SAZNAJEMO

INVESTITORI IZ UKRAJINE NA JUGU ISTRE: Nakon prvog hotela, sve je izvjesnije da će Ližnjan u uvali Kuje dobiti i VELIKU MARINU

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Osim što je gradnja prvog hotela u Ližnjanu, onog u turističkoj zoni Kuje, u punom jeku, u međuvremenu je donijet važan UPU koji je pretpostavka za gradnju još jednog velikog ližnjanskog projekta na istom području - Marine Kuje.

Buduća marina će sukladno prostornom planu biti smještena u istočnom dijelu lučice Kuje, takozvanoj Konobici. Donošenje plana je preduvjet za raspisivanje natječaja Ministarstva pomorstva, što bi se trebalo dogoditi početkom naredne godine. Ono što je najvažnije je da za gradnju ližnjanske marine već postoje zainteresirani investitori, ali nakon provedenog natječaja znat će se točno tko će biti odabran kao najbolji ponuditelj.

Za sada je poznato da je međunarodni holding iz Ukrajine sa sjedištem na Cipru osnovao trgovačko društvo Adriatic inovations Hrvatska sa sjedištem u Ližnjanu, koje je već izrazilo namjeru ozbiljnog investiranja u ližnjansku marinu. Da je tome tako potvrđuje nam direktor Adriatic inovations Hrvatska Filip Višić. Po njegovim riječima, do konca godine bi se stvari trebale posložiti.

- Ideja o izgradnji marine u uvali Kuje u Ližnjanu stara je15 godina. Do danas je ta ideja bila mrtvo slovo na papiru. Međutim, s dobrom ekipom u Općini Ližnjan stvari su se napokon pokrenule i cijeli je projekt pred realizacijom. Naša je kompanija dosad investirala nešto manje od 200 tisuća eura u papirologiju i nadamo se da će do konca godine natječaj biti raspisan. U krajnjem slučaju natječaj bi se mogao raspisati početkom iduće godine. Mi imamo sve potrebne papire i javit ćemo se svakako jer je "core business" tvrtke isključivo gradnja marine i resorta oko marine, kaže Višić.

Plan im je zaposliti 26 radnika na neodređeno vrijeme i još 50 sezonaca. Očekuju da će natječaj i ishodovanje svih potrebnih dozvola biti gotovi do konca iduće godine, ili u prvoj polovici 2022. Tada bi krenula izgradnja koja bi trajala otprilike godinu i pol. Ako sve bude išlo po planu, brodovi bi se u novoj marini vezali koncem 2024. ili početkom 2025. godine.

Investicija gradnje marine kani se realizirati na površini od 19 hektara, uključujući kopneni i pripadajući morski dio, a kapacitet joj je 350 vezova.

Gradnja marine u Ližnjanu spominje se još od vremena ideje razvoja golfa, a realizacija tog projekta značila bi ozbiljan korak prema istinskom razvoju turizma u Ližnjanu. Višić naglašava da se nakon izgradnje marine planira investicija u resort na kopnu.

- Resort marine obuhvaćao bi i izgradnju smještajnih kapaciteta na skoro četiri hektara. Idejnim planom smo predvidjeli oko 40 vila i kuća za odmor s bazenom. No, to bi realizirali u nekoj daljnjoj budućnosti. Prioritet nam je marina u čijem bi sklopu sagradili i komunalnu lučicu s otprilike 20 vezova za domicilno stanovništvo. Ti ljudi danas vezuju svoje barke na bovama i korpomortima, što svakako nije sigurno. Mislim da bi to bila win-win" situacija, kaže Višić, napomenuvši da je njihova kompanija osnovana s ciljem izgradnje marine i resorta. Ukoliko do toga ne dođe, tvrtka Adriatic inovations Hrvatska se gasi.

Da je za razvoj cjele općine ova investicija vrlo bitna, potvrdio nam je načelnik Marko Ravnić.

- Uspjeli smo u naumu da se u našoj općini stvari pokrenu s mrtve točke u kontekstu realizacije postojećih turističkih zona. Danas možemo konstatirati da je u fazi gradnje prvi hotelski kompleksa u zoni Kuje 2, a siguran sam da će to izazvati domino efekt investicija u turističke zone u Ližnjanu. Jedna od potencijalnih zona je zasigurno i marina Kuje. Svjesni smo da bi gradnja navedene marine značila ''kopernikanski zaokret'' u razvoju turizma u našoj općini u kojoj, usprkos 30 kilometara obale, nažalost do sada nije postojala ni jedna ozbiljna turistička investicija. Svi znamo što za razvoj naše općine znači razvoj turističke infrastrukture i koliko će se pozitivno odraziti na naše proračunske prihode, a neposredno i na gradnju komunalne infrastrukture kao i poboljšanje uvjeta života u vidu otvaranja novih radnih mjesta, rekao je Ravnić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum