PULA NA DRUGOJ STRANI ZALJEVA

Marina Sv. Katarina u utrci s vremenom


Na atraktivnom, ali devastiranom sjevernom dijelu Pulskog zaljeva, na prostoru bivših vojnih zona Sv. Katarina i Monumenti, realizira se turistički nautički mega-projekt tvrtke Kermas Istra u vlasništvu poduzetnika Danka Končara.

Od 2011. kad je na međunarodnom natječaju prihvaćena ponuda tvrtke Kermas Istra, vrijednost ovog projekta narasla je gotovo tri puta, pa se sada procjenjuje da će projekt koštati oko 65 milijuna eura. Njime je planirana izgradnja dviju nautičkih luka, a njegovom realizacijom Pula će debelo zakoračiti na drugu stranu Pulskog zaljeva, nudeći pritom značajan impuls razvoju nautičkog turizma. Temeljem Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru, koji je potpisan u travnju 2017., utvrđeno je da se moderni nautičko-turistički kompleks Sv. Katarina - Monumenti ima izgraditi u roku od tri godine.

Donedavno je "brigu" o tom prostoru vodila država, koja je vrlo (ne)uspješno štitila to područje, koje je u novijoj povijesti Hrvatske prošlo put od vojne zone i demilitarizacije do višegodišnje "deponizacije". Otprilike bi ta kovanica najbolje ilustrirala podatak da je na prostoru lokacije Monumenti potrebno sanirati gotovo hektar i pol deponija. Investicija tvrtke Kermas Istra provodi se etapno i po fazama, a trenutno je u realizaciji 1. faza 1. etape, odnosno 1. faza Marine Sv. Katarina kojom se u funkciju stavlja otok Sv. Katarina i obližnja uvala Monumenti, gdje će se osigurati više od 250 vezova u moru. Planirani završetak 1. faze očekuje se tijekom srpnja ove godine i bez obzira na to da je područje upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, očekuje se da će rokovi biti ispoštovani.

Pokazalo se da je izlazak iz recesije i buđenje građevinskog sektora, umjesto olakšavajuće, postala otegotna okolnost za realizaciju većih projekata. Naime, građevinari su ponovno uzeli zalet, pa se s jedne strane na tržištu već osjeća deficit u građevinarstvu, a istodobno dobar dio izvođača koji mogu odraditi posao već je zauzet. Osjetilo se to i prilikom izbora izvođača radova na tehnički vrlo zahtjevnoj i kompliciranoj rekonstrukciji mosta koji povezuje kopno i otok Sv. Katarina. Na koncu je ipak pronađen izvođač radova koji ima dovoljne kapacitete i kvalitetne poslovne reference, pa je posao ugovoren sa zagrebačkom tvrtkom ING-GRAD. Vrijednost tih radova je nešto veća od sedam milijuna kuna. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini