaže, premostiti razliku između znanosti i poljoprivrednika te objašnjava da bi s 10 do 15 obučenih poljoprivrednika Istra mogla postati europski lider na ovom području.

- Kao što možemo vidjeti od kukuruza, pšenice i repe se ne može živjeti, a bez znanja o novim tehnologijama ne možemo naprijed. Trebamo mladima omogućiti sigurniju budućnost, a jedan od načina je da ih osposobimo za nove industrije. Nakon toga će mladi sami riješiti probleme koje smo im mi stariji ostavili. Naime, svijet traži zdravu hranu i proteine. Danas proteine dobivamo uglavnom iz jaja i mesa, a na svijetu trenutno živi gotovo osam milijardi ljudi i pitanje je ima li dovoljno hrane. Veliki igrači su već shvatili da situacija s hranom nije dobra, pa je tako Burger king već prije pet godina plasirao burger biljnog porijekla, a kompanije poput Unilevera ulažu milijune u razvoj alternativnih izvora hrane, priča Palokaj i navodi da će u početku u Kašteliru uglavnom uzgajati alge poput chlorelle i spiruline.

Palokaj tvrdi da će alge u budućnosti zasigurno postati općeprihvaćena hrana. Brojne studije provedene na iznalaženju novih namirnica u prehrani čovječanstva, govore u prilog ovoj tvrdnji. Budući da se alge razmnažaju geometrijskom progresijom, lako ih se uzgaja i prinosi su značajni, a nije zanemariva niti činjenica da su to namirnice potpuno netoksične za ljudski i životinjski organizam. Ta bi namirnica mogla predstavljati jedno od rješenja za brojne probleme u prehrani čovječanstva u narednom tisućljeću.

Upravo prednosti u prinosu algi Palokaj izdvaja kao veliki plus u proizvodnji ovih organizama. Naime, alge su po prinosu 100 posto jače od nekih drugih kultura poput kukuruza. Osim toga, cijela alga je plod i nema nikakvog otpada, a sastoji se od oko 70 posto proteina i zdravih ulja poput omega ulja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum