LAMPARNA

ZA SVE KOJI SE ŽELE DOBRO ZABAVITI, ALI I PRITOM TESTIRATI SVOJE SPOSOBNOSTI Prvi labinski Escape room na temu bijeg iz rudnika i Mobilna muzejska mašina

| Autor: Branko BIOČIĆ

Do 31. srpnja, uz besplatan ulaz, na pet lokacija u Lamparni, a u drugoj fazi, od 2021. godine, na još nekoliko lokacija oko "šohta", odigravat će se uzbudljivo, individualno i/ili grupno nadmetanje u brzini izlaska Heroja 21. stoljeća iz mračnih dubina rudnika na svjetlo dana. Kako bi posjetitelj došao do konačnog rješenja mora savladati pet logički povezanih zagonetki i zadataka, razbijati kodove i tražiti tragove…* Umjetnički projekt Mobilna muzejska mašina (MMM) otvara se u subotu, 25. srpnja u 21 sat

 

Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) u DKC-u Lamparna u petak u 20 sati otvara prvi labinski Escape Room na temu "Bijeg iz rudnika", a umjetnički projekt Mobilna muzejska mašina svečano će predstaviti u subotu, 25. srpnja u 21 sat.

Logika, opažanje, zaključivanje

U sklopu Escape Rooma na temu "Bijeg iz rudnika" do 31. srpnja, od ponedjeljka do petka, od 10 do 14 sati, uz besplatan ulaz, će se na pet lokacija u Lamparni, a u drugoj fazi, od 2021. godine, na još dvije, tri vanjske lokacije oko "šohta", odigravati uzbudljivo, individualno i/ili grupno nadmetanje u brzini izlaska Heroja 21. stoljeća iz mračnih dubina rudnika na svjetlo dana. Kako bi posjetitelj došao do konačnog rješenja mora savladati pet logički povezanih zagonetki i zadataka, razbijati kodove i tražiti tragove. Escape Room namijenjen je svima koji se žele dobro zabaviti, a pritom i testirati svoje sposobnosti poput logike, opažanja, zaključivanja... Igra je prilagođene za sve uzraste, no s obzirom da zahtjeva određenu razinu znanja i vještina, preporučuje se za starije od 14 godina. Koncept i izvedbu potpisuje L.A.E. XXI., a projekt se provodi u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Svaki posjetitelj ima vlastitu priču

L.A.E. XXI. također potpisuje i umjetnički projekt Mobilna muzejska mašina (MMM). Otvaranje je zakazano za subotu, 25. srpnja u 21 sat, a također će ostati otvoren za posjetitelje do 31. srpnja. I ovaj umjetnički projekt provodi se u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, a temelji se na digitalnoj bazi podataka o rudarstvu i industriji Istre, kojeg L.A.E. XXI. kontinuirano gradi i razvija već više od deset godina. Radi se o prijenosnoj storry telling mašini, koja putem zvuka, filmskih i video zapisa te fotografija i tekstova priča priču o rudarskom Labinu i Labinštini, njegovoj povijesti i sadašnjosti, ali i budućnosti koju donosi projekt Podzemni grad XXI.

- Dok su njen black box format i multimedijalna forma (zvuk-slika-riječ) više manje čvrsto zadani, interaktivnost MMM-e omogućuje da sadržaj, kog korisnik mašine vidi i čuje, za svakog posjetitelja bude drugačiji, jer se on stvara i postoji samo dok je korisnik nalazi unutar mašine te dok pomiče svoje tijelo i ruke. Naime, ovaj svojevrstan 'stroj' za pripovijedanje ne funkcionira bez fizičke prisutnosti publike (maksimalno dva posjetitelja, do 10 minuta), koja aktivira i upravlja 'strojem' pomoću vlastite kinetičke energije, tj. pomicanjem tijela i pokretima ruku, ističu iz L.A.E. -a XXI.

Naglašavaju i da je projekt "MMM doista potpuno interaktivan koncept: ne radi se samo o 'pritisni gumb-povuci polugu-dobij rezultat' konceptu, već sudionik treba pomicati svoje tijelo i ruke da kreira jedinstvenu vlastitu priču, čime se u potpunosti onemogućuje pasivnost, koja danas često karakterizira konzumaciju 'interaktivnih' novomedijskih radova. Jedna od glavnih premisa ovog projekta jest da je osobni doprinos svakog posjetitelja/sudionika od najvećeg značaja za postojanje i trajanje MMM kao umjetničkog rada. Naime, MMM ne postoji bez fizičke prisutnosti korisnika, jer je za njenu aktivaciju i funkcioniranje potrebna njegova kinetička energija."

Koncept potpisuje L.A.E. XXI, izvedbu Sandro Đukić i CCN-images d.o.o., Zagreb, a u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA - Revitalizacija gradova industrijske baštine za proboj kulturnog turizma u Trbovlju, Slovenskoj Bistrici, Labinu i u Rijeci. Vodeći partner je Občina Trbovlje, a ostali partneri su Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Naj Tura d.o.o. (Slovenija), L.A.E. XXI, Subjekt d.o.o., Urbanex d.o.o., Turistička zajednica Grada Labina (Hrvatska). Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini