EKOLOŠKI PROJEKTI GRADA

ISTRIJANI OPET NAJBOLJI I DRŽAVI Poreč ima sedam punionica za automobile na električni pogon

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


U tri i pol godine rada, osam sunčanih elektrana Poreča proizvelo nešto više od 500.000 kWh ''zelene'' električne energije, dok ostvarena ušteda u utrošku toplinske energije iznosi oko 20.000 kWh. Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi gotovo 180 tona, iz lož ulja gotovo 140 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 105 tona, kaže Gordana Lalić

U povodu Dana zaštite okoliša, koji se obilježio jučer, o projektima kojima se Poreč bavi na polju zaštite okoliša razgovarali smo s Gordanom Lalić, direktoricom gradskog poduzeća Parentium koji se bavi izgradnjom i energetskom učinkovitošću. Po njezinim riječima, u Poreču se trenutno aktivno radi na desetak projekata koji se bave zaštitom okoliša i energetskom učinkovitošću. To su sunčane elektrane, Moj Poreč bez azbesta, nabava električnih vozila za komunalno redarstvo, te funkcioniranje punionice za električne automobila, razvijanje pilot-projekta električnog javnog prijevoza s partnerima iz Italije u projektu SUTRA, energetska obnova objekata javne namjene poput vrtića Radost II, modernizacija javne rasvjete, akcijski plan za energetsko održiv razvoj Poreča…

Goleme uštede loživog ulja

- U suradnji s Gradom, prijavljujemo i četiri nova projekta u ovoj godini jer Poreč se odavno predodredio biti grad i destinacija koji promišlja o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, kaže Lalić.

Projekt sunčanih elektrana predviđen je na osam objekata javne namjene. To su deponiji Košambra, sportske dvorane Palestra i Veli Jože, područne osnovne škole Nova Vas i Žbandaj, dječji vrtići Baderna i Varvari te društveni dom u Dračevcu. Postavljeno je osam sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije iz energije sunca ukupne nazivne snage 100 kW, te osam solarnih sustava toplinskih kolektora, čime se osigurava toplinska energija za proizvodnju potrošne tople vode u navedenim objektima.

- U tri i pol godine rada, osam sunčanih elektrana Grada Poreča rada proizvelo nešto više od 500.000 kWh ''zelene'' električne energije, dok ostvarena ušteda u utrošku toplinske energije iznosi oko 20.000 kWh. Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi gotovo 180 tona, iz lož ulja gotovo 140 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 105 tona, pojašnjava Lalić.

Kao još jedan važan projekt ističe onaj stanice za punjenje vozila na električni pogon, po kojem Poreč sve više počinje biti prepoznat kao grad ''zelenog prometa i e-mobilnosti''. U prilog tomu govori i porast broja vozila na električni pogon na području Grada, koji je od 2015. kada je postavljena punionica brojio 35 punjenja, da bi u 2018. dostigao broj od 371 punjenja. Osim što je samo punjenje za vlasnike električnih vozila besplatno, kao i korištenje velikog gradskog parkinga za vozila na električni pogon, time se direktno potiče sam koncept e-mobilnosti.

Uskoro se uvodi eko javni e-bus

Pružajući primjer dobre prakse, te u ulozi pokretača promjena na lokalnoj razini, turističke i ostale tvrtke na području grada su prepoznale viziju, te svojim djelovanjem popratile ovu inicijativu. Što je rezultiralo činjenicom da se na području grada koji broji 16.696 stanovnika, trenutno nalazi sedam stanica za punjenje vozila na električni pogon, što je najveći broj po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj.

Još jedan važan projekt je i ‘’Moj Poreč bez azbesta’’ - program sufinanciranja uklanjanja krovnih pokrova s objekata na području Poreča u sklopu kojeg, građani mogu ostvariti pravo na bespovratna sredstva sufinanciranja u iznosu od 100 kn/m2 uklonjenog krovnog pokrova koji sadrži azbest, do maksimalnog iznosa od 10.000 kn po objektu. Sredstva za provedbu programa u stopostotnom iznosu osiguravaju se isključivo kroz gradski proračun, već petu godinu za redom. S obzirom na iznimno pozitivan odaziv građana, te njihov iznimno veliki interes, Grad Poreč planira nastaviti s kontinuiranom provedbom programa i u narednom vremenskom periodu. Od 2015. do 2018. godine projekt je imao iznimno veliku uspješnost - 38 korisnika je iskoristilo pogodnosti i uklonilo azbestne krovove sa isto toliko objekata, a ukupna količina uklonjenog krovnog pokrova koji sadrži azbest je oko 3.000 kvadrata.

U Poreču se provodi i cijeli niz značajnih projekata za očuvanje okoliša, poput nabave električnog vozila i električnog skutera za komunalno redarstvo. Zatim projekt ''SUTRA'' - EU projekt koji promiče održivu mobilnost na obali i njezinom zaleđu, a uključivanjem inovativnog koncepta mobilnosti za prijevoz putnika, urbana središta u programskom području moći će smanjiti prometna zagušenja, poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisiju CO2. Grad Poreč će uskoro uvesti ekološki prihvatljiv javni e- bus.

Zamjena od oko tisuću rasvjetnih tijela

Modernizacija postojećeg sustava javne rasvjete Poreča, projekt je kroz koji će se oko tisuću rasvjetnih tijela u sklopu sustava javne rasvjete na području grada, a koji su mahom rasvjetna tijela zastarjele tehnologije (živina rasvjetna tijela), zamijeniti novim, energetski i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima (LED tehnologija) i smanjiti svjetlosno onečišćenje.

- Grad Poreč, kao turistička top destinacija na Jadranu, odavno je prepoznao energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća, te poštujući načela vizije Istarske županije u ostvarenju ciljeva destinacije ''Zelena Istra'', kontinuirano analizira i razvija smjernice u osmišljavanju i provedbi projekata iz gore navedenih područja na lokalnoj razini. Na taj način postavlja čvrste temelje održivog razvoja grada, čija uspješna realizacija rezultira višestrukom koristi za, prvenstveno, građane i sve osobe koje na području grada borave. Pružajući primjer dobre prakse ostalim gradovima na području Europe, a i šire, te promičući naš grad kao energetski i ekološki osviještenu ''zelenu'' turističku top destinaciju koja svakom posjetitelju pruža dodatni doživljaj i spoznaju da boravi na području koje ulaže iznimno velike napore da osigura da i budući naraštaji mogu biti sigurni da će moći doživjeti ljepotu ovog područja, zaključila je Lalić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater