ODRŽANA RADIONICA U ŽUPANIJSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI PULA

Kako u praksi primijeniti zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi


U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula održana je danas radionica o primjeni Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Radionicu su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede - pomoćnik ministra Krunoslav Karalić, Miljenko Rakić i Tomislav Makar te iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Patrlj dok je radionicu moderirala direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Kako je u izjavi za medije, jer je radionica bila zatvorena za novinare, kazao Karalić Zakon je na snagu stupio u prosincu 2017., a rok za prilagođavanje ističe 31. ožujka pa se do tada svi ugovori moraju prilagoditi novoj regulativi.

- Dosadašnja praksa izravno ugrožava održivost proizvodnog sektora i zato je država morala reagirati, istaknuo je Karalić, dodavši kako su simptomi nepoštene trgovačke prakse bili otežan pristup maloprodaji, jednostrano kršenje ugovora, kašnjenje u plaćanjima, ultimatumi i pritisci prema proizvođačima, naplata raznoraznih naknada…

Naglasio je kako se radionice održavaju kako bi se sukladno novim Zakonom uspostavio red na tržištu budući da je, primjerice, sustav do sada funkcionirao na način da je dobavljač, iako je formalno prodao proizvod trgovcu i dalje bio odgovoran za njega.  

- Ovim Zakonom želimo utjecati na proizvodnu strukturu jer bilježimo negativan trend. Posljednjih nekoliko godina se pritisak od strane sektora trgovine na sektor proizvodnje stalno povećavao. Naime, u posljednjih 15 godina su se troškovi prodaje povećali za 25 posto i taj trend se i dalje nastavlja. U tom smislu smo kao država reagirali novim Zakonom, što nas svrstava među još 20 država članica EU koje su donijele ovakve Zakone kojim se zabranjuju nepoštene trgovačke prakse, kazao je Karalić.

Predstavnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Patrlj pojasnila je kako su radionica za sve dionike ovoga procesa organizirane kako bi se odstranile nejasnoće koje nastaju prilikom stupanja novog Zakona na snagu, jer se on po prvi puta uvodi u hrvatski pravni sustav. Na upit novinara kazala da je u Hrvatskoj cijeli niz nepoštenih trgovačkih praksi u odnosima trgovaca i dobavljača, ali i potrošača, pa je hrvatsko zakonodavstvo odlučilo jasno popisati koje su to nepoštene trgovačke prakse koje se ne smiju događati, rekla je Patrlj.

Inače, radionicu su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska poljoprivredna komora u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, a radionicu su slušali svi dionici ovoga procesa - proizvođači, dobavljači, oni koji se bave otkupom te trgovci. Do sada su održane radionice u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli te će se još jedna održati u Varaždinu. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter