Osvrt

ISTRA: Obećanje (ni)je radovanje

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Nakon što je bez znanja Grada na krov Policijske postaje Rovinj i uz suglasnost MUP-a postavljena antena teleoperatera, izazvala je revolt roditelja i ravnatelja obližnjih ustanova. Naime, zgrada i krov PP Rovinj smješteni su u okruženju vrtića, škola, Doma zdravlja, Doma za odrasle i obližnjih stambenih kuća pa postoji bojazan od štetnog utjecaja po zdravlje ljudi.

Odmah po postavljanju antene sa svih su strana počele pljuštati optužbe na račun njene lokacije, a na adresu PP Rovinj, potpomognuti peticijom građana, djelatnici Grad Rovinja odaslali su zahtjev za njenim uklanjanjem. Čitava ova priča zakotrljala se u srpnju da bi tri mjeseca kasnije, po svemu sudeći, bila i zaboravljena. Antena je i dalje na krovu čim je HAKOM dokazao da je iznad Grada i Ministarstva unutrašnjih poslova. U prilog tome, podsjetimo i da je još u rujnu i MUP, na inicijativu Grada Rovinja, odaslao zahtjev za uklanjanjem bazne stanice s krova svoje zgrade. S obzirom da do toga nije došlo, objašnjenje odnosno razloge neskidanja potražili smo kod glasnogovornika PU istarske, odakle nam je i obećano da će naš upit biti proslijeđen službi za odnose s javnošću MUP-a. I konačno nam je, nakon više od dvadesetak dana, stigao odgovor MUP-a u kojem, u četiri rečenice potvrđuju da su od teleoperatera zatražili uklanjanje antene no, "kako je obaviješteno ovo Ministarstvo, teleoperater je u fazi iznalaženja nove lokacije", pa nam predlažu da se za više informacija obratimo teleoperateru?! Dakle, što HAKOM čeka, pitanje je koje smo odaslali na njihovu adresu pa, ako je suditi po uobičajenoj brzini odgovaranja, i još dužoj dogovaranja, proći će još puno vremena dok se nešto ne poduzme ili, jednostavno, sve bude zaboravljeno.

U međuvremenu, Rovinj i Istarska županija uzimat će se kao dobar primjer ostalima u zemlji kako se obračunavati s baznim stanicama. Tako su, vele mi sugrađani, doživjeli nemalo iznenađenje kada su nedavno na vijestima vidjeli prilog o učinkovitosti Županije i Rovinja koji su, navodi se u prilogu, u svojim prostornim planovima propisali sigurnosnu udaljenost antenskih sustava od škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova na razdaljini od 400 metara. Vele dalje u istom prilogu građani Trogira, ako može Rovinj možemo i mi! Sretno vam bilo!


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini