ZASTUPNIK IDS-a U SABORU

LEROTIĆ: Dok se čekaju konkretne mjere kao odgovor na inflaciju, građani životare

Naglasio je da su gotovo sve dosad predstavljene mjere bile vatrogasne, pogotovo one koje su vezane za cijenu nafte

| Autor: Glas Istre
Marin Lerotić (Snimio Milivoj Mijošek)

Marin Lerotić (Snimio Milivoj Mijošek)


Zastupnik IDS-a Marin Lerotić u Saboru je ukazao na problem inflacije koja iznosi gotovo 11 posto, kao i na izostanak konkretnih Vladinih mjera koje bi bile odgovor na inflaciju. Naglasio je da su gotovo sve dosad predstavljene mjere bile vatrogasne, pogotovo one koje su vezane za cijenu nafte.

Napomenuo je da smo svjedoci gotovo svakodnevnog rasta cijena s kojim se građani sve teže nose te istaknuo kako umirovljenici jedva preživljavaju s prosječnom mirovinom od otprilike 2.960 kuna, što je otprilike 394 eura, dok je u Sloveniji prosječna mirovina gotovo 700 eura.

Italija i Njemačka

- A o Italiji ili Njemačkoj ne moramo ni pričati, rekao je Lerotić te se zapitao što mogu naši umirovljenici očekivati od zime i kako dostojanstveno živjeti s 400 eura.

- Samo u ovoj godini osnovne potrepštine drastično su poskupjele. Pa je tako ulje poskupilo 33, brašno 27, mlijeko 21, tjestenina 15 posto i da ne nabrajam dalje. Dovoljno da potrošačke košarice narastu do neizdržive razine. Sve ovo navedeno znak je za ozbiljne dugoročne mjere koje će pridonijeti rastu standarda građana. Kao Klub IDS-a predložili smo određene izmjene u vidu povećanja iznosa za uzdržavane osoba, ali i povećanje neoporezivog studentskog dohotka. Oba prijedloga tiču se povećanja s dosadašnjih 15 tisuća na 30 tisuća kuna, kazao je Lerotić.

Pravo vrijeme za zaštitu

Zastupnik IDS-a pozitivno je ocijenio odličan početak turističke sezone te smatra da je sada pravo vrijeme krenuti s ozbiljnim pripremama za zaštitu standarda građana. Dodao je kako se svakako mora ići u porezno rasterećenje u svakom mogućem obliku i produljenje mjera koje se tiču energenata, odnosno plina i električne energije,

- Predugo zazivamo i očekujemo, a život je svaki dan sve teži. Vlada očigledno nema konkretna i dugoročna rješenja za poboljšanje života u Hrvatskoj i već je sada jasno da nas čeka stara dobra hrvatska priča "sve u zadnji tren". Vjerojatno ćemo svjedočiti uvođenju novih mjera kada uvedemo euro, što će biti puno prekasno. Vlada nam je svojim potezima dosad pokazala da ništa bolje ne možemo ni očekivati, zaključio je Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater