ZIDAJ, ZIDAJ, NEĆE TI NITKO NIŠTA

MARČANA - IDEALNA OPĆINA ZA BESPRAVNU GRADNJU: Sagradili kućicu na hridi iznad samog mora, pa je legalizirali, samo se nije radilo o "čvrstoj gradnji"…

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Ova se buduća kuća "od milijun dolara" sada, ovih dana, u samom srcu sezone gradi na samom pomorskom dobru i to na hridi samo 5, 6 metara iznad mora! Kojekakav otpad i ostatak građevinskog materijala baca se direktno u more i na obližnju plažu. Mladi i vitki momci neometano rade punom parom: sijeku šumu uz samo more, zidaju zid prateći liniju hridine, a danas je, eto, došla na red vanjska izolacija. Što im tko može, uostalom?!, piše naša čitateljica

 

 Općina Marčana je vjerojatno najozloglašenija općina u Istri po pitanju bespravne gradnje. Taj problem u ovoj velikoj općini s velikim obalnim područjem traje već desetljećima i mnoga su njena šumska i priobalna područja dosta devastirana takvom gradnjom. No, bahatosti i bezobrazluku bespravnih graditelja nema kraja. Kada državni aparati ne funkcioniraju, beskrupulozni vrlo brzo nauče kako plivati tim mutnim vodama.

Domaći mještani koji su svoje slobodno vrijeme odlučili provesti u mirnoj plovidbi čamcem uz predivnu, razvedenu obalu Općine Marčana, ovih su dana uočili još jedan nevjerojatan podvig iz serije bespravne gradnje.

- Eto slike dana, poštovani. I to je moguće. Istočna obala Istre, selo Peruški, Općina Marčana. Jer ako mislite da ste u tom mjestu radnje, u tom carstvu bespravne gradnje vidjeli baš sve, eto nekoga tko će vas opet iznenaditi u najmanju ruku opako smionim, bezobraznim i drskim pothvatom. Ova se buduća kuća "od milijun dolara" sada, ovih dana, u samom srcu sezone gradi na samom pomorskom dobru i to na hridi samo 5, 6 metara iznad mora! Kuća je već gotova i jasno je vidljiva iz Luke Krnica jer je u tom smjeru i okrenuta. Kojekakav otpad i ostatak građevinskog materijala se baca direktno u more i na obližnju plažu. Mladi i vitki momci neometano rade punom parom: sijeku šumu uz samo more, zidaju zid prateći liniju hridine, a danas je, eto, došla na red vanjska izolacija. Što im tko može, uostalom?! Očito je kod nas ovako nešto posve normalno. Čak i u samom srcu turističke sezone kada su građevinski radovi zabranjeni. Ali očito ne i oni bespravni, napisala je ogorčeno naša čitateljica L. M.

Nema građevinsku dozvolu

O gradnji kućice nad morem uz samu obalu u naselju Peruški odmah smo obavijestili načelnika Općine Marčana Predraga Pliška i priupitali ga je li kojim nevjerojatnim slučajem investitor možda ipak dobio dozvolu za gradnju na ovom području. No, Pliško je odbacio svaku takvu insinuaciju, zatražio nas detalje o zatečenoj gradnji i odmah uputio općinskog komunalnog redara na teren.

- Ovakva gradnja uopće nije u skladu sa zakonom. Sukladno propisima i prostornim planovima, budući da je lokacija predmetne građevine izvan bilo kakvog građevinskog područja, u zoni planirane šume posebne namjene i u zaštićenom obalnom području mora, nije niti dopušteno izdati građevinsku dozvolu za tu i takvu gradnju. Nema nikakve sumnje da je gradnja prikazana na fotografiji bespravna, a općinski ju je komunalni redar evidentirao još 19. srpnja ove godine i podnio pisanu prijavu nadležnom Državnom inspektoratu, područnoj jedinici Pazin, kaže načelnik Pliško.

To nam je potvrdio i komunalni redar koji je u subotu ponovo otišao na teren, napravio nove fotografije i jučer još jednom uputio prijavu nadležnom inspektoratu u nadi da će ovi ipak reagirati i poduzeti konkretne mjere. Osim toga, dostavio nam je još fotografija zatečene bespravne gradnje na priobalnom području koju je otkrio ovih dana. Ni sam nije mogao vjerovati koliko beskrupulozni mogu biti neki ljudi, kada je u uvali Mala Vinjola na području Duge Uvale zatekao izgradnju betonske ploče na pomorskom dobru i onečišćenje obale prilikom betoniranja. Netko si je tako na stijenama uz samo more sagradio manji kameni podest, lijevo od njega preko stijena izlio betonsku ploču i potom s daskama dovršio mol. Načelnik Pliško priznaje nam da je Općina Marčana ove godine podnijela ukupno 38 prijava bespravne gradnje na svom području nadležnom Državnom inspektoratu, od kojih je oko 90 posto sama otkrila i prijavila. Ponešto im o bespravnoj gradnji dojave i sami mještani ili gosti općine Marčana, a većina prijavitelja je anonimna ili želi ostati anonimna jer se boji osvete prijavljenih.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of