NYIOOC

KARMINO BELETIĆ IZ NOVIGRADA, osvajač rekordnih osam medalja za maslinovo ulje u New Yorku: "MORAM PRIZNATI DA SAM JOŠ U NEVJERICI"

Ovo mi je treće natjecanje na NYIOOC-u. Na prvom 2019. osvojio sam tri medalje, dvije zlatne i jednu srebrnu, a sljedeće, 2020. godine, dva srebra. No bila je to jedna specifična godina koja je dala lošu kvalitetu ploda masline, pa sam ove godine poslao na natjecanje uzorke osam vrsta ulja i potukao rekord nad rekordima, kaže Karmino

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Karmino i majka Đurđa (Snimila Sanja Bosnić)

Karmino i majka Đurđa (Snimila Sanja Bosnić)


U Hrvatsku je s jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja za maslinova ulja, NYIOOC u New Yorku, otišlo ukupno 87 medalja (67 zlatnih i 20 srebrnih). Po broju medalja Hrvatska je četvrta, iza Italije (211), Španjolske (104) i Grčke (99), a ispred Sjedinjenih Država (68). Iako su ove godine Dalmatinci osvojili više medalja od Istrana, pojedinačno najviše ih je pripalo Karminu Beletiću iz Novigrada - čak osam, pet zlatnih i tri srebrne medalje.

Beletić je tim rezultatom postao rekorder s najvećim brojem osvojenih medalja u Hrvatskoj, na Balkanu te najvjerojatnije i u Europi ove godine.

Elegantne bočice

U domu Beletićevih dočekali su nas šampioni - elegantne bočice extra djevičanskih maslinovih ulja poredane u vrstu na stolu kao kakva sportska ekipa uz svoje zaslužene kipiće umjesto uobičajenih medalja na poprsju. Stakleni kipići, modrenoga dizajna, u obliku kvadra sa stilizacijom razigranih zelenih maslinovih grana, djelo su umjetničkih ruku.

Beletić nadahnuto pripovijeda put do ovog postignuća, dojmove nakon objave rezultata i oduševljenje kad je kipiće ugledao nakon što su prevalili put preko velike bare do adrese u Novigradu.

- Zaista se nisam nadao tolikima, pa tko bi?! Ovo mi je treće natjecanje na NYIOOC-u. Na prvom 2019. osvojio sam tri medalje, dvije zlatne i jednu srebrnu, a sljedeće, 2020. godine, dva srebra. No bila je to jedna specifična godina koja je dala lošu kvalitetu ploda masline, pa sam ove godine poslao na natjecanje uzorke osam vrsta ulja i potukao rekord nad rekordima. Očekivao sam poneku medalju, ali toliko zlata i srebra zvuči nemoguće i moram priznati da sam još u nevjerici, iskreno će Karmino te potom predusretne naše pitanje o tajni njegova uspjeha, nudeći sam odgovor oko toga. Donosi na stol diplomu iz Londona. Na njoj je napisano, prevodimo, da je stekao certifikat sommeliera za maslinova ulja. Otkriva o kakvom je tečaju bila riječ. Netom pred pojavu koronavirusa 2020. pohađao je sedmodnevni tečaj o maslinarstvu u Londonu, u organizaciji nositelja natjecanja u New Yorku. Po završetku je postao jedini maslinar s Balkana koji je stekao spomenuti naziv.

Najsuvremenija uljara

- Nisam nikad pomislio da sam neki veliki znalac u maslinarstvu, bez obzira na sve edukacije koje sam prolazio, ali nakon Londona sam shvatio da nemam pojma i da moram još puno naučiti, neovisno što sam u Istri vlasnik najsuvremenije uljare Al Torcio i tehnološki najnaprednije proizvodnje maslinova ulja. U Londonu sam shvatio što još moram implementirati u način proizvodnje ulja i kako primijeniti u praksi neke tehničke preinake. To me na kraju dovelo do ovog rezultata, opisao je Karmino.

Nakon tog uvođenja novina u proizvodnji ulja svjetlo dana ugledala je njegova limited edition kolekcija natjecateljskih maslinovih ulja koja su u New Yorku osvojila zlata i srebra. Riječ je o osam vrsta Al Torcio monosortnih extra djevičanskih maslinovih ulja: Al Torcio Moraiolo (zlato), Al Torcio Pendolino (zlato), Al Torcio Moraiolo (zlato), Al Torcio Itrana (zlato), Al Torcio Rošulja (zlato), Al Torcio Leccino (srebro), Al Torcio Frantoio (srebro) i Al Torcio Blend (srebro).

Zlatne vijesti o Beletićevim uljnim šampionima odjeknule su kao najbolja reklama za uljaru Al Torcio, a ujedno su i zlatna promocija grada Novigrada kao destinacije, u svjetski najboljoj regiji maslinarstva, Istri. Trebao bi rasti interes za kupnjom Beletićeva "jestiva zlata" pa nas zanima tržište na kojem se prodaje.

- Najviše na kućnom pragu, odrješito će Beletić, usmjerivši pogled na nasmiješenu majku Đurđicu, njegovu glavnu "asistenticu" i voditeljicu prodaje. Radi se o obiteljskoj proizvodnji koju su Đurđica i pokojni suprug Tranquilino pokrenuli među prvima u Novigradu oko 2000 godine.

Strada Contessa

- Sve smo podizali svojim rukama, požrtvovno, prisjeća se Đurđa, dodavši da su njezini sinovi Karmino i Kristijan nastavili voditi uspješno uljaru i proizvodnju vlastitog maslinova ulja složno i usklađeno uz svoje redovne, svakodnevne poslove. Njoj je preostala finalizacija - marketing i prodaja. Ovo prvo, najuvjerljivije obavlja uživo, na licu mjesta u svojoj boutique uljari Al Torcio, smještenoj na Stradi Contessi. Ako je suditi prema emotivnom naboju i žaru s kojim Đurđa priča o maslinarstvu, uljima, nagradama…, nesumnjivo je da su ova zlata i srebra začeta u njezinim i suprugovim rukama. Oni su ljubav prema maslinarstvu uspjeli prenijeti na sinove, pa sada dično priča o njima.

Trenutačno joj je najveća briga gdje će smjestiti pristigle kipiće iz New Yorka jer je prostor u kantini zapunjen brojnim nagradama i priznanjima!

ZLATNE MEDALJE

AL TORCIO MORAIOLO - Intezivne zlatno-žuto boje, bistro. Na nosu je staložno i fino s nježnim povrtnim notama i sa složenim voćnim tonovima. Artičoka, divlji gospin trn (sikavica, badelj), ružmarin i slatki badem. Okus je nježan i harmoničan s tonovima pokošene trave, salate, divlje cikorije i suhog voća. Gorko i pikantno je suzdržano i vrlo elegantno.

AL TORCIO PENDOLINO - Odlikuje se po zlatnožutoj do svijetlozelenoj boji. U ustima je vrlo uravnoteženo, s dobro izraženom gorčinom i oštrinom. U nosu predstavlja arome maslina, svježe sječene djeteline, artičoke i nježni miris badema, svježe pokošene trave i artičoke. Njegova oštrina je u prvom planu s notom gorčine, ostavljajući svjež okus u ustima. Vrlo je skladan i zaokružen.

AL TORCIO BIANCHERA (Bjelica) - Zlatno žute i intenzivne je boje s toplim zelenim notama, bistro. Na nosu je vrlo složeno, obilno i povrtno sa izraženim notama artičoke, divljeg gospinog trna (sikavica, badelj), svježe pokošene trave s elegantnom krajnjom notom ružmarina. U ustima je fino i vrlo jako s naglašenim povrtnim okusom divljih trava, cikorije, artičoke i zelenog badema. Izražena gorčina i elegantna pikantnost.

AL TORCIO ROSULJA - Intenzivne je zlatno žute boje sa zelenim tonovima, bistro. Na nosu je snažno i jako kompleksno, nježno i svojstveno s elegantnim notama artičoke, svježe pokošene trave i s izraženim balzamičnim tonovima mente, bosiljka i origana. U ustima je fino i odlučno, s obilnim povrtnim okusima nezrele rajčice i završnim notama celera i zelenog badema. Jaka gorčina i suzdržana pikantnost.

AL TORCIO ITRANA - Intenzivne je zelene boje sa žutim, pozlaćenim nijansama, bistro. Na nosu obilno i snažno sa kompleksnim voćnim tonovima srednje zrele rajčice, salate, svježe pokošene trave i nezrele banane. Okus mu je balzamičan, po menti, bosiljku, origanu i posebno po žalfiji. Nježna okusa i vrlo skladno sa voćnim tonovima rajčice i badema. Gorčina i pikantnost su odlučni ali uravnoteženi.

SREBRNE MEDALJE

AL TORCIO LECCINO - Zlatno žute boje s nježnim nijansama zelene boje, zamućeno. Intezivna mirisa s elegantnim notama svježe pokošene trave i izrazitim tonovima ljekovitih trava, posebno mente i bosiljka. U ustima je sadržajno i odlučno, odaje složenost i finoću, s završnim okusom povrtnih aroma salate, cikorije, artičoke te slatkog badema na završetku. Gorko i pikantno su prisutni i vrlo harmonično usklađeni.

AL TORCIO BLEND - višesortno maslinovo ulje dobiveno od kombinacije više sorti maslina te sublimira glavne karakteristike tih sorti. Elegantno i skladno aromatizirano.

AL TORCIO FRANTOIO - Odlikuje se po zlatnožutoj boji. Miris je skladan i nježan, karakterizira ga nježna biljna aroma i složeni voćni tonovi artičoke, divlje čičke, ružmarina i slatkog badema. Okus je fin i skladan obdaren pokošenim travnatim tonovima, zelenom salatom, divljom cikorijom i suhim voćem. Gorke i paprene note sadržane su i istovremeno vrlo elegantne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter