OVOG VIKENDA PROSLAVA MARTINJA

MOMJAN: Uz blagoslov vina, ocjenjivanje muškata, ali i bucolaja

| Autor: Luka JELAVIĆ
Arhiva/Ilustracija

Ove će se godine prvi put ocjenjivanje muškata organizirati u dvije kategorije, tako da će u jednoj kantini biti samo mladi muškat, a na ostala dva mjesta odležani muškat. Svaki muškat je pod brojem, bez ikakve vanjske oznake, tako da posjetitelji ne mogu znati tko je proizvođač

Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinogradara, tradicionalno se slavi u Momjanu kod Buja, gdje je taj svetac nebeski zaštitnik župe, a njegovo ime nosi i momjanska župna crkva. Martinje će i ovog vikenda biti u znaku mladog vina koje će na blagdan svetog Martina, nakon misnog slavlja, biti simbolično kršteno i blagoslovljeno, što je običaj u mnogim našim i europskim krajevima, kao simbol pretvaranja mladog u zrelo vino. 

Turnir prijateljstva u mori kantadi

Inače, višednevni program momjanskog Martinja počinje večeras velikim turnirom prijateljstva u mori kantadi "Morra senza confini" u kojemu će sudjelovati brojne ekipe iz Istre, Slovenije i Italije. Subotnji program počinje defileom motorista, sudionika 16. Winter moto partyja, jesenskog susreta u organizaciji MK Pirates iz Novigrada. U popodnevnim satima počinje glazbeni program, a otvaraju se i "vetrine muškata" u kojima će na tri lokacije (stara pošta, konoba Božić i Zajednica Talijana) posjetitelji moći kušati muškat odnjegovan u podrumima na području Istre te dijela Slovenije i Italije.

- Ove ćemo godine prvi put ocjenjivanje muškata organizirati u dvije kategorije, tako da ćemo u jednoj kantini imati samo mladi muškat, a na ostala dva mjesta odležani muškat. Svaki muškat je pod brojem, bez ikakve vanjske oznake, tako da posjetitelji ne mogu znati tko je proizvođač, a zbrajanjem njihovih ocjena u subotu i nedjelju dobit ćemo pobjednike kojima dodjeljujemo titule momjanskih muškatira za ovu godinu, kaže direktor Ureda TZ-a Buje Valter Bassanese. 

Koncert i tradicionalna biciklijada

U subotu navečer je koncert u šatoru, a slavljenje Martinja nastavlja se u nedjelju tradicionalnom biciklijadom u kojoj sudjeluje velik broj biciklista iz raznih krajeva Istre. U podne se otvaraju "vetrine muškata", odnosno nastavlja se degustacija i ocjenjivanje mladog i zrelog muškata, a najavljen je i tradicionalni nogometni turnir veterana te glazbeni popodnevni koncert. Od 17.30 sati u društvenom domu počinje glazbeni podsjetnik na festivale u Sanremu, kojega će pjesmama s tog festivala oživjeti brojni pjevači amateri.

U ponedjeljak će u 17 sati biti održana svečana svet misa posvećena momjanskom zaštitniku, a nakon mise blagoslov i degustacija mladog vina, te ocjenjivanje najboljih bucolaja koje će pripremiti momjanske domaćice po starim receptima. Slijedi kulturno - umjetnički program u organizaciji momjanske Zajednice Talijana te glazbena i plesna večer.

Martinje u Momjanu organiziraju Mjesni odbor, Udruga Vino Momillianum, lokalna Zajednica Talijana i TZ Buje, uz potporu Grada Buje i Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum