radi zaštite pčela

Na natječaj pčelara Bujštine dostavljene 84 fotografije: Prva nagrada "Na pojilu" Samira Kurtagića iz Osijeka

| Autor: Luka JELAVIĆ
Nagrađena fotografija "Na pojilu"

Nagrađena fotografija "Na pojilu"


Fotografije ocjenjuje poznati umaški fotograf Boris Baran, zajedno s članovima Upravnog odbora Udruge pčelara, a posljednje tri godine pridružila im se Maja Kraljik, "lovkinja na oluje"

 

Udruga pčelara Bujštine raspisala je i ove godine, šesti put, natječaj za najbolju fotografiju na temu pčela i pčelarenja, sve u okviru dugogodišnjeg projekta te udruge "Čuvajmo pčele - salviamo le api". Cilj cijelog projekta je skretanje pozornosti na ugroženost pčela zbog pretjeranog korištenja pesticida i drugih sredstava u poljoprivredi, a za pčele je naročito opasno prskanje voćaka zaštitnim sredstvima u vrijeme cvatnje, kada su najaktivnije. 

Važni motivi i kvaliteta

Uz ostale aktivnosti, pčelari Bujštine su i fotografijom željeli skrenuti pozornost javnosti i ukazati na probleme s kojima se suočavaju, a koji dovode do pomora pčela i ugrožavanja prirodne ravnoteže.

- Na ovogodišnji natječaj javilo nam se čak 38 autora iz cijele Hrvatske s 84 fotografije, što je doista veliki broj fotografija. Ipak, nije premašena brojka od 95 fotografija koje su stigle na naš prvi natječaj. Fotografije od početka ocjenjuje naš već poznati umaški fotograf Boris Baran, zajedno s članovima Upravnog odbora Udruge pčelara, a posljednje tri godine pridružila nam se Maja Kraljik, naša lovkinja na oluje. Žiri je ocijenio motive, kao i kvalitetu fotografija, stvara se uži izbor, a onda se odabrane fotografije još jednom pregledaju i dođemo do najboljih, kaže Dragana Pević koja je zajedno s Marinkom Blaževićem 2015. godine pokrenula natječaj za najbolju amatersku fotografiju.

Žiri je odlučio da ove godine prvu nagradu dodijeli fotografiji „Na pojilu“ Samira Kurtagića iz Osijeka. Drugo mjesto pripalo je fotografiji Petra Kürschnera iz Opatije, dok je treću nagradu dobila Dragica Drašković iz Huma na Sutli. Posebna nagrada žirija dobio je Goran Jurjević iz Splita koji fotografijom zabrinutog pčelara ukazuje na situaciju u kojoj se nalaze pčele i pčelari. 

Edukacija građana

Osim natječaja za fotografije, Udruga pčelara Bujštine provodi i niz drugih akcija u cilju edukacije građana o ugroženosti pčela i potrebi zaštite okoliša, apelirajući posebno na poljoprivrednike da ne špricaju svoje vinograde i voćnjake u vrijeme cvatnje, a ako već moraju, da o tome obavijeste pčelare u okolici. Edukacija se proteklih godina redovito provodila u školama i vrtićima, a jedna od edukativnih akcija je i izložba fotografija s natječaja uz prigodno predavanje.

Ova godina je po svemu posebna, mnoge akcije se nisu mogle organizirati, a Udruga pčelara Bujštine proširuje svoje djelovanje na područje cijele Istre, posebno oko dogovora za postavljanje velikih plakata uz prometnice i na drugim vidljivim mjestima.

- Od ranije imamo dosta postavljenih jumbo plakata po područjima gradova Umag, Buje i Novigrad, ali zbog pandemije još nismo uspjeli ostvariti ideju da se veliki panoi pojave i u drugim dijelovima Istre. Na tome ćemo i dalje raditi, jer želimo stalno ukazivati na potrebu čuvanja pčela i podsjetiti sve građane da ne prskaju za vrijeme cvatnje, jer insekticidi i ostala kemijska sredstva, osim štetnika, ubijaju i pčele i druge korisne kukce, dodaje Dragana Kević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater