POREČAN U KRUGU VINARSKO-VINOGRADARSKE ZNANSTVENE ELITE

Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam primljen u talijansku akademiju za lozu i vino

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
(D. ŠIŠOVIĆ)

(D. ŠIŠOVIĆ)


Marijan Bubola se, uz niz drugih međunarodnih znanstvenih projekata iz područja vinogradarstva i vinarstva, posljednjih godina intenzivno bavi i problemom zlatne žutice vinove loze, bolesti koja je desetkovala istarske vinograde i protiv koje se još uvijek traži učinkovita strategija 

 

Znanstvenik Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam nedavno je postao dopisnim članom

Talijanske akademije za lozu i vino (Accademia Italiana della Vite e del Vino). Ova ugledna institucija osnovana 1949. godine na prijedlog Nacionalnog vinogradarsko-vinarskog odbora (Comitato Nazionale Vitivinicolo) okuplja petstotinjak znanstvenika od čega je 300 redovnih članova, a ostali su dopisni, većinom iz Italije, no na popisu njenih članova su i znanstvenici iz Španjolske, Argentine, Francuske, Južnoafričke Republike, Kazahstana, Velike Britanije, Rusije, SAD-a, i odnedavno Hrvatske, zastupljene s dvojicom stručnjaka. 

Dva člana iz Hrvatske

Na svečanosti prijema novih članova u gradu Trentu potkraj prošle godine je, naime, uz Marijana Bubolu u Akademiju primljen i Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istarskoj javnosti obojica su poznata po svojim istraživanjima o genetskoj različitosti između sorti teran i refošk, a Marijan Bubola se, uz niz drugih međunarodnih znanstvenih projekata iz područja vinogradarstva i vinarstva, posljednjih godina intenzivno bavi i problemom zlatne žutice vinove loze, bolesti koja je desetkovala istarske vinograde i protiv koje se još uvijek traži učinkovita strategija. Bubola i Maletić jedini su članovi ove Akademije iz Hrvatske.

Talijanska akademija za lozu i vino, osim što okuplja znanstvenu elitu talijanskog vinogradarstva i vinarstva, organizira i različite simpozije, seminare i radionice te ima za cilj pridonijeti napretku znanstveno-istraživačkog rada iz ovog područja, kao i primjeni rezultata istraživanja u praksi. Tako je i svečanost u Trentu, osim u znaku primanja 28 novih članova, protekla i radno, simpozijem o sorti traminac održanom u tamošnjoj zadružnoj vinariji CAVIT, koja ima dugu tradiciju uzgoja i postiže dobre proizvodne rezultate u talijanskoj regiji Trentino. 

Međunarodni uspjeh

Dužnost predsjednika Talijanske akademije za lozu i vino trenutno obnaša umirovljeni prof. Antonio Calò, talijanski znanstvenik koji već desetljećima njeguje aktivnu suradnju s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Na ovoj svečanosti prof. Antonio Calò je osobno dodijelio diplome o primitku u članstvo Akademije novim članovima.

- Primitak u Talijansku akademiju za lozu i vino za nas predstavlja veliku čast i potvrđuje da su naši uspjesi u znanstveno-istraživačkom radu iz područja vinogradarstva i vinarstva prepoznati i na međunarodnoj razini, posebice u pogledu suradnje s kolegama iz talijanskih institucija, izjavio nam je Marijan Bubola u povodu njegova prijema u ovu uglednu ustanovu.


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama