DRŽAVA ĆE POLUOTOKU I IDUĆE GODINE BITI MAĆEHA

EVO ŠTO JE ISTRI NAMIJENIO ZAGREB U 2020. GODINI: Samo 0,3 posto proračuna!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Skoro sav novac koji je za Istru namijenjen iz proračuna pojest će Ipsilon, Sveučilište, Bolnica i Arheološki muzej Istre u Puli

Prihvati li Hrvatski sabor Prijedlog državnog proračuna za 2020. godinu, u Istarsku županiju prispjet će 483 milijuna i 839.826 kuna iz središnje blagajne. Prema proračunskom prijedlogu koji je ukupno težak 144,3 milijarde kuna, država će financirati infrastrukturne objekte u prometu, zdravstvu i školstvu, kao i troškove Sveučilišta Jurja Dobrile.

Najveći trošak u Istri je 350 milijuna kuna koje država treba isplatiti BINA Istri, koncesionaru Istarskog ipsilona, tako da za druge troškove ostaje 133 milijuna i 839.826 kuna. Istarski dio proračunskog kolača otprilike je isti kao i proteklih godina i iznosi oko 0,3 posto cjelokupnog državnog proračuna za 2020. godinu.

Očekivano, nisu uvaženi amandmani istarskih saborskih zastupnika iz IDS-a koji su u parlamentarnoj raspravi tražili više novca za razne potrebe, od energetske obnove škola do uređenja domova za starije građane. 

Četiri ministarstva 

Vlada premijera Andreja Plenkovića u proračun je ubacila troškove četiri ministarstva u Istarskoj županiji. Ministarstvo kulture uložiti će u adaptaciju i dogradnju Arheološkog muzeja Istre u Puli 26 milijuna i 210 tisuća kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će kroz provedbu ugovora o koncesiji s tvrtkom BINA Istra potrošiti 350 milijuna kuna.

Za rekonstrukcju i dogradnju talijanske srednje škole "Leonardo Da Vinci" u Bujama Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložiti će osam milijuna kuna u 2020. godini, što je rezultat nedavnog koalicijskog dogovora zastupnika talijanske manjine dr. Furija Radina s partnerima u vladajućoj koaliciji. Sufinanciranje te škole ići će i na teret Istarske županije i Republike Italije.

Smještaj i prehranu studenata u studentskom centru Pula država će sufinancirati s četiri milijuna i 200 tisuća kuna, dok će redovita djelatnost Sveučilišta "Jurja Dobrile" koštati 52 milijuna i 252.133 kune, čemu treba dodati još 935.572 kune za EU projekte te 14 milijuna i 934.121 kunu za djelatnost sveučilišta iz evidencijskih prihoda.

Ministarstvo zdravstva potrošiti će na Opću bolnicu Pula 27 milijuna i 310 tisuća kuna. 

Dausovi zahtjevi 

U prošlotjednoj raspravi o Prijedlogu državnog proračuna saborski zastupnik IDS-a Emil Daus tražio je i sufinanciranje izgradnje Medicinske škole u Puli, nadogradnje Gimnazije u Pazinu te rekonstrukciju, nadogradnju ili energetsku obnovu osnovnih škola u Kanfanaru, Bujama, Marčani, Savičenti, Fažani, Medulinu, Žminju i Vrsaru. Daus je rekao kako bi trebalo ulagati i u Specijalnu bolnicu za ortopediju i fizijatriju "prim.dr. Martin Horvat" u Rovinju, domove zdravlja u Labinu i Pazinu kao i u rekonstrukciju obnove domova za starije osobe u Puli, Pazinu, Labinu, Raši, Novigradu i Buzetu.

IDS-ov zastupnik naglasio je kako u proračunu mora biti mjesta za ulaganja u lučku infrastrukturu u Puli, Rovinju, Rapcu, Vabrigi i Vrsaru. Vrlo sličnu listu želja IDS-ovi zastupnici imali su i prije godinu dana, pri donošenju proračuna za 2019. godinu, te su s njome jednako slabo prošli.

U državnom proračunu za 2019. godinu Istarska županija "osvojila" je 129 milijuna i 311 tisuća, čemu treba pridodati 350 milijuna kuna za koncesionara Istarskog ipsilona. Godinu dana ranije, 2018. godine, za projekte u Istarskoj županiji državni proračun planirao je izdvojiti oko 174 milijuna kuna, kao i obveze prema koncesionaru BINA Istri u visini od 320 milijuna kuna.

Dakle, Istarska županija će prema prijedlogu državnog proračuna za 2020. godinu, kojeg će u petak potvrditi Hrvatski sabor, dobiti oko tri i pol milijuna kuna više nego godinu dana ranije, odnosno oko 40 milijuna kuna manje nego prije dvije proračunske godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater