povijest Labinštine, Istre i Europe

LABINSKA REPUBLIKA Štrajk rudara pokrenuo prvu antifašističku pobunu u Europi

| Autor: Branko BIOČIĆ
Lamparna (snimila Tea Tidić)

Lamparna (snimila Tea Tidić)


Slobodarska tradicija, rudarsko i industrijsko naslijeđe, multikulturalnost, briga i zalaganje za radnika i "malog" čovjeka, od davnina su utkani pod kožu Labinjana. S ponosom na svoje korijene, na neizmjerno naslijeđe koje su nam preci ostavili da ga čuvamo, njegujemo, promičemo i nadograđujemo, u godini u koju smo zakoračili dočekujemo još jedan veliki jubilej. Drugog dana ožujka daleke 1921. godine, krupnim slovima uklesan je ne samo u povijest Labina, Labinštine i Istre, već i cijele Europe.

Štrajk rudara, iz kojeg je pokrenuta prva antifašistička pobuna na Starom kontinentu, te proglašena 37-dnevna samouprava kasnije nazvana "Labinska republika", događaj je koji je ostavio neizbrisiv trag na Labinštini, a povijest će pokazati da je imao i mnogo širi odjek.

Očuvanje rudarskog naslijeđa

Obilježavanje Labinske republike iskaz je poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinštine. Grad Labin i općine Labinštine već nekoliko mjeseci u zajedničkoj suradnji s građanima i civilnim sektorom rade na pripremi programa obilježavanja ovog velikog jubileja. Općine su potvrdile financijsko, ali i organizacijsko uključivanje u obilježavanje obljetnice, koje će se najvećim dijelom odviti u razdoblju od 2. ožujka do 8. travnja, simbolički kroz 37 dana, koliko je i trajala Labinska republika prije nego je ugušena u krvi od fašističkih snaga.

Uz njih, svojim doprinosom, uz proračunska sredstava Grada Labina iz 2020. i 2021. godine, uključit će se i Istarska županija, tvrtke u vlasništvu Grada Labina, Turistička zajednica i drugi donatori. Grad Labin još u rujnu raspisao je Javni poziv na koji su se mogli javiti svi građani, predstavnici udruga, ustanova i gospodarstvenika, kako s Labinštine tako i iz cijele Hrvatske. Pozivom su se prikupljale ideje, potencijalni programski sadržaji i drugi kreativni prijedlozi koji bi mogli doprinijeti obilježavanju jubileja. Nakon što je pristiglo preko 20 popunjenih obrazaca, ideje su prezentirane organizacijskom timu, koji je veliku većinu kreativnih  doprinosa naših građana ocijenio kao izvedive i ukomponirao ih u inicijalni prijedlog programa, koji će biti ubrzo predstavljen javnosti.

Na više prodajnih mjesta u Labinu pojavit će se zidni kalendari za ovu godinu, s fotografijama iz 1920. i 1921. iz arhive Marijana Milevoja. Kalendar će biti dostupan u knjižarama Liber Domini i Birograf, te trgovinama prodajnog lanca Jedinstvo.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić ističe da se cijela organizacija potrudila da se ovaj događaj, unatoč pandemiji, dostojanstveno obilježi. 

Na temu rudarstva deset panoa 

- Obljetnicu Labinske republike, jednog u svjetskim razmjerima značajnog povijesnog događaja, dočekujemo u vremenima u kojima je, nažalost, bilo kakav vid obilježavanja i održavanja manifestacije bitno drugačiji. Sretan sam što se organizacijski tim potrudio da iz onoga što možemo napraviti izvučemo i više od maksimuma, te mogu slobodno najaviti da će, bez obzira na okolnosti, ova stogodišnjica biti dostojanstveno obilježena, apsolutno na način koji ovaj događaj i zaslužuje. Stoga, već danas 100 X sretno svima, u nadi da ćemo s obilježavanjem ovog velikog i značajnog jubileja, tokom iduće godine uploviti u jedno mirnije, sigurnije i normalnije razdoblje, koje svi toliko priželjkujemo, izjavio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Nakon što je nedavno prostor kraj Gradske knjižnice Labin, odnosno plato ispred Lamparne, pretvoren u pješačku zonu te je postavljeno ukupno pet stupića i time je prostor oslobođen od vozila završeno je i postavljanje deset interpretacijskih panoa kao posveta rudarstvu. Ali i priča o sto godina rudarske pobune poznate kao "Labinska republika", na četiri jezika. Nakon što su obavljeni nužni popravci, na lokaciju u blizini postavljenih panoa, preseljena je   instalacija "Vječna rudarska vatra" autora Krešimira Farkaša.

Slijedi i zamjena postojećeg banera na Velikom kupatilu na kojem je prikazana kronologija događaja vezanih uz revitalizaciju i valorizaciju rudarske baštine na području Grada Labina, s blagim redizajnom, odnosno dodatkom i kronologije posljednjih deset godina s naglaskom na nedavnu rekonstrukciju Šohta u sklopu projekta Mine Tour.

U sklopu projekta opremit će se i rudarsko pop up kino u sklopu Gradske knjižnice Labin u gdje će se prikazivati filmovi s rudarskom tematikom. Na samom Pjacalu, neposredno uz najvidljiviji simbol industrijske baštine Labina, nedavno je obnovljen Šoht, u prostoru "tople veze" koja je integralni dio rudarskog tornja, te unutar cjeline registriranog kulturnog dobra biti će uređen postav koji bi se sastojao od prostora za projekciju tematskih filmova. Ujedno tu je i interaktivni monitor na kojem bi se za posjetitelje kroz specijaliziranu aplikaciju prikazivali sadržaji vezani uz povijest rudarskog tornja i njegovu obnovu. I to kroz cjeline poput povijesti rudarskog kompleksa, tehničkih podataka o tornju, dokumentiranog tijeka obnove Šohta, priče o projektu Podzemni grad i edukativno-zabavne igre. Ova ulaganja realiziraju se u sklopu projekta Mine Tour sufinanciranog   iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum