projekt pomoći za starije osobe

LABIN: "MOST - Moja mobilna starost" kao pomoć najstarijim žiteljima

Udruge će pružati usluge nabave živežnih namirnica, nabave lijekova, uputnica, recepata i drugih potrepština i obavljanje njege i pomoći u kući za starije i nemoćne osobe za cijelu Labinštinu te organiziranja i dostave obroka za područje grada Labina

| Autor: Branko BIOČIĆ
Snimio Eduard STRENJA/Arhiva

Snimio Eduard STRENJA/Arhiva


Udruge Labin Zdravi grad i "Dodir nade" zajedničkim kapacitetima započele su novi projekt pomoći starijim osobama "MOST - Moja mobilna starost". Odobravanjem sredstava udruzi Labin Zdravi grad od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvorila se mogućnost za jaču i kvalitetniju izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe na području Labinštine.

Gotovo 6.000 starijih od 60 godina

Na Labinštini živi više od 5.900 osoba starijih od 60 godina s kroničnim oboljenjima koja im onemogućuju autonoman život, društveni život i mobilnost te narušavaju kvalitetu života. Navedene udruge ojačanim kapacitetima u suradnji s Gradom Labinom i općinama Labinštine pružat će usluge nabave živežnih namirnica, nabave lijekova, uputnica, recepata i drugih potrepština i obavljanje njege i pomoći u kući za starije i nemoćne osobe za cijelu Labinštinu te organiziranja i dostave obroka za područje grada Labina.

Korisnik će plaćati samo cijenu proizvoda ili usluge (obroka, namirnica, lijekova, i dr.), dok će prijevoz biti besplatan. Usluga prijevoza starijih osoba do liječnika, banke, pošte i sličnih njima važnih mjesta trenutno je radi epidemioloških razloga obustavljena, međutim ukoliko prilike dozvole uvest će se i usluga prijevoza.

- Često nam se obraćaju naši stariji sugrađani koji ne mogu računati na pomoć članova obitelji oko nabavke hrane i lijekova. To je problem kojeg smo prepoznali i na ovaj način rješavamo. Cilj projekta je, između ostalog, poboljšati kvalitetu života starijih osoba, jačati izvaninstitucionalne usluge za starije osobe, omogućiti dostupnost usluge korisnicima na dislociranim mjestima stanovanja, naravno, uvijek uz poštivanje mjera zaštite od virusa COVID-19, posebice za osjetljive skupine, što starije osobe i jesu. Ovim projektom obuhvatili smo cijelu Labinštinu, i to upravo sada kada su starije osobe najviše ugrožene i trebaju našu pomoć, čak i više nego ranije, rekla je labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada.

Uvijek dobrodošli volonteri

Voditeljica projekta je Vesna Blažina, koordinatorica Labin Zdravog grada, a izvoditeljice Vesna Marić, administratorica projekta i vozačica, te Rosana Miletić, vozačica i njegovateljica. Vanjske suradnice na projektu su Helena Višković iz udruge Dodir nade te Alda Miletić, a potporu projektu daju Grad Labin i općine Labinštine.

Projekt je započeo 1. siječnja i traje do 31. prosinca 2021. godine. Sjedište udruge je u zgradi Porezne uprave u Labinu, Rudarska 1, a kontakt telefon za usluge je 099/262-2653 (obroci, namirnice, lijekovi) i 095/524-2871 (njega i pomoć u kući) te mail centarplus65labin@gmail.com. Projekt pruža i mogućnost volontiranja te se svi zainteresirani volonteri mogu javiti na gore navedene kontakte. Volonteri će ovisno o svom znanju, vještinama ali i željama, pomoći oko nabavke namirnica, lijekova, recepata, uputnica i drugih potrepština za korisnike, anketirati korisnike o zadovoljstvu uslugama koje projekt nudi, pomagati oko obavljanja administrativnih poslova u projektu, pripreme i distribucije letaka i plakata projekta i drugih poslova po potrebi.

Partneri na projektu su Istarska županija, Grad Labin, općine Kršan, Raša, Pićan i Sv. Nedelja te Centar za socijalnu skrb Labin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater