GLAS ISTRE OTKRIVA

IZRADILI SU POGREŠNO POPRSJE: U Pazinu u Parku istarskih velikana postavljena je bista Vladimira Gortana koja ne prikazuje njega, nego njegovog suborca Vjekoslava Ladavca

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Uspoređujući staro, ukradeno poprsje koje je izliveno prema stvarnim Gortanovim fotografijama, s novim, lako se mogu uočiti razlike u načinu češljanja kose, visini i obliku čela, obliku nosa, izrazu lica oko usta, ali i u drugim detaljima

Po svemu sudeći u Pazinu u Parku istarskih velikana stoji pogrešna bista čuvenog pazinskog antifašista Vladimira Gortana, odnosno umjesto njegovog lika bista prikazuje lik njegovog suborca Vjekoslava Ladavca.

Do ovog zaključka došli smo proučavajući dostupne fotografije Vladimira Gortana i Vjekoslava Ladavca, odnosno uspoređujući staru i novu bistu.

Naime, u travnju 2008. još uvijek nepoznati počinitelj ukrao je bistu (brončano poprsje) Vladimira Gortana, rad pokojnog labinskog kipara Mate Čvrljka. Budući da se toj staroj bisti nije moglo ući u trag, od istog je autora kasnije naručeno novo poprsje i u rujnu 2015. ono je postavljeno na isto mjesto u Parku istarskih velikana.

No to novo poprsje po svemu sudeći ne prikazuje Gortana, nego Ladavca.

gor

Lijevo gore je stara bista a lijevo dolje fotografija Vladimira Gortana (profil). Desno gore je nova bista, a desno dolje fotografija Vladimira Ladavca (poluprofil)

Krivi predložak

Novu bistu naručio je Grad Pazin. Budući da gipsani odljev ranijeg poprsja nije sačuvan, kiparu su, kažu u Gradu Pazinu, dostavljene Gortanove fotografije prema kojima je napravio i izlio novo poprsje. No čini se da je kipar ipak na koncu koristio pogrešnu fotografiju.

Iz Grada Pazina su nam odgovorili da je umjetniku kao predložak o izgledu Vladimira Gortana poslužila fotografija Vladimira Gortana pribavljena iz muzejske zbirke Muzeja Grada Pazina, za koju se navodi da je slikana prilikom uhićenja.

"Umjetnik je pored navedene raspolagao i s dvije druge fotografije, fotografijom s osobne iskaznice i fotografijom u odijelu s leptir mašnom", navode iz Grada Pazina.

Međutim, osim ovih poznatih Gortanovih fotografija u medijima se nakon 2009. počela pojavljivati još jedna fotografija na kojoj je Vladimir Gortan. Ta je fotografija iz poluprofila, tehnički je kvalitetnija od ostalih - ali to ipak nije fotografija Vladimira Gortana, nego Vjekoslava Ladavca.

Uspoređujući staro, ukradeno poprsje koje je izliveno prema stvarnim Gortanovim fotografijama, s novim, lako se mogu uočiti razlike u načinu češljanja kose, visini i obliku čela, obliku nosa, izrazu lica oko usta, ali i u drugim detaljima.

Umjetnička interpretacija?

Neosporno je da je Čvrljak Gortanovo poprsje 70-ih godina izradio prema fotografijama iz pazinskog muzeja, kombinirajući detalje s nekoliko fotografija, a da je ovo novo napravio prema nekoj drugoj fotografiji, i to po svemu sudeći prema onoj kvalitetnijoj, koja se pojavila u medijima s tvrdnjom da je riječ o Vladimiru Gortanu, a zapravo je na njoj Vjekoslav Ladavac.

Zašto je tomu tako teško je odgovoriti jer Mate Čvrljak, veliki majstor portreta, nažalost više nije među nama. Budući da je doista bio vrhunski majstor portreta, ne može se reći da u ovom slučaju "nije pogodio". Naprotiv, i u ovom je slučaju ostao nenadmašan i izradio dobar portret, ali po svemu sudeći - temeljem pogrešne fotografije.

Nažalost, to nije fotografija Vladimira Gortana već njegova suborca Vjekoslava Ladavca, pa je umjesto Gortanova poprsja izradio Ladavčevo.

Budući da je iz Grada Pazina, unatoč nekoliko usmenih pitanja, odgovoreno tek pismeno u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, nameće se zaključak da su u međuvremenu možda uočili pogrešku.

No iz Grada i dalje tvrde da se radi o umjetničkoj interpretaciji i kako poprsje koje se nalazi na postamentu u Parku istarskih velikana ispod kojeg je uklesano "Vladimir Gortan 1904. - 1929." prikazuje upravo Vladimira Gortana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater