POSAO U TURIZMU CIJELE GODINE

KRIZA NA TRŽIŠTU RADA: Valamar već zapošljava 400 djelatnika za iduću sezonu  

| Autor: Glas Istre
(Foto Valamar)

(Foto Valamar)


Valamar je već pokrenuo ključne programe zapošljavanja, nagrađivanja i edukacije koje će provoditi i dodatno razvijati tijekom zime i proljeća * Dodatne nagrade i 13. plaću od 5.000 do 7.800 kuna neto dobit će više od 2.500 djelatnika

S obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina. Da bi svojim djelatnicima nadoknadio umanjena primanja, Valamar će isplatiti 13. plaću i dodatne nagrade od 5.000 do 7.800 kuna neto, koju će dobiti više od 2.500 djelatnika, izvijestili su iz ove porečke tvrtke.

Isplata 13. plaće jedna je od mjera koje je Valamar pokrenuo s ciljem zadržavanja djelatnika u turizmu i kvalitetne pripreme naredne turističke sezone. Valamar će ove jeseni zaposliti i 400 ključnih sezonskih djelatnika na neodređeno vrijeme, čime će im osigurati stabilna primanja i cjelogodišnji posao u turizmu.

Valamar je već pokrenuo ključne programe zapošljavanja, nagrađivanja i edukacije koje će provoditi i dodatno razvijati tijekom zime i proljeća, a sve u svrhu što bolje pripreme iduće turističke sezone. Ove su programe snažno podržali socijalni partneri kao preduvjet za povećanje atraktivnosti turističkih zanimanja i poboljšanja uvjeta rada u turizmu.

Turistički sektor se i prije covid krize suočavao s izazovima zapošljavanja kvalitetnih djelatnika. Kriza je ubrzala negativne trendove zapošljavanja i rada u turizmu, značajan broj ljudi je emigrirao iz Hrvatske ili izabrao druga zanimanja. Prema sadašnjoj procjeni Hrvatske udruge turizma, ukoliko se nešto značajnije ne promijeni, naredne godine će nedostajati 35.000 djelatnika u turizmu, te će svaki treći zaposlenik morati doći s drugih tržišta rada.

Za vrijeme krize Valamar je uz podršku socijalnih partnera i mjera Vlade očuvao sva radna mjesta kroz program "Pauza, Restart", što je ove godine omogućilo realizaciju solidne turističke sezone. Međutim, za daljnji oporavak hrvatskog turizma ključno je poboljšati uvjete rada u turizmu odnosno pojačati atraktivnost turističkih zanimanja.

Valamar već sada kreće sa selekcijom i zapošljavanjem za 2022. godinu te u okviru programa "Dobar posao u Valamaru" poziva sve zainteresirane za razvoj karijere u turizmu da se prijave za posao putem linka https://www.dobarposaouvalamaru.com/posao-i-karijera/obrazac-za-prijavu/. 

Dogovor sa sindikatima

U najvećoj turističkoj grupaciji u Hrvatskoj, Valamar Rivieri, Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije kao većinski sindikat u ovoj grupaciji, zajedno sa STUH-om s poslodavcem su dogovorili izdašne nagrade koje će djelatnicima biti isplaćene u prosincu.

Svim stalnim radnicima, kao i radnicima sa cjelogodišnjim ugovorom koji 1. prosinca budu u radnom odnosu na, isplatiti će se13. plaća od 5.000 kuna, božićnica od 1.800 kuna, dar u naravi od 400 kuna, odnosno sveukupno 7.200 kuna. Za svako dijete zaposlenika do 15. godina Valamar će isplatiti dar u visini od 600 kuna, a radnicima koji su ostvarili pravo na jubilarnu nagradu ona će biti isplaćena u skladu s Kolektivnim ugovorom.

- Ako se uzme u obzir da je tijekom najintenzivnijih mjeseci svim radnicima uključujući i sezoncima uz plaću isplaćeno do 4.100 kuna neto nagrada, onda možemo konstatirati da smo u Valamaru visoko podigli ljestvicu. Naravno, sve su to radnici itekako zaslužili, jer bila je ovo jedna od najtežih turističkih sezona godina, ističu iz SIKD-a.

Iz tog sindikata ističu da se samo zapošljavanjem na neodređeno vrijeme ili na poslovima stalnog sezonca, te sklapanjem ugovora na najmanje devet mjeseci, odnosno dobrim primanjima, može osigurati dovoljan broj, a posebno kvalitetnih radnika.

- Stoga će Socijalni partneri ubrzo započeti pregovore o plaći i materijalnim pravima radnika za iduću godinu da bi spremno dočekali iduću turističku sezonu, zaključuju iz SIKD-a. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini