ISKORAK

ISTARSKO VELEUČILIŠTE POSTAJE ZNANSTVENA INSTITUCIJA

| Autor: Glas Istre
VELEUCILISTE04_dam_040821.JPG ISTARSKO VELEUCILISTE U PULI04.08.2021 SNIMIO DUSKO MARUSIC CICI

VELEUCILISTE04_dam_040821.JPG ISTARSKO VELEUCILISTE U PULI04.08.2021 SNIMIO DUSKO MARUSIC CICI


Istarsko veleučilište je od Agencije za znanost i visoko obrazovanje primilo završno Izvješće stručnog povjerenstva u postupku znanstvene akreditacije, u kojem je potvrđeno ispunjavanje svih kriterija za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti. Istarsko veleučilište, dakle, postaje znanstvena institucija, što je još jedna potvrda visoke kvalitete rada ustanove i predstavlja novu razvojnu perspektivu u domeni znanstvene djelatnosti te omogućava iskorištavanje novih modela financiranja kroz aplikaciju znanstvenih projekata, ističu s Veleučilišta.

Novi razvojni iskorak Istarskog veleučilišta, čiji je osnivač Istarska županija, komentirao je i župan Boris Miletić, istaknuvši kako je danas od presudne važnosti da obrazovanje prati trendove i potrebe na tržištu rada, što je prioritet i IV-a.

- Naša je želja da mlade, obrazovane osobe pri završetku svog školovanja nađu posao u Istri, a koliko nam je obrazovanje bitno potvrđujemo cijelim nizom investicija, projekata i programa, pa je tako i u prijedlogu Proračuna Istarske županije za naredno trogodišnje razdoblje predviđeno 120,5 milijuna kuna, istaknuo je župan Miletić.

Nova uprava uspjela je izuzetno brzo osigurati velike pomake u kvaliteti nastave, rada i uvjeta za studente, što je u konačnici potvrđeno od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uspješnom akreditacijom i izdavanjem dopusnice, ali i certifikatom kvalitete od strane Sveučilišnog računskog centra, akreditacijom prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2017 te dodjelom Erasmus+ povelje za međunarodnu mobilnost.

- Veleučilište je u proteklom razdoblju povećalo kvotu vlastitog nastavnog kadra novim ljudima s potrebnim kvalifikacijama i iskustvom, čime je sukladno uputama Agencije pojačana kvaliteta nastave, ali su i smanjeni visoki troškovi vanjskih predavača. Ove je akademske godine povećan broj upisa novih studenata, pokrenuta je suradnja s nizom znanstvenih organizacija u regiji, pokrenuta je nova razvojna strategija, a uspostavljen je i adekvatan unutarnji sustav kontrole kvalitete kojim se usklađuju nastavni programi s potrebama tržišta, ističe dekan Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca.

Spomenimo i da je značajno povećana projektna aktivnost pa je ove godine Veleučilište imalo čak šest vrijednih EU projekata u provedbi, a upravo se prijavljuju dva nova projekta. Početkom godine je pripojen Centar za istraživanje Metris, čime je Veleučilište dobilo nove kvalitetne kadrove, nove prostore za širenje te vrijednu laboratorijsku opremu na kojoj se odrađuju studentske vježbe i istraživanja za potrebe projekata, znanstvenika i gospodarskih subjekata. Osnovan je Centar za podršku i karijerno savjetovanje studenata, oformljena je biblioteka, uvedena je digitalizacija financijskog i uredskog poslovanja, ojačana je prekogranična suradnja po Erasmus+ programu, a dodatni razvoj je usmjeren i na otvaranje novih studijskih programa te su u tom smjeru izrađeni elaborati za dva nova studija, jedan u društvenom području i drugi u STEM području, koji bi bio prvi takav studij u Republici Hrvatskoj. Kvaliteta studiranja je prepoznata i od sektora pa tako neke od vodećih korporacija iz Istre upućuju svoje radnike na upisivanje studijskih programa Istarskog veleučilišta, stipendirajući im školarinu. Veleučilište nastavlja svoj razvojni put pokretanjem aktivnosti preseljenja na novu lokaciju u sklopu studentskog kampusa, u veću zgradu koja u potpunosti zadovoljava visoke standarde kvalitete visokog obrazovanja koje Veleučilište implementira u svom radu.

- Kvalitetu Istarskog veleučilišta su osim nadležnih institucija, partnera iz znanstvenog sektora, gospodarskih subjekata, prepoznali i sami studenti koji u sve većem broju daju svoje povjerenje Istarskom veleučilištu, zaključuje dekan Koraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater