NOVIGRAD

Istarski ugostitelji pozvani da se uključe u udrugu

| Autor: S. Bosnić
CROPIX

Do sada su u gospodarskim komorama držali mjesecima brojne informacije kao neku svojinu i prikrivali do posljednjeg trena nove zakonske odredbe koje nisu išle u prilog nama ugostiteljima, radi čega smo ostajali zakinuti i potpuno bez pravne te porezne zaštite, rekao je Tomislav Juretić, tajnik udruge ugostitelja

 

Nezadovoljni pristupom HGK prema nastalim problemima u ugostiteljstvu danas, a koji se odražavaju prvenstveno na kvalitetu i cijenu usluge, poduzetnici Orieta i Gordan Vrcelj, vlasnici kultnog kafića Vitriol u Novigradu, organizirali su u Gradskoj vijećnici Novigrad susret ugostitelja Istre s predstavnicima nezavisne Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije osnovane pred šest mjeseci.

- Cilj ovog susreta je predstaviti rad novoosnovane udruge koja u svojim redovima okuplja već 120 članova sa oko dvije tisuće zaposlenih radnika u svojim objektima. Samim time, ovom velikom brojkom, kao poduzetnici potvrđuju svoje nezadovoljstvo ulogom ugostitelja u današnjem gospodarskom trenutku, manjkavim pravima, poslovnom i poreznom politikom koja ugrožava rad ugostitelja, kazivao je uvodno Vrcelj uz napomenu da bi ovaj sastanak trebao potaknuti što veći broj istarskih ugostitelja da se pridruže u aktivnostima udruge iz susjedne regije. 

O radu

O kontinuiranom radu udruge govorio je tajnik Tomislav Juretić navodeći probleme na koje su nailazili u dosadašnjem radu, ali i pozitivne pomake na koje su imali veliki utjecaj, akcentirajući pri tome borbu za spuštanje djela PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto.

- Do sada su u gospodarskim komorama držali mjesecima brojne informacije kao neku svojinu i prikrivali do posljednjeg trena nove zakonske odredbe koje nisu išle u prilog nama ugostiteljima, radi čega smo ostajali zakinuti i potpuno bez pravne te porezne zaštite. Nismo sudjelovali u kreiranju nove strategije turizma, uvođenju jedinstvenog nacionalnog sustava ocjenjivanja kvalitete ugostiteljske ponude, predlaganjima o ukidanju poreza na potrošnju, regulaciji uvjeta zakupa prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i drugih inicijativa za prepoznatljiviji i kvalitetniji rad u ugostiteljskom sektoru. Budemo li omasovili članstvo u udruzi bit ćemo pokretačka snaga koje će imati utjecaja na sve navedeno, govorio je Juretić. 

Problematika

Upoznao je prisutne da je u Čakovcu u listopadu održan prvi Nacionalni kongres ugostitelja, na kojem je artikulirana ta problematika u ugostiteljstvu te dodao da će se naredni kongres održati u Primorsko - goranskoj županiji gdje se očekuje i veći broj istarskih ugostitelja. Vrcelj je za kraj sastanka najavio skorašnji novi susret u Novigradu s predstavnicima PGŽ-a, na kojem će istarski ugostitelji moći pristupiti u članstvo udruge.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater