EKSPLOZIV NA MORSKOM DNU

Kod Rovinja ribari u mrežama izvukli ARTILJERIJSKU MUNICIJU I TOPNIČKE PROJEKTILE

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da nazovu broj 192

| Autor: Glas Istre
(Foto PU Istarska)

(Foto PU Istarska)


Tijekom prethodnog vikenda na području Istre jedan je građanin dragovoljno predao signalne rakete, dok je jedan ribar mrežama izvadio streljivo iz mora.

Naime, u petak je u Medulinu muškarac predao policiji četiri brodske signalne rakete, a istog dana je ribar svojim plovilom na udaljenosti od sedam nautičkih milja od Rovinja izvadio artiljerijsko zrno.

Na istoj udaljenosti je sljedećeg dana isti ribar svojom mrežom izvadio iz mora još pet topničkih projektila različitih kalibara. Sva sredstva preuzeli su djelatnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Policija podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, savjetujemo građanima da zabilježe poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom te da obavijeste o tome policiju.

U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže ili podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, ne vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Policija isto tako podsjeća da akcija ''Manje oružja – manje tragedija'' još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom