SASTANAK

HOTELIJERI S MINISTRICOM TURIZMA U POREČU: "Na turističku sezonu treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom"

| Autor: Glas Istre
Nikolina Brnjac i Veljko Ostojić (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Nikolina Brnjac i Veljko Ostojić (snimio Milivoj MIJOŠEK)


U Poreču je održan sastanak ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima Hrvatske udruge turizma. Sastanku su uz direktora HUT-a Veljka Ostojića prisustvovali predsjednici uprava članica HUT-a, direktor Turistička zajednice Istarske županije Denis Ivošević, direktor UPUHH-a Bernard Zenzerović i direktor KUH-a Adriano Palman.

Teme sastanka bile su dosadašnji tijek sezone, očekivanja od turističke godine te aktualne teme važne za razvoj sektora.

"Na sastanku smo razgovarali o dosadašnjem dijelu turističke godine, gdje je Hrvatska trenutno na 95 posto noćenja iz 2019. godine, dok Istra broji rast od 3 posto u dolascima i noćenjima. Razgovarali smo i o izazovima s kojima se suočava cijeli svijet. S obzirom na globalne izazove i poskupljenje cijena energenata, zelena i digitalna tranzicija postaju imperativ poslovanja u turizmu. Mnogi hotelski objekti već su to i prepoznali te vjerujem kako će i osigurana bespovratna sredstva u okviru NPOO-a dodatno potaknuti tu nužnu tranziciju. Pričali smo i o radnoj snazi te načinima kako dodatno poboljšati procese za iduću godinu. Vlada Republike Hrvatske je do sada snažno stajala uz turistički sektor te ćemo zajednički i u budućnosti tražiti rješenja za sve nove izazove koji će se naći pred svima nama", poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Predstavnici članica Hrvatske udruge turizma istaknuli su kako su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke godine, kao i činjenicom da su im na raspolaganju bespovratna sredstva koja će im dodatno pomoći u razvoju visokokvalitetne turističke ponude.

"Mislim da na brojke treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom. Situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. Zadovoljni smo onim što je do sada učinjeno, međutim jedno su fizički pokazatelji, a drugo su neto financijske brojke. Prihodi rastu jednoznamenkastim brojkama, a troškovi dvoznamenkastim. Poseban utjecaj na rast troškova ima cijena električne energije. Napravili smo istraživanje i simulirali situaciju u kojoj, da svim kompanijama ove godine ističe ugovor s HEP-om i da potpisuju novi, to novo opterećenje bi iznosilo milijardu kuna. Ukupna dobit sektora iznosila je 1 milijardu i 100 milijuna kuna pa bi samo ta nova cijena struje pojela kompletnu dobit sektora. Mi svakodnevno komuniciramo s Ministarstvom, radimo na pokušaju kreiranja rješenja i imamo razumijevanja da nismo jedini koji imaju probleme, jer je cijelo gospodarstvo Europe u problemima. Dosta zemalja u EU kreiralo je kratkoročne mjere i pomoglo gospodarstvu u kratkom roku i zato se nadamo da će i naša Vlada, kao što je sjajno reagirala s mjerama očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, i sada brzo pronaći rješenja”, poručio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum