Stanje (ne)zadovoljavajuće

KRAĐE I BRZINA NAJVEĆI PROBLEMI Mala istarska općina od ove godine kreće u obračun s lošim prometom. Doznajte gdje se to najgore vozi u Istri

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Na kraju protekle godine Vijeće Općine Višnjan raspravljalo je o stanju sigurnosti na svom području u 2018. godini u kojoj je na Višnjanštini zabilježeno 27 kaznenih djela, što je 4,1 posto u odnosu na ukupan kriminalitet na području Policijske postaje Poreč, koja skrbi i o sigurnosti na području Općine Višnjan. Godinu ranije zabilježena su 44 kaznena djela, odnosno 17 kaznenih djela manje. Ilustracije radi, tijekom 2018. na području Policijske postaje Poreč, koja obuhvaća Grad Poreč i općine Vrsar, Vižinada, Kaštelir-Labinci, Tar-Vabriga, Funatana, Sveti Lovreč i Višnjan evidentirano je 654 kaznenih djela.

Prema strukturi kaznenih djela na području Višnjana zabilježena su tri slučaja teške tjelesne ozljede, devet krađa, sedam teških krađa, dvije prijetnje te po jedna neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari, prijevara, protupravno oduzimanje slobode, spolni odnošaj bez pristanka, uporaba droge i povrede mira pokojnika. U oblasti javnog reda i mira zabilježeno je pet prekršaja, od toga u tri slučaja tučnjava, svađa i vike te dva slučaja držanje životinja bez nadzora, za što je prijavljeno pet osoba. U istom je razdoblju jedna osoba prijavljena za nasilje u obitelji. Od ostalih prekršaja zabilježena su tri slučaja povrede Zakona o osobnoj iskaznici i jedan slučaj Zakona o prebivalištu.

Na području Općine Višnjan te godine zabilježene su 23 prometne nesreće, što je za sedam više nego godinu dana ranije. U šest slučajeva bilo je ozlijeđenih osoba, a 17 s materijalnom štetom. U tim nesrećama sedam je osoba lakše ozlijeđeno. Slijedom navedenog može se zaključiti kako je stanje sigurnosti na području općine Višnjan zadovoljavajuće, rečeno je na vijeću.

Unatoč tomu, Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, budući da je zabilježeno više krađa, upozorio je žitelje svoje Općine da vode računa o svojoj imovni i da se pridržavaju uputa policije o zaštiti imovine, pogotovo kada nisu kod kuće. Dakle, da kažu susjedima da će biti odsutni i da zaključavaju vrata. Mattich je brzinu, odnosno nepridržavanje ograničenja brzine u prometu, istaknuo kao veliki, ako ne i najveći problem sigurnosti na području Općine Višnjan. Posebno je izdvojio Vraniće koji se nalaze na samoj cesti Karojba - Tićan. Veliki se broj vozača ondje, vozeći kroz naseljeno mjesto, ne pridržava ograničenja brzine. Sva je sreća da se ondje još nije dogodila kakva teška prometna nesreća. Ništa bolje nije niti na cesti Tićan - Višnjan, odnosno na novoj cesti od Tićana do novog kružnog raskrižja na istočnom ulazu u Višnjan.

Alojz Ivetac upozorio je na isti problem i na cesti kroz naselje Butori. Mattich je dodao kako, nakon postavljanja stupića u ulici ispred škole u Višnjanu, ondje više nema pretjecanja i kako djeca sada zbog fizičkih barijera sigurno prelaze cestu.

- Poučena ovim dobrim iskustvom Općina će u suradnji s Policijskom postajom Poreč, u narednom razdoblju veću pozornost posvetiti brzini u prometu. Napravit će se analiza, a nakon toga će se prići rješavanju problema; signalizacijom, postavljanjem usporivača prometa ili na neki drugi način, ovisno o potrebama i zahtjevima na određenim dionicama, rekao je Mattich, dodajući kako sigurnost žitelja Višnjanštine u prometu nama alternative.    

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum