NOVOOSNOVANA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA MASLINARI ISTRE

KONFIN: Novo ekstradjevičansko maslinovo ulje koje je zajednički stvorilo šezdesetak istarskih maslinara

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Ekstradjevičansko maslinovo ulje Konfin nova je zvijezda na istarskom maslinarskom nebu, a za razliku od svih dosad poznatih, ovo je ulje zajednički proizvod šezdesetak članova novoosnovane poljoprivredne zadruge Maslinari Istre.

Svečana promocija ovog ulja, koje će među prvima ponijeti i zaštićenu europsku oznaku izvornosti, održano je u kušaonici porečke Agrolagune, u nazočnosti proizvođača i visokih uzvanika iz regionalnih i poljoprivrednih vlasti Hrvatske i Slovenije.

Svečana promocija ulja Konfin (Davor ŠIŠOVIĆ)

Zadruga Maslinari Istre je proizvođačka organizacija proizašla iz Klastera istarskih maslinara koji je kroz minule dvije godine bio nositelj pripremnih aktivnosti za europsku zaštitu istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Upraviteljica ove zadruge Katja Gašparini istaknula je na porečkoj svečanosti da su se kroz minulih nekoliko mjeseci aktivnosti odvijale strelovito brzo: krajem kolovoza zadrugu je osnovalo 55 osnivača (danas članova ima 66), u rujnu je iz Bruxellesa stiglo rješenje o priznavanju europske Zaštićene oznake izvornosti za proizvod nazvan Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra, u listopadu je uslijedila berba maslina koje su zatim prerađene u uljari porečke Agrolagune, a paralelno s berbom i preradom obavljala se certifikacija ulja Konfin kao zajedničkog proizvoda i pripremale marketinške aktivnosti za plasman tog proizvoda.

Lucijan Cenčić iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede zadovoljan je suradnjom Hrvatske i Slovenije u zaštiti proizvoda (Davor ŠIŠOVIĆ)

Članovi zadruge Maslinari Istre udružili su svojih 50.000 kilograma maslina, od kojih je proizvedeno 7.000 litara vrhunskog ulja, koja će na tržište izaći u četiri etikete: monosortna ulja od sorti buža i istarska bjelica, mješavina više sorti i mješavina od maslina iz ekološkog uzgoja.

Sve četiri etikete ponijet će europsku Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), a pakirat će se u boce od 0,25 te 0,5 i 0,75 litara, osim ekološkog ulja koje će se pakirati samo u bočice od 0,25 litara.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum