ČOVJEK I SVEUČILIŠTE ISPRED VREMENA

Mati Rimcu počasni doktorat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli


Mate Rimac, hrvatski inovator i globalno poznati proizvođač nove generacije superbrzih električnih automobila, dobit će počasni doktorat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. To priznanje značajno je za Rimca, jednog od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika, koji je oduševio svijet prije mjesec dana kada je u Ženevi predstavio impresivni automobil C_Two, ali jednako tako značajno je za pulsko Sveučilište, koje je dodjelom počasnog doktorata mladom i uspješnom poslovnom čovjeku koji se bavi novim tehnologijama jasno pokazalo smjer u kojem se namjerava razvijati. Pritom ne treba napominjati koliko je neuobičajeno da počasne doktorate dobivaju ljudi iz svijeta biznisa, što ovaj potez Sveučilišta Jurja Dobrile čini hrabrim i zanimljivim.

Uz Rimca, ovogodišnji dobitnik počasnog doktorata pulskog Sveučilišta je i prof. dr. sc. Werner E.G. Müller, priznati njemački znanstvenik i stalni suradnik rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Zbog njihovog iznimnog doprinosa napretku i promociji pulskog Sveučilišta te ukupne hrvatske znanosti i kulture, na prijedlog rektora prof. dr. sc. Alfia Barbieria, jučer su ove odluke potvrdili članovi sveučilišnog Senata. Odluka o počasnim doktoratima donosi se uoči Dana Sveučilišta, koji se svečanom akademijom obilježava u ponedjeljak, 16. travnja, na dan rođenja velikog istarskog biskupa i prosvjetitelja Jurja Dobrile, po kojem se Sveučilište zove. Počasni doktorati, zbog zauzetosti oba dobitnika, bit će uručeni naknadno. Profesoru Mülleru 20. travnja, kada će poznati njemački biolog i kemičar u Puli održati i znanstveno-popularno predavanje, dok Matu Rimca na Sveučilištu očekuju koncem svibnja.

Impresivne brojke

U obrazloženju odluke Sveučilišta za Matu Rimca, osnivača Rimac Automobila i Greyp Bikersa, ističe se da svakim danom postavlja nove svjetske rekorde, promovirajući tako hrvatsku pamet u čitavom svijetu. Počeo je s pametnim biciklima koji dostižu brzinu od 90 kilometara na sat, s baterijama dometa 120 kilometara, koje je izvezao u tridesetak zemalja svijeta na pet kontinenata. Njegov električni automobil Concept 1, snage iznad 1000 KS i s brojnim inovacijama, bio je prvi takve vrste na svjetskom tržištu, a najnoviji Concept 2, predstavljen prije mjesec dana u Ženevi, već je gotovo rasprodan. U međuvremenu je u hrvatskim medijima objavljeno da Mate Rimac otvara tvornicu i u Kini, što je novi iskorak u razvoju njegove tvrtke. Concept 2 ili C_Two oduševio je svijet nevjerojatnim brojkama - taj u potpunosti električni automobil ima 1914 konjskih snaga, doseže maksimalnu brzinu od 412 kilometara na sat, od 0 do 100 ubrzava za 1,97 sekundi, od 0 do 300 za 11,8 sekundi, a domet baterije je 650 kilometara.

S Rimac Automobilima pulsko je Sveučilište prije dvije godine potpisalo ugovor o suradnji i pulski studenti tehnoloških usmjerenja od tada posjećuju njihove pogone u Svetoj Nedjelji kraj Zagreba. Inspirirani njima, pokreću se i novi kolegiji na Sveučilištu iz područja 3D oblikovanja, robotskih sustava i slično, a Rimac Automobili podržali su i neke projekte Sveučilišta kandidirane na EU-fondove te stavili na raspolaganje svoje baterijske sustave za konstruiranje astrobiološke sonde testirane na Sveučilištu. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of