RIPENDA KRAS KRAJ LABINA

LEGALNA UZURPACIJA: Nakon 140 godina obitelji oduzeto pravo korištenja puta. Sud odlučio da smiju koristiti drugi - NELEGALNI

| Autor: Branko BIOČIĆ
Stari put kojeg Vilma koristi do svoje kuće, a prolazi pored Viskovićeve (snimo Branko Biočić)

Stari put kojeg Vilma koristi do svoje kuće, a prolazi pored Viskovićeve (snimo Branko Biočić)


Vilma Corva iz Ripende Krasa pored Labina obratila nam se da bi, kako kaže, ukazala na neobične bespravne građevinske radove pa i presude u Istri. Ističe kako je to u njezinom slučaju potkrijepljeno i sudskim odlukama pa navodi da je sudskom odlukom koja je donesena u svibnju ove godine njoj oduzeto pravo služnosti na putu kojim se njezina obitelj služi već gotovo 140 godina, a to je potvrđeno i presudom.

 - Oduzeto mi je na način da me sud obvezuje da se služim nelegalnim putem koji je bespravno cementirao moj susjed i rođak Branko Višković, iako su mu to zabranile Hrvatske šume?! Gospodin Černeha iz Hrvatskih šuma je to prijavio građevinskom inspektoru, ali po toj prijavi nitko nije postupao. Mjesto događaja je Ripenda Kras 54 i 55 u blizini Labin, a sve što govorim imam i dokumentirano, govori nam Corva te ističe da je riječ o trakavici koja se proteže već šest godina.

Počelo je time što joj je njezin prvi susjed ujedno i rođak Branko Višković zabranio da prolazi ispod njegove kuće putem koji je oduvijek postojao i kojim se od davnina koristila njezina obitelj. Corva obrazlaže kako je sudskom presudom dobila pravo služnosti po tom putu ispod Viškovićeve kuće kojim su se koristili njezini preci, ali je on 15 dana nakon pravomoćnosti te presude, putem svoje odvjetnice, tražio da joj se ukine to pravo služnosti koje je tek stekla sudskom odlukom.

- On je išao dokazivati da je jedan drugi put kojim je sebi napravio labinski Vodovod do Vodospreme uvjetan za javnu uporabu. U travnju 2019. je Branko Višković cementirao dio puta na trasi Vodovoda koji je na državnoj parceli, a ja sam te radove prijavila policiji i Šumariji koja je izdala zabranu radova i prijavila slučaj Državnom odvjetništvu. U predmetu koji se vodio za ukidanje prava služnosti meni je ukinuto stečeno pravo i sudskom me se odlukom prisiljava da se koristim putem za koje su Hrvatske šume izdale zabranu radova. Konsternirana sam, kaže Corva.

 Pojašnjava nam nadalje da je odvjetnica Branka Viškovića zatražila od Grada Labina mogućnost da se dio ceste na državnom vlasništvu upiše kao nerazvrstana cesta te da je Grad Labin i izdao potvrdu kojom se daje mogućnost da se taj dio državne parcele upiše kao nerazvrstana cesta 'jer je ta cesta postojala u naravi 2011. godine'.

- Do tog zaključka su došli promatranjem ortofoto slike terena. Čim sam došla do saznanja da postoji ta potvrda, kontaktirala sam Komunalni odjel Grada Labina i gradonačelnika dokazujući dokumentima da taj put nije postojao 2011. godine što znači da se po zakonu taj put ne može ucrtati kao nerazvrstani put. Na glavnoj raspravi po predmetu ukidanja služnosti, sutkinji sam podastrla dokumente kojim dokazujem da put nije postojao 2011. te da se izjava Grada Labina ne može uzeti kao dokument. Sutkinja nije željela uvažiti moje argumente niti ih je uzela u razmatranje na glavnoj raspravi pa sam naknadno te dokumente poslala u spis. U međuvremenu je Grad Labin poništio mogućnost da se taj dio puta upiše kao nerazvrstana cesta što sam ja također prije donošenja presude dostavila u predmet. Međutim, presudom Općinskog suda u Labinu meni je oduzeto pravo služnosti na putu ispod Viškovićeve kuće koji vodi do moje, a za koju sam služnost ranije dobila pravomoćnom presudom i prisiljava me se sada da se koristim putem za koji je dokazano da je nelegalan. Nije mi jasno kako je moguće da građevinski inspektor nije izašao na teren kada je put na državnom zemljištu bespravno cementiran i kako je moguće da me se tjera da koristim nešto nelegalno? Ja ne mogu do svoje nekretnine sagrađene u 19. stoljeću, koja od tada ima i kolni prilaz, sada u 21. stoljeću odjednom doći po nelegalnom putu. Mislim da bi pravne institucije trebale donositi smislene odluke, kaže konsternirano Vilma Corva koja se žalila na tu presudu drugostepenom sudu, predmet je trenutačno na Županijskom sudu u Varaždinu pa Vilma čeka pravorijek.

Na kraju ističe da je u predmetu služnosti puta bila bez odvjetnika, sama se zastupala jer si financijski nije mogla priuštiti odvjetnika pa je možda zbog toga i tako prošla. Za komentar smo se obratili i odvjetnici Branka Viškovića te Hrvatskim šumama i Policijskoj upravi istarskoj.

Odvjetnica Irena Zustović koja zastupa Branka Viškovića kratko nam je odgovorila da je "vezano uz postupak koji se vodi po tužbi Višković Branka protiv Vilme Korva, prvostupanjskom presudom udovoljeno tužbenom zahtjevu njene stanke, a s obzirom da je tužena Vilma Korva na presudu uložila žalbu, spis je na rješavanju pred drugostupanjski sudom".

Hrvatske šume d.o.o. , UŠP Buzet, Šumarija Labin odgovorila nam je pak da su prijavili bespravnu radnju izgradnje puta na državnom šumskom zemljištu u Ripendi i to u dva navrata.

- Dana 19. studenoga 2019. godine bespravne radnje prijavljene su i Policijskoj postaji u Labinu. Dana 23. travnja 2020. godine bespravno zauzimanje i građevinski radovi u vidu betoniranja prijavljeni su državnom inspektoratu. Nemamo saznanja o poduzetim radnjama po navedenim prijavama, kažu u Hrvatskim šumama a u PU istarskoj navode da je "policija saznanja o bespravnoj gradnji dostavila Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu, a o tome je obavijestila i Državni inspektorat, Vodovod Labin i komunalno redarstvo Grada Labina radi poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater