Hoćemo li zadržati poziciju?

ISTRA - VODEĆA DESTINACIJA SPORTSKOG TURIZMA Mario Kuže, tehnički direktor Dinama: U Rovinju su uvjeti za odrađivanje priprema odlični. Od smještaja do terena za trening!

Moram u ime kluba, stožera i igrača izraziti zadovoljstvo gostoprimstvom. Ovdje smo uvijek ugodno dočekani i to je jako važno u odabiru lokacije za ovako ozbiljan radni proces kao što su pripreme. S obzirom na to da je Rovinj već zapravo Dinamova zimska baza, dobro iskustvo imamo i ove godine. Nije bilo potrebe da tražimo lokaciju za pripreme izvan Hrvatske jer ovdje imamo sve. Vidimo da i druge ekipe imaju pripreme u Istri, što je također jako dobro za domaći turizam, ističe Kuže

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Ima li Istra potencijal postati vodeća destinacija sportskog turizma jugoistočnog djela Europe? Zbog povoljnog položaja, blage klime, razvijene sportske i smještajne infrastrukture, organizacije i sportske tradicije, istarski gradovi na zapadnoj obali česti su domaćini mnogim međunarodnim klubovima i nacionalnim reprezentacijama koji dolaze na pripreme i u kampove.

Korona kriza i posljedična disfunkcionalnost međunarodnog prometa zasigurno su pogodovali Istri koja se logično nametnula kao najbolja opcija klubovima za polusezonske zimske pripreme sportaša.

No, jednom kada korona postane prošlost i granice se otvore, pitanje je možemo li parirati ostalim toplijim odredištima, primjerice poznatoj Antaliji, jednom od najatraktivnijih centara sportskog turizma. Komparativne prednosti Istre, kao što su blizina velikih europskih gradova i povoljna klima u zimskim mjesecima daju nam jedinstvenu priliku konkurirati najboljima, no potrebno je to iskoristiti i adekvatno prilagoditi infrastrukturu, odnosno povećati i poboljšati ponudu.

Rijeka u Umagu

Nogometni tereni u neposrednoj blizini hotela Belvedere u Medulinu meta su koja tradicionalno privlači nogometne klubove. Svi nogometni tereni, a ima ih ukupno šest, međusobno su udaljeni od 100 do najviše 500 metara. Godišnje kroz Medulin prođe oko 200 klubova iz cijele Europe, a ove su ga godine odabrali nogometni klubovi Lokomotiva, Šibenik, Međimurje, Slaven Belupo, Gorica te domaća Istra 1961.

Osim u Medulinu, sportski turizam uspijeva i u četiri najveća istarska grada - Puli, Poreču, Rovinju i Umagu, koji ujedno ostvaruju najveći turistički promet. U Umagu se, tako, ove zime pripremaju sportaši i prateći stručni stožer HNK Rijeka. Iz Grada Umaga kažu da godinama kontinuirano rade na podizanju kvalitete nogometnih terena, naročito u sportskom centru Stella Maris gdje raspolažu s četiri travnata i jednim terenom s umjetnom travom, a u krugu od pet kilometara nalazi se još šest travnatih terena i jedan umjetni. Umag je već prepoznat kao baza za zimske pripreme mnogih europskih prvoligaša, a trenutna situacija s koronavirusom je samo još dodatno povećala broj upita stranih nogometnih klubova.

Trenutno se na pripremama u Umagu, kažu iz gradske uprave, nalaze nogometni klubovi Rijeka, Slovačko iz Češke, Budafoki MTE iz Mađarske te Sturm Graz iz Austrije. Do kraja veljače očekuju se brojni prvoligaški i drugoligaški klubovi koji će svoje zimske pripreme provesti u Umagu, a sve će kulminirati serijom tradicionalnih nogometnih turnira za mlade Umag Trophy na koje su dolazak, između ostalih, već potvrdile ekipe Juventusa i Bayern Münchena.

- Mi smo prepoznali sve komparativne prednosti Istre te smo se već prije deset godina odlučili razvijati taj vid turizma, zajedno s TZ-om Umag i hotelijerskom tvrtkom Plava laguna. U planu je i daljnji razvoj sportskog centra i izgradnja dodatnih terena jer primjećujemo da je potencijal puno veći od onoga što mi trenutno možemo zadovoljiti postojećom infrastrukturom, zaključuju iz Grada Umaga.

U Rovinju trenutno svoje pripreme odrađuju nogometni klubovi Dinamo i Osijek. Izgleda da korona kriza u ovom slučaju nije bila presudna s obzirom na to da su klubovi prve HNL kao i hrvatska nogometna reprezentacija birali Rovinj i prethodnih godina. Na pitanje može li Rovinj konkurirati konkretno s Turskom, iz Grada podsjećaju da su se upravo po tom pitanju još tijekom prošle godine izjasnili sami igrači Dinama. Oni su kazali da, s obzirom na kvalitetu terena i smještaja, Rovinj nije ništa slabiji od Turske gdje su ranije imali priliku odrađivati pripreme. Uvjete koje nudi Rovinj prošle je godine pohvalio i tadašnji trener Dinama Nenad Bjelica, koji se ove godine ovdje vratio na pripreme s NK Osijekom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter