NAJNOVIJE


STRATEŠKI PRAVAC

ISTARSKI PROIZVOĐAČI NA SAJMU U NÜRNBERGU Ekološka poljoprivreda je budućnost, A U ISTRI JE TEK U POVOJIMA

Istrijani, Zagrepčani i Međimurci ispred zgrade sajma (D. ŠIŠOVIĆ)

U bavarskom gradu Nürnbergu od 13. do 16. veljače održava se sajam ekološke poljoprivrede Biofach, na glasu kao jedan od najvećih te vrste u Europi, a prvi su mu put u posjet organizirano došli i istarski ekološki poljoprivrednici. Posjet sajmu organizirao je županijski Odjel za poljoprivredu, čiji pročelnik Ezio Pizan ističe da je ekološka poljoprivreda jedan od strateških razvojnih pravaca za Istru u narednom razdoblju.

"Stoga je jako korisno upoznati se s europskim trendovima u ekološkoj proizvodnji, kao i s trendovima u zajedničkom europskom zakonodavstvu, a kroz natječaje Programa ruralnog razvoja vezanih uz europske fondove osjećamo i provedbu konkretne zajedničke poljoprivredne politike Europske unije", ističe Pinzan.

Treba naglasiti kako je nedavno i ekološka poljoprivreda ušla u krug najpovlaštenijih djelatnosti koje se financiraju kreditima županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre s kamatom od svega 2 posto, a odlukama Skupštine Istarske županije potkrijepljeno je političko opredjeljenje da Istra postane regija ekološke poljoprivrede, iako je to u stvarnosti prilično daleka budućnost.       

Tisuće izlagača

Kako je put do Nürnberga dalek i dugačak, u optimalnim uvjetima 12 sati vožnje autobusom, inicijativi županijskog Odjela za poljoprivredu odazvalo se tek 15-ak istarskih ekoloških proizvođača, pa su popuniti autobus pomogli ekološki proizvođači iz Zagreba i Međimurske županije. Po dolasku u Nürnberg jučer ujutro razmiljeli su se ogromnim sajamskim prostorom u kojem se u deset velikih sajamskih hala predstavlja na tisuće izlagača iz mnogih zemalja sa svih kontinenata. Noseće teme ovogodišnjeg sajma Biofach su za Istrijane nedvojbeno zanimljive: maslinarstvo i vinarstvo, čemu su osim tematskih izložbi posvećena i prateća predavanja.

U Istri je nekoliko vinarija već učinilo pionirske korake u certifikaciji ekološke proizvodnje u vinogradima, no da bi vino bilo u potpunosti priznato kao ekološko, i vinarski podrum mora biti certificiran za ekološku proizvodnju, a takvog u Istri, koliko se zna, još uvijek nema.

Svakako je jedan od zanimljivijih dijelova sajma izložba organskih vina koja su sudjelovala u ocjenjivanju Mundus Vini Biofach 2019. Uz svako vino predočeni su podaci o njegovim osobinama i ocjenama, a u oči svakako upada i izložena cijena: najboljih stotinu ekološki proizvedenih vina u Europi pripada cjenovnim razredima od dva i pol eura do čak 70 eura za butelju. Nažalost, među ocjenjivanim vinima nema nijednog iz Hrvatske, kamoli iz Istre, već dominiraju njemačka, austrijska, talijanska, francuska i španjolska vina, a ima ih i iz Grčke, Portugala i Južnoafričke Republike.

Hrvatski izlagači su na sajmu Biofach prisutni u minornom broju na zajedničkom štandu, prostorno solidno zastupljenom, ali sadržajno prilično siromašnom. Primjerice, iako su teme sajma maslinovo ulje i vino, na hrvatskom štandu nema nijednog hrvatskog ekološkog proizvođača ni ulja ni vina, već je predstavljeno svega nekoliko proizvođača namaza od voća i povrća. Proizvođači iz susjednih južnoslavenskih zemalja mnogo su se bolje predstavili, i samostalnim i zajedničkim štandovima, a poduzetnika iz Hrvatske moglo se naći i na neočekivanim mjestima. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam