europski projekt

ISTRA DOBILA VIŠE OD 30 NOVIH TURISTIČKIH VODIČA I DESETAK MENTORA: Eno i gastro turizam prepoznati kao važna gospodarska grana budućnosti

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija

Ilustracija


Završio je dvogodišnji europski projekt "ISTRAžimo sa znanjem" kroz koji se školovalo više od 30 novih turističkih vodiča za Istru, osposobljeno je deset trenera i mentora u području andragoških vještina i metodike te u provedbi online i kombiniranog učenja. Održani su tečajevi jezika, radionice komunikacijskih i interpersonalnih vještina, digitalnog marketinga, obrtništva i poduzetništva, kao i brojni besplatni formalni i neformalni programi obrazovanja namijenjeni mladim nezaposlenim osobama te profesionalcima odnosno mentorima. 

Tečaj za regionalnog eksperta

U sklopu projekta osmišljen je i sastavljen nastavni plan i program te proveden prvi tečaj za regionalnog eksperta za enogastronomiju (140 sati tečaja, od čega 42 sata teoretske nastave i 98 sati praktične nastave) kojeg su osmislili Sara Jurčić i Goran Zgrablić, objavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Spomen domu.

Polaznici su prošli degustacijske vježbe sa sommelierima za maslinovo ulje i vino na terenu kod maslinara i vinara, imali su ogledne kulinarske radionice u Edukacijskom gastronomskom centru Istre s chefom Robertom Perićem, tečaj digitalnog marketinga te radionice "Fondovi i prilike EU", "Obrtništvo i poduzetništvo u praksi".

U pripremi i provedbi tečaja sudjelovao je veliki broj stručnjaka iz polja maslinarstva, enologije, gastronomije, marketinga i poduzetništva te je program lokalno prepoznat kao iznimno bitan za odmak od sezonalnosti te za daljnji razvoj istarskog turizma u smjeru enogastronomije. Naime, Istra se kroz posljednje desetljeće sve više profilira kao enogastronomska turistička destinacija, a relevantni strateški dokumenti na nacionalnoj i regionalnoj (lokalnoj) razini prepoznaju eno i gastro turizam kao važnu gospodarsku granu u budućnosti.

Razvojna strategija Istarske županije enogastronomiju prepoznaje kao dominantan turistički proizvod, posebice na razini središnje Istre. Pučko otvoreno učilište u Pazinu prva je ustanova za obrazovanje odraslih koja je odlučila svojim programom pridonijeti razvoju ovog vida turizma. 

Povezivanje manjih proizvođača

- U Istri je potražnja za personaliziranim turama sve veća, a velik je i broj novootvorenih kušaonica koje također potražuju educirani kadar koji će gostima upotpuniti autohtoni doživljaj naše regije. Manji proizvođači traže nove kanale i načine povezivanja, a naši educirani eksperti sa svojim će novostečenim znanjima imati veliku ulogu u daljnjem rastu i razvoju enogastronomskog turizma, povezivanju ponuđača i potraživača, osmišljavanju i ponudi specijaliziranih i personaliziranih tura, brendiranju regije i plasmanu kvalitetnih proizvoda naših lokalnih ljudi, kazala je voditeljica projekta Sara Jurčić.

- Nakon dvije godine i niza nepredvidivih ograničenja uzrokovanih epidemijom, sretni smo da možemo reći kako smo projekt uspješno priveli kraju te kako je veliki dio naših polaznika već krenuo razvijati svoja poslovanja primjenom usvojenih znanja, a veseli nas činjenica da su vrijednost projekta prepoznali i lokalni obrtnici, poduzetnici, proizvođači i ostali stručnjaci u polju enogastronomije koji su se odazvali suradnji, dodala je.

Osim u pazinskom POU-u program se održavao u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, uljarama Belić, Chiavalon, Grubić, Komarija i Oio Vivo), vinarijama Anđelini, Benvenuti, Trapan, Cattunar i Kabola, u uzgajalištu školjaka u Limskom kanalu, kod OPG-ova Križmanić, Udovičić, Pekica, Kampanjola i Siljan, te u udruzi Agrorovinj, agroturizmu Jadruhi...

Uz spomenute, u dvogodišnjem projektu sudjelovali su i OPG Paulišić, vinarije Babos, Degrassi, Fakin, Franković, Medea, Peršurić Misal, a projekt su potpomogli Zrinka Čornij, Karmen Gašparini, Jasenka Kapuralin, Marino Krapac, Dinka Krčelić, Tamara Legović, Robert Perić, Nikola Pezić, Sebastian Santrač i Edmondo Šuran. Polazni iz svih dijelova Istre te nekoliko i iz Primorsko-goranske županije, odlučili su uložiti svoje vrijeme u stjecanje novih vještina koje će biti od koristi, ne samo njima, već i lokalnoj zajednici, domaćem proizvodu i kvaliteti ponude regije. Bit će to prvi educirani eksperti za enogastronomiju.

- Trenutno je program u fazi verifikacije, jer nam je želja da u budućnosti bude dijelom formalnog obrazovanja odraslih, kao program usavršavanja turističkih vodiča i voditelja poslovnica. Nadamo se da će Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznati njegovu vrijednost, koju već prepoznaju lokalni akteri u turizmu i ugostiteljstvu, zaključila je voditeljica Jurčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini