SVI GUŠTI U VOĆU

MARČANA KAO TOSKANA: Istarske bobe oduševljavaju svakoga tko ih je probao. Pogledajte kako je u golemom stakleniku nedaleko Pule

| Autor: Lara BAGAR
Čedo Mandić jedan je od osnivača Solidarne eko tržnice u Puli (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Čedo Mandić jedan je od osnivača Solidarne eko tržnice u Puli (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


"Ne znamo što bi prije - borovnice, maline ili kupine. Ovaj ambijent, branje plodova je fantastičan, a domaćin je super. Voće ću zamrznuti i zimi ću ga koristi u shakeovima" oduševljeno će Sandra Mihaljević u stakleniku OPG-a "Istarske bobe" u Marčani.

Riječ je o velikom nasadu malina, kupina, borovnica i ribizla kojima je sada sezona, a kako ne bi propalo a i u želji da ljudima pruže ekološko svježe voće, proteklog su vikenda prvi puta otvorili vrata te posjetiteljima ponudili iskustvo branja i kupovine po 40 posto jeftinijoj cijeni. Ugodno i isplativo.

"Prvi sam put ovdje. Oduševljena sam. Ovo je kao apoteka. Ne mogu vjerovati kako je lijepo", veli Puljanka Marija Vareško koja zna prepoznati pravi kvalitetni i iskreni ekološki proizvod jer se i sama bavi maslinarstvom i nositeljica je mnogobrojnih nagrada. Ne krije zadovoljstvo, kaže da će maline zamrznuti te ih koristiti cijelu zimu jer ih obitelj obožava. Vidimo to na sinu Vedranu, musavom od malina i borovnica. I značajno dodaje "Puno je lakše brati ih nego jagode".

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Neodoljivi tayberry

A osjećaj je neopisiv, poput povratka u djetinjstvo i branja šarenih bobica od kojih ruke poprime drugu boju, a usta budu onako simpatično musava. Princip je sljedeći. Uzme se plastična košarica i krene se u branje. Sočne maline u jednu košaricu, aromatične kupine u drugu, klikeraste borovnice u treću, a tayberry u četvrtu. Tayberry, što je to, pitamo Gordana Pejkovića, vlasnika koji je u ovaj nesvakidašnji ekološko-poljoprivredni poduhvat krenuo s puncem Čedom Mandićem. "To su hibrid između kupine i maline. Nastao je u Škotskoj", objašnjava nam Pejković.

Okus i boja je poput najboljih bombona. U OPG-u "Istarske bobice" pod nasadom je 8.000 kvadrata, a sve skupa imaju 3,5 hektara. U startu su planirali četiri takva bloka, ali ogroman je to poduhvat u koji su krenuli u vrijeme korone kada su kupili zapuštenu zemlju i u kratkom vremenu napravili pravo čudo - ogradili veliku parcelu, doveli struju, pronašli vodu na čak 200 metara dubine, podignuli nasad i prošle godine u četvrtom mjesecu posadili zdrave bobice. Ovo je već druga godina. Iznenađeni su - ugodno i neugodno. S jedne je strane sve krenulo puno ranije i urod je odličan, no s druge strane ono što im nedostaje je radna snaga jer škola i fakultet nisu još završili pa nema studenata za rad, kao ni ostalih radnika koji se ne javljaju na oglase, a dozrelo voće pak ima rok trajanja i treba ga odmah ubrati, tako da se moraju potruditi da ne ostanu s neobranim malinama, kupinama i borovnicama. Iako su dobivali puno ponuda o stranoj radnoj snazi iz Nepala i Filipina, Gordan kaže da ih nije želio jer "pokušavaju da to bude lokalna priča".

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Antonio Šain, nakon završetka škole ljeti će ovdje zaraditi džeparac

Bogatstvo okusa i nutritivnost koja dolazi kroz ekološki uzgoj prepoznale su turističke kuće koje time žele podignuti ljestvicu u svojoj ponudi. Prošle su godine krenuli surađivati s Valamarom, a trenutno je i Arenaturist zainteresiran, prisutni su i na eko sajmovima u Istri i Rijeci.

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Gordan Pejković u nekim novim poslovnim vodama

Više je to od lokalne priče. Priča je to o hrabrosti, iskrenosti, snazi i nekim zaboravljenim vrijednostima u vremenima kada svi trče za brzom i lakom zaradom. A zemlja nije laka, kao ni zarada na njoj. Ono što je fascinantno je to što je 48-godišnji Gordan Pejković unosan posao u financijama zamijenio poljoprivredom. "Ovo je bio veliki zalogaj. Krenuo sam u to romantizirano", veli i na upit je li teško raditi na zemlji odmah će "Da", a Čedo kaže da je prenisko i jako zahtjevno branje.

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ovo voće ima sve gušte, kaže Milka

Hodamo idiličnim, urednim nasadom na kojem su posađene četiri vrste malina, četiri vrste borovnica, četiri vrste kupina, ribizla i nešto brusnica. Osjećaj je umirujući, oslobađajući. Na ideju su došli iz vlastitog vrta gdje su neke male količine odnijeli na eko tržnicu i imali odličan feedback. Inače, punac Mandić je još 2012. počeo s radom u poljoprivredi, a onda je i njima, kao i mnogima, korona bila pokretač te je 2020. OPG promijenio naziv u OPG "Istarske bobe".

- Maslinara ima jako puno, vinara isto tako. Pomislili smo na proizvode koji su voljeni i dugo se čekaju dok dođu iz Srbije i Bosne, a one iz Španjolske pak nemaju okusa. Odlučili smo sugrađanima ponuditi vrhunski proizvod po ekološkim principima. U početku smo mislili da znamo nešto, u međuvremenu smo shvatili da je puno trebalo učiti i puno smo naučili i još treba učiti", pričaju nam Gordan i Čedo dok koračamo između urednih nasada malina.

Dolazimo do kupina. "Starinska sorta", kažu,"kao nekad", s bodljikavim lišćem.

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Vedran je uživao u branju delicioznih malina

- Želja je pokriti potrebe Istre i Kvarnera. S ovim možemo, ali treba nas tržište prepoznati. Ja sam ljudima znao kazati kada dođu na plantažu da postoji jedan problem kada probaju maline, a to je da će postati ovisni, i neće im biti žao", pomalo se šali Čedo Mandić, jedan od osnivača Solidarne eko tržnice u Puli. Vitalan i radišan nikada ne miruje te je u mirovini u Radeki Polju krenuo obrađivati svoju zemlju gdje je sadio masline i smokve i gdje je obitelj za vrijeme korone provodila vrijeme i evo, danas, su svi u poljoprivredi.

Na početku su imali oko 5, 6 tisuća malih sadnica koje su izrasle u veliki nasad. Ako sve bude kako treba trebalo bi biti oko 10 tona uroda, no procjenjuju da ove godine sigurno neće. Kušamo kupine. Okus djetinjstva. Maline su poput slatkiša. Sada je krenula sezona i biti će ih idućih šest mjeseci. Svega ima, ali, ponavljaju, fali im radna snaga. Trebalo bi im 10-ak ljudi dnevno. Jedan je spreman. 16-godišnji Antonio Šain iz Marčane. Kreće uskoro kada završi školska godina. Ide u srednju Tehničku školu u Puli, smjer mehatronika. Cijelo ljeto će raditi i džeparac zaraditi na ovom OPG-u. Sestra je prošle godine radila na plantaži i preporučila mu ovaj posao. "Bilo joj je izvrsno, a i blizu mi je kuće.", kaže dok nosi punu kašetu malina. Neće mu biti teško početi raditi u 5.30 ujutro. Kaže da je to u redu. Radi se do podne, tako da će imati vremena i za more i zabavu.

Gordan i Čedo svjesni su da je dug put pun izazova pred njima.

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Košarica puna zdravlja

- Veseli me u prirodi širok dijapazon stvari koji čovjek mora znati i naučiti i biti spreman improvizirati sa sredstvima koja su mu na raspolaganju. Stotinu se stvari dogode u jednom trenutku i nemaš uvijek alatku koja ti treba. Oduševljava me kreativnost i snalažljivost ljudi koji na zemlji rade. Guštam raditi kad se susretnem s nekim problemom s kojim se nikada ranije nisam susreo i razmišljam kako da ga riješim i to je ispunjavajuće, priča Gordan.

Istarske bobe (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Kupine upravo dozrijevaju

Svakome bi, kaže, preporučio da si u nekom trenutku promijeni karijeru i ono što je radio, te da proba nešto drugo što nije naučio.

- Planiramo ove godine izvući iz dobre berbe kvalitetne proizvode i sljedeće napraviti još kvalitetniji proizvod. Kad ovladamo tehnologijom i zaključimo da nas je tržište prihvatilo, tada ćemo širiti paletu i količine, ali želim da se od ovoga ne ubijamo, već da u svemu uživamo. Kaže se 'nađi posao koji voliš i niti jedan dan u životu nećeš raditi'. Prije sam radio posao koji sam volio i u njemu sam uživao. Kada je došlo vrijeme za dalje, krenuo sam dalje. Ovdje ne zarađujem ni blizu kao u financijama u kojima sam isto guštao raditi i uspjeh je došao kao rezultat strasti, ali ovdje su druge stvari koje me vesele - pozitivno doprinosimo okolini, kaže Gordan.

Priznaju nam naši sugovornici da i oni imaju žutu minutu. Vele da nakon početne euforije moraju profesionalizirati posao koji je zbog svoje kvalitete svakim danom sve veći, te poručuju mladim agronomima da im se pridruže. Za sada im, barem u branju, pomažu i poznanici, poput 67-godišnje Milke "Ovo je prekrasno i svaka čast na hrabrosti, pogotovo jer je došao iz neke druge struke. To je dokaz da čovjek može sve kada to želi. Ovo voće ima sve gušte. Berem sada za njihove potrebe, a sebi ću napraviti marmeladu. Okus je koji u supermarketima ne postoji, jer su pesticid pojeli okuse. Ovo je kao neke zelena klinika", zaključuje Milka, kao i svi koji su probali njihove proizvode. Čedo je bio u pravu - stvaraju ovisnost, ali zdravu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini