(NE)POZNATI SUGRAĐANI

Josip Vrbanić nudi ručno rađene suvenire: DRVO KAO MATERIJAL, A GLAZBA KAO POKRETAČ!

Pula i okolica su preplavljeni kineskim suvenirima, nemaštovitim, vrlo plastičnim. Svojim se radovima i idejama trudim privući pažnju na ručno rađene suvenire. Mogu reći da to i uspijevam, kaže Vrbanić

| Autor: Maja Čerljenko
Josip Vrbanić

Josip Vrbanić


Josip Vrbanić rođen je u Slavoniji, ali živi u Puli od 2008. godine. Završio je za kožara, no i glazba je dio njega što se vidi i u njegovom radu s drvom. Slika, svira i diše umjetnost. Između ostaloga stvara male nosive statue od drva u obliku unikatnog nakita i žlice svih veličina i oblika.

Na početku - Štrumpfovi

- Kreativnost je oduvijek u meni. Izražavao sam se u likovnom i glazbenom smislu. U osnovnoj školi imao sam prvi doticaj s drvom na satima tehničkog odgoja kada sam pilio Štrumpfove, prisjeća se s dozom sjete u glasu Vrbanić. - Završio sam srednju školu kao kožar. Počinje rat. Garda. Rodno selo Dragalić spaljeno. Odlazimo u Novu Gradišku. Nakon rata sam radio poslove koji nisu vezani za kreativnost, ispričao nam je gotovo u dahu.

Radovi

Na, tada misleći, privremeni rad u Pulu došao je 2008. gdje je ostao do danas. Postao je član u više kreativnih udruga i ušao u svijet izlaganja i štandova.

- Sve više radim s drvom i nekoliko godina izlažem na Giardinima, u Medulinu i Premanturi. U svojim se radovima trudim biti unikatan pa tako od oblika Istre radim boškarine i koze, od Pule AC/DC, od Medulina Led Medulin... Uočio sam da karta Istre ima oblik koji odgovara obliku glave boškarina i koze. Na nju sam dodao rogove. Ljudi kupuju privjeske misleći da je pravi bik s rogovima. Kad im skrenem pažnju da je to geografski oblik Istre ostanu ugodno iznenađeni, sa zadovoljstvom na licu priča nam Vrbanić. 

Žlice, žabe, kulen

Vratimo se na ljubav prema glazbi. Odrastao je uz susjeda rockera i tako se, kaže, zaljubio u R'n'R i Deep Purple.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini