DANAS IZGLASAVANJE

Istarskim projektima 400 milijuna kuna iz državnog proračuna

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Najviše novca ide tvrtki BINA Istra koja upravlja Ipsilonom (snimio M. MIJOŠEK)

Najviše novca ide tvrtki BINA Istra koja upravlja Ipsilonom (snimio M. MIJOŠEK)


Zastupnici u Hrvatskom saboru trebali bi danas izglasati državni proračun za 2022. godinu kojim je predviđeno da iznosi 164,5 milijardi kuna prihoda i 173,8 milijardi rashoda. Dva dana prije izglasavanja proračuna raspravljalo se o 475 amandmana koje su podnijeli zastupnici gotovo svih parlamentarnih stranaka, a predstavnici Vlade prihvatili su njih desetak.

Što se tiče financiranja projekata u Istarskoj županiji, oni su gotovo jednaki kao i proteklih godina. Najviše će se investirati u tvrtku BINA-Istra, po dugogodišnjem koncesijskom ugovoru koji će ove godine stajati državnu blagajnu 220 milijuna kuna. Opća bolnica Pula iz sredstava državnog proračuna dobit će za svoje potrebe 44 milijuna i 124 tisuće kuna.

Osim toga, iz državne blagajne financirat će se filmski festival u Puli s 1,8 milijuna kuna, dok će uređenje Doma za odgoj u Puli stajati 500.000 kuna. Dogradnja i rekonstrukcija talijanske osnovne škole "Leonardo da Vinci" u Bujama financirat će se iz proračuna u 2022. godini s 5,624 milijuna kuna.

Za smještaj i sufinaciranje prehrane studenata Studentskog centra u Puli potrošit će se 4,2 milijuna, dok će redovita djelatnost Sveučilišta Jurja Dobrile proračun stajati 14,213 milijuna. Rekonstrukcija zgrade policijske postaje u Poreču iznosit će deset milijuna kuna u idućoj godini.

Govoreći o državnom proračunu za 2022. godinu, predsjednik Vlade Andrej Plenković objasnio je kako je rashodna strana proračuna usmjerena na provođenje aktivnosti u svrhu oporavka i jačanja konkurentnosti i otpornosti gospodarstva, uz osiguravanje primjerene zaštite stanovništva. Vlada osigurava i dodatna sredstva za povećanje socijalnih naknada kroz primjenu novog Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o udomiteljstvu, a dodatna sredstva bit će predviđena i kroz Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Za jedinice lokalne samouprave naročito je važna najava da su predviđena dodatna sredstva za poticanje dobrovoljnog, stvarnog i funkcionalnog njihovog spajanja.

Analiza državnog proračuna za 2022. godinu pokazuje kako su dobitnici Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zbog planiranih povećanih rashoda za obnovu od potresa. U plusu je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čiji proračun raste za 2,9 milijardi kuna, te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje dobiva 1,8 milijardi kuna više. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo kulture i medija također dobivaju više sredstava. Vlada i Hrvatski sabor dobit će više novca zbog zgrada oštećenih potresom.

Smanjenje proračunskih rashoda odnosi se na šest ministarstava - Ministarstvo zdravstva, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja kao i Ministarstvo turizma i sporta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini