MODERNIJI PRISTUP STARENJU

ISTARSKE TOPLICE mogle bi postati dom za ljude treće životne dobi iz okolnih bogatijih zemalja

Projekt "Quality of life +55", procijenjene vrijednosti više od 30 milijuna kuna, namjerava se kandidirati na EU fondove, a čeka se samo otvaranje natječaja. Njime bi u Istarskim toplicama ponudili cjeloživotni boravak osobama starijim od 55 godina. Za te namjene rekonstruirao bi se dio postojećeg objekta te stotinjak soba preuredilo u 40-ak apartmana

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Istarske toplice (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Istarske toplice (Snimila Gordana Čalić Šverko)


 "Situacija zbog korona krize nije sjajna, ne samo u sektoru zdravstvenog turizma, nego i inače u cijelom gospodarstvu, no vizija s kojom sam pristupio novom poslu je da se na ovom prostoru i dalje razvijaju lječilišni i turistički sadržaji koji će dignuti samu razinu usluga na vrh hrvatskog zdravstvenog turizma pa i šire. Konačno, nalazimo se na prostoru kojem gravitira više od 75 milijuna ljudi samo u okruženju od 500 kilometara. Resursi postoje, Istarske toplice po kvaliteti i ljekovitosti vode svrstavaju među prva tri termalna izvora u Europi, sada to samo treba još više valorizirati", uvjeren je doktor ekonomskih znanosti Vlado Mezak, novi ravnatelj Lječilišta Istarske toplice koji je na novu funkciju stupio početka ove godine.

Kao dugogodišnji djelatnik Lučke uprave Rijeka, na kraju i njen ravnatelj, bavio se razvojem područja, razvijali su se sadržaji koji, kaže, imaju dosta dodirnih točaka s područjem turizma, od ugostiteljskih pa do onih namijenjenih putnicima, s obzirom da je inicirao projekt koji se bavi novim cruisingom i novim jahtingom u riječkoj luci. Na neki način, kaže Mezak, kompatibilno i s načinom rada u toplicama, kojima također treba neki novi pomak.

- Vlasnik Lječilišta Mirko Kliman vodio ga je izvrsno, a onda su nastale globalne ekonomske krize koje su utjecale na poslovanje. Ova zadnja povezana s pandemijom koronavirusa je nešto na što se nije moglo utjecati. Dosta je veliki pad dolazaka gostiju. Početkom 2020. godine, dok nije bilo korone, ostvareni su odlični rezultati, siječanj je bio čak bolji od ranijih godina što pokazuje da se dobro planiralo i dobro radilo. No onda se sve zaustavilo. U vrijeme kada se nije znalo da će krenuti korona kriza, išlo se u investicijski ciklus, a kada se to trebalo realizirati, nastupila je korona. Država je pomagala u 2020. i 2021. godini na određeni način, no ove godine ovaj segment poput našeg više ne pomaže i tu smo sada u situaciji da moramo naći nove modele kojima ćemo uspjeti prebroditi ovu korona krizu za koju se nadamo da će se sljedećih mjeseci ipak smiriti. Za razliku od siječnja 2020. godine koji je bio izvrstan, prošlogodišnji je bio grozan, čak i lošiji nego ove godine. Sada imamo određenu popunjenost od oko 10 posto kapaciteta i s time naravno nismo zadovoljni. Zato i planiramo neke kratkoročne aktivnosti koje će nam donijeti više gostiju. Pokušavamo raditi na promjeni određenih paketa gdje ćemo ukazati na povoljnost, na isplativost dolaska u toplice, kao i na kvalitetu ovdašnjih lječilišnih usluga. Nudit ćemo antistress programe, kao i postcovid rehabilitacije koje su danas zaista više nego potrebne, kaže Mezak.Kliman i Mezak (Snimila G. Č. Š.)

Dio korisnika lječilišnih usluga dolazi preko uputnica HZZO-a. Lječilište s HZZO-om ima određenu suradnju i nastojat će je u sljedećem razdoblju intenzivirati tako da se i u tom segmentu fizikalne terapije popune kapaciteti. Trenutno na tome radi jedan tim, plan je s HZZO-om dogovoriti još jedan, najavio je Mezak, te rekao kako u Lječilištu i inače prevladavaju domaći gosti, od 55 posto 2018. godine do oko 78 posto 2021. godine. Lječilište Istarske toplice trenutno ima 148 soba, 120 u hotelu Mirna, 20 u Sv. Stjepanu, sveukupno oko 250 ležajeva.

U Istarskim toplicama plan je više se okrenuti stranim tržištima. Do sada su većinom dolazili gosti iz Italije na jednotjedne ili dvotjedne rehabilitacije, dio njih i iz Slovenije, više vikendima, ali će se, kada im situacija dozvoli, u Lječilištu još više okrenuti talijanskom, slovenskom, ali i austrijskom i njemačkom tržištu.

U sklopu Lječilišta nalazi se i Poliklinika koja se ponovo želi staviti u funkciju.

- U kontaktu smo s liječnikom koji ima poliklinike u Zagrebu i Varaždinu i želja je ponovo otvoriti Polikliniku u našem Lječilištu, sličnu kakvu smo imali, prvenstveno otorinolaringologiju i estetsku kirurgiju. To bi se moglo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci jer je on jako zainteresiran i nadamo se da će to uspjeti, kaže Mirko Kliman, vlasnik Lječilišta Istarske toplice i predsjednik Upravnog vijeća. Puno nade polaže i u EU projekt "Quality od life +55", procijenjene vrijednosti na više od 30 milijuna kuna. Očekuje od 50 do 70 posto podrške iz EU fondova, a ostatak bi osigurao iz vlastitih sredstava.

Povratnik iz Švedske koji je toplice preuzeo prije 27 godina i u njih investirao znatna sredstva, novim bi projektom u Istarskim toplicama ponudio cjeloživotni boravak osobama starijim od 55 godina. Za te namjene rekonstruirao bi se dio postojećeg objekta te stotinjak soba preuredilo u 40-ak apartmana, a budući korisnici, njih šezdesetak, sedamdesetak, mogli bi koristiti sve postojeće resurse.

- Kada smo prije nekoliko godina krenuli s pripremom projekta proveli smo anketu i u roku 15 dana dobili 114 prijava, većinu njih iz okruženja, Slovenije i Italije, ali i od Hrvata koji žive u inozemstvu. Sada će konačno izaći natječaji za europske fondove. Sve je spremno da se kandidiramo i nadamo se uspješno to odraditi. Ukoliko bi sve išlo prema planu, negdje u kasnu jesen bi se moglo početi s realizacijom, optimističan je Kliman.

Koncept "Quality of life +55" osobama treće životne dobi nudi stan, odnosno potpuno opremljen apartman. Omogućava bezbrižan život na mirnoj lokaciji uz mogućnost korištenja dodatnih sadržaja Istarskih toplica, blagovaonice, liječničkih konzultacija, bazena s ljekovitom vodom, slatkovodnog bazena, wellness centra, fitness centra, svakodnevne rekreacije… Kliman kaže kako je prema njegovim informacija ovo jedini projekt takve vrste u Hrvatskoj. Koncept je to koji se više prakticira u zemljama zapadne Europe. To je, kaže Kliman, moderni pristup starenju.

S obzirom se u ovo vrijeme u Europi favorizira digitalno i zeleno, nadovezao se ravnatelj Lječilišta Vlado Mezak, u tom smislu taj projekt ima i pametne sobe i razne usluge koje su na razini digitalnog, a govori se o zelenom jer se koristi i solarna energija i geotermalne vode, što je sve prilagođeno konceptu razvoja Europske unije u sljedećem razdoblju.

Toplice su prošle i pretprošle godine koristile Vladinu mjeru za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost. Na godišnjoj razini više od milijun kuna potpora za dio zaposlenika, za osoblje u ugostiteljstvu, ne i za medicinski dio, no začuđujuće je, kaže Mezak, da je država u ovoj godini ukinula potporu ovom tipu pružatelja usluga poput lječilišnog turizma, iako je evidentan drastičan pad prometa isključivo vezan uz koronu.

- Od 35.000 noćenja 2019. godine pali smo na 10.000 noćenja u 2020. godini da bi se lani nešto povećalo zbog ljeta pa je bilo nešto bolje, ali i dalje dvostruko manje nego 2019. godine. Tome valja pribrojati i rast cijena energenta pa i nove troškove zbog korone. Hrvatsko zdravstvo je zbog krize u velikom minusu, ali država bez problema sufinancira i daje subvencije, odnosno potpomaže KBC, pa i lječilišta. Potpomažu se državne institucije nauštrb privatnog kapitala, upozorava Mezak.  

- Dvije su institucije u Istri slične, rovinjska bolnica i Lječilište. Rovinjskoj bolnici se daje sve što joj treba, 20 milijuna kuna je uložila Županija, 3,5 milijuna kuna Grad Rovinj. Nama se ne daje ništa, a za istu svrhu - za razvoj zdravstvenog turizma u javnom sektoru. U Europskoj uniji to ne bi smjelo proći, konkurirati privatnom sektoru javnim novcem, zaključuje naš razgovor Kliman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum