HZZJZ

ISTARSKE MIKROBIOLOGINJE O NOVIM SOJEVIMA KORONAVIRUSA: "Mutacija koronavirusa ne bi trebala utjecati na učinkovitost cjepiva "

| Autor: Marcello ROSANDA
Mikrobiologinje dr. Mirna Vranić Ladavac i dr. Nada Barišić (snimio: Milivoj Mijošek)

Mikrobiologinje dr. Mirna Vranić Ladavac i dr. Nada Barišić (snimio: Milivoj Mijošek)


- Nakon prelaska virusa s jedne vrste na drugu, u ovom slučaju sa životinja na ljude i izazivanja bolesti kod ljudi, virus se tijekom pandemije koju je izazvao i dalje mijenja. Zabilježene su njegove mutacije tijekom 2020. godine od kojih se dva nova soja ubrzano šire, kaže mikrobiologinja dr. Nada Barišić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. (ZZJZIŽ)

Podsjetimo, varijanta iz Velike Britanije, takozvani britanski soj, već je otkriven u 45 zemalja, a i dalje se širi. Prijenos virusa među stanovnicima zabilježen je u 13 zemalja, a među njima su i Njemačka, Irska, Italija i Švicarska. Što se tiče širenja drugog "novog soja", poznatijeg kao "južnoafrički", za sada su zabilježeni samo pojedinačni slučajevi i to u 11 zemalja svijeta.

Mikrobiologinja dr. Mirna Vranić Ladavac, također iz ZZJZIŽ, kaže da mutacije mijenjaju osobine virusa.

- Najčešće mu omogućavaju brže širenje i veću zaštitu u borbi protiv "domaćina", odnosno ljudskog tijela koje ga se želi riješiti. Ponekad, iako vrlo rijetko, zbog greške koja se desi u takvoj promjeni te mutacije mogu naškoditi i samom virusu, pa on tijekom vremena oslabi i izgubi se, veli dr. Vranić Ladavac.

Ona pojašnjava da se može dogoditi da postoje preduvjeti za nastanak novih varijanti virusa u tijelima pojedinih osoba čiji se imuni sustav ne može učinkovito i brzo riješiti infekcije.

- Virus ostaje u tijelu dovoljno dugo da ima priliku mutirati. Razlog nastanka mutacija može biti i davanje antitijela ljudi koji su preboljeli bolest u pokušaju liječenja drugih. To je jedna od mogućnosti liječenja, no vrlo je rijetka, nastavlja Ladavac.

Valja podsjetiti da korona virusi uzrokuju infekcije dišnog i probavnog sustava u čovjeku. Sadržavaju četiri do šest strukturnih polipeptida, bjelančevina, od kojih su značajna četiri. Zbog izgleda jednog od njih, odnosno "S proteina" koji na vanjskoj strani virusne ovojnice strši poput šiljka, koronavirusi su i dobili ime. Svi već znaju kako izgleda korona virus, ali zbog novih sojeva spominjemo te izdanke, odnosno "S protein". Upravo su oni odgovorni za spajanje virusa na stanicu domaćina, a najčešći put ulaska je vezivanje na ciljno mjesto stanica dišnog sustava zbog čega se virus brzo širi.

- "S protein" građen je od niza aminokiselina i kad dođe do promjena redoslijeda tih aminokiselina dolazi do mutacija, odnosno promjena u samom virusu. Prema zasad dostupnim informacijama svi ovi novi sojevi, pa tako i najviše spominjani britanski soj, zbog tih promjena imaju veću infektivnost, što znači da se brže šire, i to oko 30 do 70 posto brže, jer zaražena osoba proizvodi više virusa, a i jače se vežu za ciljno mjesto na stanicama. Dobro je da ti novi sojevi za sada ne uzrokuju težu kliničku sliku, a time se smanjuje i smrtnost, konstatira dr. Barišić.

- Što se tiče temperature, infekcije koronavirusima javljaju se češće u zimskim i proljetnim mjesecima, kaže dr. Ladavac. S druge strane, postojanost korona virusa u okolišu kreće se od svega 2 sata do 10 dana, a nestabilni su i u kiseloj sredini. Osjetljivi su na deterdžente, oksidativna sredstva i etanol. Upravo zato su od velike važnosti pranje ruku, dezinfekcija površina i održavanje osobne higijene, kao i pridržavanje epidemioloških mjera. Čini se da se širenjem novih sojeva koronavirusa mijenjaju i dosadašnji, općepoznati simptomi bolesti.

- Veliki broj pacijenata je do sada kao početni simptom navodio gubitak osjeta okusa i njuha. S pojavom novih sojeva mijenja se i redoslijed pojave simptoma, pa su na početku najizraženiji temperatura, kašalj, kihanje, grlobolja, umor i bolovi u mišićima, a u manjoj mjeri moguća je pojava mučnine i proljeva. Gubitak osjeta okusa i njuha javlja se kod manjeg broja pacijenata, otkriva nam dr. Barišić.

Njezina kolegica dr. Ladavac kaže da se brzinu i nastanak novih mutacija ne može točno predvidjeti.

- Za britanski soj virusa metodama sekvenciranja, odnosno utvrđivanja redoslijeda već spomenutih aminokiselina, koji se mijenja, ustanovljeno je da se kroz mjesec dana može dogoditi do četiri promjene u nekoliko proteina virusa, a posebno na "S proteinu". Upravo je ovaj zadnji, podsjetimo, odgovoran za vezivanje na stanicu "domaćina".

- Mutacija, odnosno prisutnost novih sojeva ne bi trebala utjecati na učinkovitost cjepiva koja su dostupna, jer je cjelokupni "S protein" virusa Covid-19 korišten u stvaranju cjepiva i cjepiva su djelotvorna upravo zbog mnogih antigena u "S proteinu", napominje dr. Ladavac.

No, obje mikrobiologinje podsjećaju da ne postoji garancija da će virus sam nestati ukoliko se ne pridržavamo epidemioloških mjera. Epidemiološke mjere i cijepljenje pomažu u smanjivanju brzine širenja virusa i zaštite ljudi. Jednostavno, ako se ne pridržavamo mjera, širenje virusa trajat će duže, a što je virus duže prisutan u populaciji, prirodnim se putem stvaraju dodatne mutacije i budućnost može biti neizvjesna.

- Sada je vrijeme da se ulože napori da bi se postiglo da u svakom trenutku postoje relevantni podaci o postojećim varijantama virusa koje cirkuliraju diljem Hrvatske. Vrlo je važna i mogućnost promptnog sekvenciranja uvezenih sojeva iz zemalja u kojima se pojave nove varijante pojave, zaključuje Barišić.

Istarska županija je od pojave pandemije uvijek na vrhu po malom broju oboljelih unatoč okruženju i svakodnevnim migracijama ljudi u susjedne zemlje zbog posla. Turizam je važna grana gospodarstva, a mnogi su uvjereni da nam upravo gosti "donose nove sojeve". Naše sugovornice, međutim, raspolažu s drugačijim saznanjima.

- Širenje virusa nije direktno vezano uz turizam i dolazak gostiju, a to saznanje temeljimo na lanjskom iskustvu testiranja turista, kada je od nekoliko tisuća testiranih samo četvoro turista bilo pozitivno, kažu mikrobiologinje.

Doprinos Službe za mikrobiologiju istarskog Zavoda za javno zdravstvo da bi se održala povoljna situacija jest stalna dostupnost građanima putem liječnika opće medicine, ali i preko njihovih poslodavaca.

- Povezani smo i sa hotelskim kućama svakodnevnom komunikacijom, testiranjem gostiju i brzom reakcijom na svaku moguću pojavu većeg broja oboljelih. Sve to postižemo zajedničkom suradnjom svih Službi Zavoda, kaže doktorica Ladavac koja zajedno s kolegicom Barišić poziva građane da kao i do sada, pridržavanjem epidemioloških mjera, pomognu da se i dalje uspješno nosimo sa izazovima epidemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama