13. i 14. kolovoza

Manifestacija "Ča ribari znaju" kojom se prezentira ribarska prošlost i sadašnjost Fažane, održat će se ovog vikenda na fažanskoj obali

Melita Peroković, direktorica TZO-a Fažana, napomenula je da će posjetitelji imati priliku degustirati kraljicu plave ribe pripremljenu na brojne načine - slanu, mariniranu, na savor, s gradela, i to u sklopu ponude "Poziv fažanskom stolu", gastro radionice jela od sardela kojom prilikom su izrađene i knjižice recepata

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Konferencija za medije na kojoj je predstavljena  manifestacija (snimio Milivoj MIJOŠEK) / Brodet s palentom  (snimio Milivoj  MIJOŠEK)

Konferencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija (snimio Milivoj MIJOŠEK) / Brodet s palentom (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Dvodnevna manifestacija "Ča ribari znaju" kojom se prezentira ribarska prošlost i sadašnjost Fažane, održat će se ovog vikenda, 13. i 14. kolovoza na fažanskoj obali. Bogat program koji očekuje

posjetitelje predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali Melita Peroković, direktorica TZO Fažana, Ana Žužić, predstavnica LAGUR-a Istarska batana, Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice općine Ližnjan, Bojan Skočilić, predstavnik fažanskog Jedriličarskog kluba Brioni, Predrag Bilić, predstavnik PŠRD-a Sardela i Sanel Berbić, kuhar Stare konobe i sudionik gastro priče.

Projekt, čiji je nositelj TZO Fažana s partnerima, TZO Ližnjana i Jedriličarskim klubom "Brioni", sufinanciran je iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. - 2020. FLAG-a "lstarska batana" odnosno sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta iznosi 164 tisuće kuna, od čega je 131,8 tisuća osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije. Razdoblje provedbe projekta je od travnja do listopada 2022. godine.

- Projekt je okupio i umrežio velik broj sudionika pa tako u projektu sudjeluju lokalni ribari i ostali stanovnici Fažane i Ližnjana, članovi različitih udruga, umjetnici i ugostitelji, što je velika vrijednost samog projekta. Uz to, gotovo sve aktivnosti su interaktivne, što je vrlo dobro jer posjetitelji nisu pasivni konzumenti, već aktivno sudjeluju u realizaciji cijelog projekta. Velika je vrijednost i u kontekstu popularizacije i konzumacije lokalno ulovljene ribe i morskih organizama. U okviru festivalske forme, podiže se vidljivost i prepoznatljivost lokalnih ribara, lokalnog ulova i koncepta 'nula kilometara od mora do stola', kazala je Žužić. Pritom je dodala da su TZ općina Fažana i Ližnjan u partnerstvu s udrugama koje su predstavnici civilnog sektora, odlučili zajednički osmisliti i realizirati pregršt aktivnosti na području dvije jedinice lokalne samouprave koje su vrlo slične, žive uz more i s morem, koje su jednim dijelom ovisne o ribarstvu i predstavljaju izvore prihoda određenom dijelu stanovništva.

Jedna od aktivnosti je turnir u pecanju koji će biti pokaznog karaktera, tako da se i posjetitelji mogu uključiti i upoznati s mladim natjecateljima i s ribolovom sa štapom s obale.

- Oni će prenijeti gostima neka osnovna znanja, tehnike, možda i zainteresirati nekoga od djece i gostiju da se počnu baviti tim sportom. Imamo licenciranog trenera koji vodu školu ribolova i naš pomladak i on će biti zajedno na usluzi svim zainteresiranima koji budu htjeli nešto naučiti, kazao je Bilić pa dodao da navečer slijedi pokazni ribolov s feralima i batanama, što znači da će se i posjetitelji moći uključiti i naučiti kako se nekad ribarilo. Svi sudionici dobit će i diplomu.

Mnoge posjetitelje zasigurno će zainteresirati aktivnost kojom se nastoji očuvati pomorsku tradiciju i baštinu ovog područja. Riječ je o Batana kupu - revijalnom veslanju duž fažanske rive kojim će se demonstrirat umijeće veslanja, neizostavne vještine svakog ribara.

Uz prigodan glazbeni program, važan element ove ribarske fešte su jela od sardela - neizostavne namirnice lokalne gastro ponude. Peroković je napomenula da će posjetitelji imati priliku degustirati kraljicu plave ribe pripremljenu na brojne načine - slanu, mariniranu, na savor, s gradela, i to u sklopu ponude "Poziv fažanskom stolu", gastro radionice jela od sardela. Tom su prilikom izrađene i knjižice recepata.

Berbić je istaknuo da se gosti oduševe s cijelom pričom o sardelama, "iznimno bogatoj namirnici s kojom se mogu raditi čudesa". Kazao je da su u posljednjih 13 godina napravili šezdesetak različitih jela sa sardelama, a ovom će prilikom posjetitelji moći degustirati njih 15-ak.

Peroković je naglasila da su uz samu rivu privezane dvije obnovljene batane u vlasništvu TZO-a Fažana koje privlače poglede brojnih turista, a na koje su iznimno ponosni.

- Vidimo da i sami mještani to odobravaju jer su to jedne od rijetkih drvenih brodica koje su ostale na fažanskoj rivi. Nekad je bilo 17 batana u fažanskoj luci, a sad ih je preostalo samo pet, kazala je Peroković pa dodala da je cilj zajedno s PŠRD-om "Sardela" i JK Brioni, povećati njihov broj i očuvati one postojeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater