NAJNOVIJE


MARČANA

Iz općinske kase za kulturu i sport oko dva milijuna kuna

(D. PALIBRK)

Uvrstili smo 40.000 kuna za nabavku udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola. Također imamo sredstva za doplatak na djecu, a tu spada i socijalna skrb kojom se javne potrebe zadovoljavaju putem institucionalnih oblika kao što u domovi za starije i nemoćne, centri za rehabilitaciju, dnevni centri za rehabilitaciju, ističe Pliško.

Općina Marčana u ovogodišnjem proračunu je za socijalnu skrb i zdravstvo planirala otprilike 1,2 milijuna kuna. U tom kumulativnom iznosu stavke su za podmirenje troškova stanovanja, troškove obroka produženog boravka za djecu, jednokratne naknade za rođenje djeteta, podmirenje pogrebnih troškova, priča nam općinski načelnik Predrag Pliško.

Sportskoj zajednici pola milijuna kuna

Po njegovim riječima, u ovoj stavci proračuna uvrštene su i još neke bitne brojke.

- Uvrstili smo 40.000 kuna za nabavku udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola. Također imamo sredstva za doplatak na djecu, a tu spada i socijalna skrb kojom se javne potrebe zadovoljavaju putem institucionalnih oblika kao što u domovi za starije i nemoćne, centri za rehabilitaciju, dnevni centri za rehabilitaciju, ističe Pliško.

Govoreći o drugim bitnim izdacima, u ovoj godini će za potrebe u kulturi, Općina Marčana izdvojiti 720 tisuća kuna.

- Taj će se novac potrošiti za organizaciju i potporu manifestacijama kao što su Stari Rakalj, Mutvoran, Sv. Dioniz, Sv. Teodor, manifestacije s TZ-om te obilježavanje lika i djela dr. Mije Mirkovića, napominje Pliško.

Za potrebe u sportu Marčanci planiraju ove godine utrošiti oko 700 tisuća kuna. Sportska zajednica se financira s oko 550 tisuća kuna, dok se 100 tisuća kuna namjerava potrošiti za održavanje sportskih terena.

- U sportsku dvoranu u Krnici, u nekoliko je godina uloženo više od 700 tisuća kuna. Ona je otvorena početkom prošle godine i to za potrebe Osnovne škole te za sportske klubove i udruge, istaknuo je Pliško.

Pomoć u kući za osam korisnika

Općine u okruženju, na inicijativu Istarske stranke umirovljenika, prihvatile su plan Pomoći u kući kroz koji se pomaže pojedincima koji nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o sebi. To se prvenstveno odnosi na obavljanje kućanskih poslova u domu korisnika. To su nabava živežnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje i glačanje rublja, nabavka lijekova i drugih potrepština. Zatim održavanje osobne higijene u domu korisnika kao što su pomoć u oblačenju, svlačenju, pomoć pri kupanju i obavljanju higijenskih potreba primjerice brijanje.

Projekt obuhvaća i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba korisnika primjerice kontakt s liječnikom, dostava lijekova i slično. Sredstva osigurava svaka općina ili grad, dok Istarska Županija podmiruje najveći financijski dio.

- Za sada je ovo takozvani pilot projekt u kojemu je po svakoj jedinici lokalne samouprave, obuhvaćeno osam pojedinaca korisnika. Program je jako dobar i izvjesno je da bi moglo doći do povećanja zapošljavanja gerontodomaćica, a samim time mogao bi se povećati broj potrebitih. Općina Marčana u ovoj godini taj projekt financira s 32 tisuće kuna. Treba reći da Crveni križ odrađuje taj posao i od srca im zahvaljujemo na humanosti i susretljivosti. Dobro nam je što je ravnateljica Jasna Vekić uvijek na usluzi, zaključio je Pliško.  (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam