PAZIN Radionica 

URADI SAM Kako uspješno odraditi sitne popravke u domaćinstvu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija

Ilustracija


U predvorju Spomen doma u utorak, 21. rujna, od 10 do 13 sati održat će se edukativna radionica i predavanja pod nazivom "Popravi me: sitni popravci u domaćinstvu". U prvom dijelu će učenici osnovnih i srednjih škola te zainteresirano građanstvo moći naučiti kako pravilnim održavanjem i sitnim popravkom produžiti vijek trajanja predmeta.

Krpanje guma, šivanje gumba

Kako pravilno napumpati, zakrpati ili zamijeniti gumu na biciklu objasnit će Sandi Hek iz obrta za popravak bicikla "Bičikleta". Kako pravilno i čvrsto prišiti dugme, zakrpati rupu ili prenamijeniti stare traperice govorit će Irena Vodopija iz obrta za proizvodnju ostale vanjske odjeće po mjeri "Amica" te Spomenka Vrbica iz obrta za proizvodnju i prepravke odjeće "Krpica".

Kako pravilno održavati kućanske aparate pojasnit će Branko Runko iz obrta za popravak predmeta u kućanstvu i trgovina "Elcom". Kako jeftino nadograditi i ubrzati starija računala i tako im produžiti korištenje izložit će Ivan Guštin iz obrta za pružanje savjeta o računalnoj opremi "Elin". Vesna Božac iz Obrtničke komore Istarske županije održat će predavanje "Zašto upisati obrtničku školu?".U drugom dijelu na temu "Pobuni se, popravi!" od 18 do 19.30 sati, u obliku razgovora s građanima i širom javnosti, gostujući će govornici predstaviti inovativna rješenja i načine sprečavanja prijevremenog odbacivanja predmeta te primjere dobre prakse u Istri.

Manje štete za okoliš

Ivan Guštin će govoriti na temu "3D printeri: kako sami sebi isprintati zamjenski dio kućanskog aparata ili namještaja?", Branko Runko na temu "Kako pravilno održavati manje kućanske aparate?", a Irena Burba će predstaviti projekt "Radiona ReGeppetto" prostor u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po principu "uradi sam".

Inače, ponovna uporaba proizvoda ima pozitivne učinke na okoliš (sprječava onečišćenje voda, tla i zraka), štedi sirovine i energiju. Uspoređujući je s ostalim metodama gospodarenja otpadom, prilikom produljivanja životnog ciklusa proizvoda izbjegava se korištenje energije koja je potrebna za proizvodnju novog proizvoda pa je štetan utjecaj na okoliš znatno umanjen.

Cilj radionice je podizanje svijesti potrošača vezano uz izazov prekomjernog odbacivanja predmeta te aktivno promišljanje mogućnosti njihove ponovne uporabe u svrhu smanjenja negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje. Organizator je Usluga Pazin, a održava se u Europskom tjednu održivog razvoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter