POREČ

MASOVNO CIJEPLJENJE TURISTIČKIH DJELATNIKA U ISTRI. Skoro svi će se cijepiti vjerojatno najpopularnijim cjepivom. Stojanović otkrio i koje djelatnosti slijede odmah poslije

| Autor: Boris BILAS
Dino Kozlevac, Ranko Ostojić, Denis Ivošević i Aleksandar Stojanović (snimio M. MIJOŠEK)

Dino Kozlevac, Ranko Ostojić, Denis Ivošević i Aleksandar Stojanović (snimio M. MIJOŠEK)


"Kao što je to bila prošla, tako će i 2021. biti izazovna turistička godina. I ove godine očekujemo da će se situacija mijenjati iz dana u dan, da ćemo se morati prilagođavati, da će se booking događati u zadnji trenutak", naglašeno je na konferenciji za medije u porečkom hotelu Valamar Diamant povodom početka cijepljenja turističkih djelatnika u Istri.

Na konferenciji su govorili direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. U Poreču će se u prvom valu cijepiti oko 500 zaposlenika koji spadaju u prvu prioritetnu skupnu, odnosno imaju veće rizike u smislu kontakata s gostima ili im je priroda posla takva da ne mogu osigurati dovoljnu socijalnu distancu. U akciju je od utorka uključeno pet timova Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, a cijepljenje ostalih turističkih djelatnika širom Istarske županije počet će 3. svibnja.

Šef istarskog TZ-a Denis Ivošević je naglasio da su svi svjesni činjenice da će uspješnost turističke sezone ovisiti o sposobnosti Istre, njenog privatnog i javnog sektora, da ponovi prošlogodišnju odličnu epidemiološku situaciju i da to na kvalitetan, jasan i precizan način komunicira najznačajnijim emitivnim tržištima.

"U pripremi ovogodišnje turističke sezone do sada je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Stožerom civilne zaštite Istarske županije, Istarskom županijom i Hrvatskom udrugom turizma dovršen registar 80-ak lokacija za BAT (brzo antigensko testiranje) koje su podijeljene na fiksne i mobilne punktove koji imaju za cilj da svim gostima koji se vraćaju u svoje matične zemlje na ubrzan, kvalitetan i učinkovit način omoguće testiranje", naglasio je Ivošević te je dodao da je u drugom koraku uveden dodatan ključan element, najavljeno cijepljenje turističkih djelatnika koje je upravo pokrenuto. Inače, na području Istarske županije predviđeno je cijepljenje približno 15.000 turističkih djelatnika te otprilike 10.000 privatnih iznajmljivača.

"Smatramo da je navedena inicijativa od velike važnosti jer će putem iste naša emitivna tržišta primiti povratnu informaciju da je Istra sigurna i odgovorna destinacija, spremna dočekati svoje brojne goste", rekao je Ivošević predstavivši i treći korak koji bi trebao omogućiti uspješnu sezonu.

Naime, u pripremi je realizacija digitalne platforme koja bi trebala omogućiti kvalitetno upravljanje procesom testiranja na svim najavljenim BAT lokacijama. U osnovi, radi se o registru koji će biti suport organizacijskim i logističkim timovima za provođenje samog cijepljenja, koji će imati detaljan uvid za planiranje svakog pojedinog punkta na kojem se vrši cijepljenje.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović je rekao da cijepljenje turističkih djelatnika kreće u trenutku kada su najavljene veće doze cjepiva te je napomenuo da će gotovo svi turistički djelatnici biti cijepljeni Pfizerovim cjepivom, a najavio je i da će nakon turističkih djelatnika na red doći i svi radnici u uslužnim djelatnostima kao i u pravosuđu i u prosvjeti.

"Ono što bih posebno želio naglasiti je da imamo spremnu mrežu od 70 testnih mjesta širom županije na kojima ćemo omogućiti testiranje našim gostima kako bi im omogućili lakši povratak u matične zemlje. Ljudstvo i oprema za te punktove su spremni, a još čekamo da se dogovore detalji oko tehnologije testova, odnosno da se postigne dogovor oko toga hoće li se testirati brzim antigenskim testovima ili PCR testovima", rekao je Stojanović te je dodao da takav sustav testiranja sigurno neće ometati tijek turističke sezone.

Po informacijma iz istarskog Stožera civilne zaštite za turiste bi testiranje na jednom od 70 najavljenih testnih mjesta bilo besplatno, što znači da bi troškove njihovog testiranja preuzela država.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, prvo je zahvalio svim dionicama u Istri na odličnoj komunikaciji te je istaknuo da je Istra po organizaciji daleko ispred ostalih hrvatskih županija i da priprema za ovu sezonu pokazuje da relativno dobra prošla sezona nije bila slučajna. Ostojić je naglasio i da je epidemiološko stanje ključ uspješne turističke sezone, a cijepljenje je alat kojim se taj uspjeh može postići.

"Naš je plan da do kraja svibnja cijepimo sve zainteresirane turističke djelatnike prvom dozom, a do sredine lipnja drugom dozom. Trenutno vidimo da je interes u samom startu velik i vjerujem da će se na kraju cijepiti oko 70 posto turističkih djelatnika. Istovremeno apeliram na vladu, europske parlamentarce i HTZ da učine sve kako bi se na europskom nivou kao temelj uzeo regionalni pristup za određivanje stanja epidemije. To je jedini ispravni način i vjerujem da će to pridonijeti uspjehu nadolazeće sezone za koju je trenutni booking jako dobar", rekao je Veljko Ostojić.

O regionalnom pristupu pričao je i šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac koji je napomenuo da je takav pristup ključan i da Istra nema pravo izgubiti još jednu turističku sezonu. Kozlevac je otkrio i da je zdravstveni sustav spreman za sezonu i za zbrinjavanje potencijalno oboljelih turista, što pokazuje da su pripreme za nadolazeću sezonu počele na vrijeme.

"Zahvalio bih se svima u turističkom sektoru na izuzetnoj suradnji jer samo maksimalnom sinergijom svih uključenih smo postigli da je Istra u ovom trenutku spremna za turističku sezonu. Cijepljenje turističkih djelatnika je samo jedan od kotačića u mehanizmu koji funkcionira i zahvaljujući kojem ćemo, uvjeren sam, imati uspješnu sezonu. Smatram da takav pristup i tu sinergiju treba valorizirati regionalnim pristupom jer jedino tako možemo nagraditi naporan rad svih nas u Istri", zaključio je šef istarskog stožera Dino Kozlevac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater