AGROUDRUGA FAŽANA

PRVE EDUKATIVNE RADIONICE ZA NAJMLAĐE MASLINARE: Potaknuti naše mlade na uzgoj maslina

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Mladi maslinari u Fažani uključit će se u skoru berbu

Mladi maslinari u Fažani uključit će se u skoru berbu


Već ova prva godina provođenja pokazala je da je radionica pun pogodak jer su nam se mladi rado priključili i bili su jako zainteresirani za sve što su učili, kaže predsjednik Agroudruge Dario Šuran

Agroudruga Fažana je ovogodišnji program rada nadopunila organizacijom prve radionice za mlade maslinare. U prostorijama udruge u Fažani 6. rujna pokrenuta je radionica s 15-ak mladih maslinara u dobi od 8 do 13 godina koji su tijekom rujna odslušali zanimljiv program. Tako su od Aljoše Vitasovića mogli naučiti ponešto o bogatoj povijesti maslinarstva u Fažani, a potom im je Ivica Lađarević u parku Maslinik u Fažani govorio o uzgoju maslina, o brizi o maslinama, bolestima koje napadaju masline i smanjuju urod, kako maslinu zaštititi od takvih pojava i drugo.

Program radionice nastavlja do kraja listopada, jer nakon teoretskog, još valja mlade maslinare podučiti paraktičnom dijelu maslinarstva. Tako će polaznici fažanske radionice, koji su se uključili i iz susjednih mjesta i gradova, kad otpočne berba maslina, naučiti ponešto i o tom dijelu maslinarstva u maslinicima obitelji Belić, između Fažane i Galižane. Nakon toga, imat će priliku vidjeti i preradu ulja u Vodnjanu u uljari kod Milenka Marjanovića.

Ovaj prvi ciklus radionica za mlade maslinare završit će posjetom milenijskoj maslini na Brijunima gdje će mladim polaznicima radionice biti podijeljene diplome i pokloni. Kako je istaknuo predsjednik Agroudruge Dario Šuran, cilj pokretanja ove radionice je da djeca već u mladoj dobi dobiju saznanja o maslinama i maslinovom ulju, o njenom značaju u mediteranskoj prehrani i za naše zdravlje, te da se malo više zainteresiraju za poljoprivredu općenito.

- Već ova prva godina provođenja pokazala je da je radionica pun pogodak jer su nam se mladi rado priključili i bili su jako zainteresirani za sve što su učili. Kroz ovakav program za mlade, Agroudruga Fažana nastoji proizvesti dodatni interes kod mladih za budući naraštaj novih maslinara. Mislim da je to jedna pozitivna ideja koja može biti novi snažan poticaj fažanskom maslinarstvu u narednim godinama, poručio je Šuran.

Stoga će se radionice za mlade maslinare nastaviti i ubuduće te će svi zainteresirani dobiti priliku steći osnovna znanja o maslinarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum