SJEVERNA ISTRA

Mali srednjovjekovni istarski gradić postao hit turističko odredište! KOLOVOZ I RUJAN NIKAD BOLJI, A NAJBOLJE TEK DOLAZI - EVO ZAŠTO

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)


Turizam se vratio u Motovun, i to u punom sjaju. Srednjovjekovni gradić na vrhu strmog brežuljka, bilježi izvrsne turističke rezultate.

- Ljetni mjeseci bili su iznad svih očekivanja, posebice glavni dio turističke sezone, srpanj je bio podjednak, a kolovoz je za čak 15,5 posto nadmašio isti mjesec rekordne pretprošle godine. U kolovozu smo prešli brojku od 14.000 noćenja, što je za Motovun jako, jako puno, zadovoljan je direktor Turističke zajednice općine Motovun David Matković.

Na odličan kolovoz, nadovezao se još bolji rujan, u prvoj polovici ovog mjeseca ostvareno je 20 posto više noćenja nego u istom predkorona razdoblju.

- Od početka godine do sada realizirali smo 94 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine i ako se ovakva uzlazna putanja nastavi do kraja rujna i protegne na listopad kada ubiremo plodove svega što nam nosi eno i gastro ponuda, onda ćemo se i na godišnjoj razini jako brzo u potpunosti približiti brojkama iz po svemu rekordne pretprošle godine kada smo po prvi puta ostvarili 55.000 noćenja. Potajno smo se nadali se da će se Motovun, kao najprepoznatljivija ruralna destinacija unutrašnje Istre koja je ipak drugačije profilirana od okruženja, brže vratiti, no možemo reći da su nas ovakvi rezultati ipak iznenadili, kaže Matković.

Nijemci najbrojniji gosti

Prvo mjesto u strukturi gostiju trenutno drže Nijemci koji su tradicionalno najbrojniji gosti, na drugom mjestu su domaći gosti, slijede Austrijanci, Nizozemci i Amerikanci. Prevladavaju individualni gosti, a sramežljivo se vraćaju grupe. Vidljiv je trend gdje manje grupe od desetak ljudi dolaze u pratnji turističkih vodiča. Posebno veseli, dodaje direktor motovunskog TZ-a, da se produžilo prosječno vrijeme boravka gostiju.

- Na motovunskom području je 138 objekata, od toga dva boutique hotela, sveukupno 825 ležajeva. Objekti u domaćinstvu čine 38 posto ukupno ostvarenih noćenja, drugi po redu su hoteli s 30 posto, a preostalo otpada na kuće za odmor i bed & breakfast objekte u vlasništvu pravnih osoba, zatim na kamp odmorište i u manjem dijelu na druge vrste smještajnih objekata. Mi smo destinacija koja nema tako puno kuća za odmor kao druge destinacije u unutrašnjoj Istri, međutim prosječno vrijeme boravka gostiju se s 2,44 koliko je bilo pretprošle godine, produžilo na 2,69 i to je cilj, da s ponudom dižemo prosječno vrijeme boravka gostiju na razinu od tri do četiri dana, ističe Matković.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini