IDEJNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA STUDIJA

KONCEPTUALNA VIZIJA: Studija bi za tri mjeseca trebala pokazati izgled Pazina u idućem desetljeću

Razraditi će se ključne prostorne cjeline unutar obuhvata (Stari Pazin, Rijavac, Zarečje, Lindar te uže područje centra grada) *Vrijednost projekta iznosi 237 tisuća kuna (s PDV-om)

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazin (Snimila Emina Svilar)

Pazin (Snimila Emina Svilar)


U svrhu izrade idejne urbanističko-arhitektonske studije odnosno konceptualne vizije "Pazin – 2030" pazinski je gradonačelnik Renato Krulčić sklopio ugovor sa Zavodom za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ova će studija poslužiti kao podloga za izradu strategije razvoja Grada Pazina od 2021. godine do 2027. godine koja će se izvoditi u nekoliko segmenata.

Šira gradska zona

Od studije se očekuje da, vrednujući i afirmirajući zatečene urbane i kulturne vrijednosti prostora, njegove prostorno-urbane i arhitektonsko-graditeljske karakteristike, ostvari kvalitetno idejno urbanističko-arhitektonsko oblikovno rješenje, njegovo skladno uklapanje u postojeću urbanu strukturu i ponudi optimalno funkcionalno rješenje.

Studijom će se definirati urbanističko-arhitektonski koncept šire zone gradskog centra grada Pazina. Razraditi će se ključne prostorne cjeline unutar obuhvata (Stari Pazin, Rijavac, Zarečje, Lindar te uže područje centra grada), a s ciljem konceptualnog sagledavanja postojećeg stanja, budućih smjernica te usmjeravanja razvoja gradskog središta usklađeno s postojećim i potencijalnim sadržajima i potrebama, urbanim identitetom usklađenim s odrednicama urbanističko-arhitektonskog nasljeđa, načelima zaštite kulturne i prirodne baštine, odrednicama održivog razvoja, zelenog urbanizma, zadovoljavanja potreba građana za korištenjem javnog gradskog prostora te provedivosti i poticanja razvojnih potencijala prostora.

Voditelj Alen Žunić

Vrijednost projekta iznosi 237 tisuća kuna (s PDV-om), uz rok izrade studije najviše 90 dana. Idejna urbanističko-arhitektonska studija financirati će se iz gradskog proračuna. Za voditelja izrade studije imenovan je mladi stručnjak arhitekture impresivne karijere Alen Žunić. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu, (2013., summa cum laude) te završio postdiplomski studij teorije i filozofije arhitekture na GSD-u sveučilišta Harvard (2015.). Doktorirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (2016.) na kojem trenutno predaje kao docent.

Postdoktorsko istraživanje radio je na Institutu za povijest i teoriju arhitekture pri Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju u Zürichu. Bio je suradnik istraživač na Sveučilištu Columbia - Talijanska akademija za napredne studije. Osnivač je i glavni arhitekt u Albatross - Uredu za arhitekturu i istraživanje. Njegova istraživačka zanimanja usmjerena su na hrvatsku modernu i suvremenu arhitekturu. Objavio je 235 radova i 10 knjiga (kao autor ili urednik).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater