VREMENSKA PROGNOZA

KRAJ LJETA? U ISTRU STIŽE ŽESTOKA PROMJENA VREMENA, nakon koje je moguć i mraz

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Ljetu konačno stiže kraj. Iako će još biti toplih i sunčanih dana, promjena vremena koja stiže krajem tjedna bit će izražena, a osim obilne kiše donosi nam i temperature zraka ispod prosjeka, piše Istramet.

Već u srijedu vrijeme će se postupno početi kvariti, što ćemo uočiti po jačanju jugozapadnjaka koji će u gorju krajem dana lokalno imati olujne udare. Vrlo vjetrovito vrijeme očekujemo i u četvrtak kada će kiša na riječkom području biti sve češća pojava.

Foto

Udari jugozapadnjaka krajem srijede (WRF, Istramet)

Uz zapadnu i južnu obalu Istre zadržat će se sunčanije vrijeme, međutim bit će vrlo vjetrovito uz izraženu južinu.

S produbljivanjem ciklone u sjevernoj Italiji tijekom petka, kiša će češća pojava biti i uz obalu, ali zadržat će se vrlo vjetrovito uz jako jugo koje će vrlo vjerojatno imati olujne udare. Nakon dugo vremena, očekuje nas prava jesenska ciklonalna južina.

Foto

Sinoptička situacija krajem petka uz razvoj ciklone na sjeveru Italije (WRF, Istramet)

Do nedjelje kada očekujemo smirivanje vremena, kiše će biti u vrlo obilnim količinama, naročito u gorju i uz gorje. Na riječkom području tako može pasti više od 150 mm kiše, a obilne oborine izgledne su i u unutrašnjosti Istre.

Tijekom subote jugo će zamijeniti jaka bura koja bi na poznatim lokalitetima mogla imati olujne udare. S burom nam stiže i osjetno hladniji zrak koji bi nakon smirivanja vjetra po kotlinama gorske Hrvatske idući tjedan mogao donijeti i mraz.

Ljetu konačno stiže kraj, međutim još će biti lijepih, sunčanih dana, ali uz primjerne ranojesenske temperature i vrlo svježe noći.

Foto

Kumulativne oborine do kraja petka (WRF, Istramet)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini