TURISTI SE U ISTRI OSJEĆAJU SIGURNI

MUP-ov PROJEKT U Poreču na radu i njemački policijski službenik

| Autor: S. Z. T.
Njemački policajac Michael Düker, Loris Peršurić i Davor Švenda

 Ministarstvo unutarnjih poslova već desetak godina provodi projekt "Sigurna turistička sezona" u Istri, a porečki dio projekta u Maloj vijećnici Grada Poreča predstavili su porečki gradonačelnik Loris Peršurić, načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švenda i jedan od inozemnih policajaca u projektu Michael Düker iz Lüneburga u Njemačkoj.

- Sigurnost nam je prioritet u našem gradu i želim izraziti zadovoljstvo da imamo jako dobru suradnju sa svim hitnim službama u Gradu Poreču. Poreč tijekom ljetnih mjeseci naraste u pravi turistički velegrad kojem gravitira i do 120 tisuća ljudi. Sigurno nije lako policiji raditi svoj posao, ali to rade jako dobro i ovim putem želim nekako pozvati sve mjerodavne službe ako mogu omogućiti dodatne djelatnike načelniku i Policijskoj postaji Poreč jer imamo sve više i više ljudi i tijekom zime. Kako bi sve dobro funkcioniralo, izuzetno je važno da dobro surađujemo i podržavamo rad Policijske postaje Poreč, koja ima važnu funkciju u čuvanju sigurnosti, mira i reda Porečana i njihovih brojnih gostiju, rekao je Peršurić.

Podsjetio je da od početka 2019. godine sufinanciraju smještaj policajcima kroz cijelu godinu, kao i policijskim službenicima koji ovdje borave u sezoni. Načelnik Švenda pohvalio je dobru suradnju s Gradom i cijelom zajednicom, naglasivši kako je glavni prioritet PP Poreč sigurnost građana, gostiju, kao i stanovnika naselja na području nadležnosti PP Poreč, s ciljem da turistička sezona protekne sigurno.

- Na području Poreča u okviru projekta 'Sigurna turistička sezona' i ove godine, već tradicionalno boravi policijski službenik iz Njemačke, to svakako doprinosi da se gosti iz Njemačke, ali i drugih zemalja s njemačkog govornog područja osjećaju sigurnije. Strani policijski službenici obavljaju zajedničke službe s porečkim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova. Najveće koristi to ima u direktnoj komunikaciji sa stranim turistima koji se nađu u situaciji da su oštećeni kaznenim dijelom ili prekršajem, u slučajevima nesreća, nestanaka, ali i u događanjima kada su stranci njemačkog govornog područja počinitelji kažnjivih radnji, rekao je načelnik. Dodao je kako su iskustva iz ranijih godina pokazala da je ovakva praksa izuzetno dobro prihvaćena od stranih turista koji se osjećaju puno sigurnije uz policajca iz svoje zemlje te je njihovo povjerenje u hrvatsku policiju puno veće.

Na području drugih istarskih gradova na obali borave policajci iz Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Düker je, kako je rekao, policajac s dugogodišnjim iskustvom i prošao je više funkcija unutar policije, bio je voditelj odjela za ubojstva, a specijalist je za kaznena djela vezana uz požare i seksualno zlostavljanje. Trenutno u svojoj postaji vodi odjel za delikte maloljetnika do 17 godina. Rekao je kako je do sada u Poreču pomagao stranim gostima u prometnoj nesreći na Limskom kanalu, ali i u drugim situacijama, poput krađe novčanika ili gubitka dokumenata. Njemački policijski službenik u Poreču će biti na dužnosti do 1. rujna ove godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater