GLAS KOJI SE DALEKO ČUJE

Tekst u Glasu Istre naljutio srpskog ministra vanjskih poslova. NJEGOVA REAKCIJA JE ŽESTOKA

| Autor: Glas Istre
Nikola Selaković (CROPIX)

Nikola Selaković (CROPIX)


Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković reagirao je na izjave Floriana Biebera, direktora Centra za studije jugoistočne Europe i profesora povijesti i politike na Sveučilištu u Grazu, koje je Bieber dao u intervjuu za tiskano izdanje Glasa Istre.

Bieber je, između ostaloga, za Glas Istre rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "autokrat koji nema interesa ući u EU ako to znači vladavinu prava i demokraciju", te da je "proeuropski orijentiran samo zato što to njegovi građani očekuju".

"Dok god je predsjednik Aleksandar Vučić riješen da Srbija bude nezavisna i slobodna država, na njega će se svim sredstvima obrušavati raznorazni think-tankovi i takozvani nezavisni eksperti poput Floriana Biebera. Sada je, nakon što je shvatio da se njegove klevete ne primaju u Srbiji, Bieber odlučio našu zemlju i predsjednika Vučića blatiti i klevetati u hrvatskim medijima, i to, gle čuda, baš u trenutku kada se u istraživanjima javnog mnijenja uvjerljiva većina građana te zemlje izjasnila za bolje odnose sa Srbijom", poručio je između ostaloga Selaković.

Biber, po dobro oprobanom receptu "zavadi pa vladaj", sistematski radi na destabilizaciji regiona i stvaranju mržnje, jer upravo je njegova misija totalitarna, i u svom perverznom osjećaju više vrijednosti koristi svaku priliku da ospori narodima i državama Balkana pravo na uspjeh i napredak. Florian Bieber je jedan od razloga zbog kojih je podrška građana Srbije eurointegracijama na povijesnom minimumu, pošto shvaćaju da u europskoj akademskoj i političkoj zajednici postoji zbor mrzitelja čija je ideja da zemlje zapadnog Balkana u EU trebaju ući pogaženog samopoštovanja i ograničene slobode, dakle kao kolonije", dodao je Selaković.

"Srbija i njen predsjednik ne misle da je Bieber bilo kakva elita, jer jasno je da je ništa drugo do nemoralni plaćenik čiji je zadatak da sudjeluje u javno-diplomatskoj blokadi proširenja EU. Predsjednik Vučić je za Biebera i njegove suradnike lučonoša demokracije i europskih vrijednosti. Bieber i njemu slični mudraci bi, umesto o Srbiji i Vučiću, za promjenu, trebalo da razmisle o političkim i sigurnosnim problemima koji im kucaju na vrata upravo zbog decenijama njegovane gluposti, oholosti i samoživosti", rekao je Selaković.

Između ostalog, Bieber je za Glas Istre rekao da u Srbiji postoji snažan osjećaj da je EU ta koja je omogućila Vučića.

"Naravno, nije to tako jednostavno i EU nije htjela Vučića ili druge autokrate, ali im je to olakšala. Sada, kako je proces proširenja blokiran, uključujući i nacionalističke zahtjeve članica kao što je bugarski veto za razgovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, lako je okriviti EU za nedostatak napretka i nedostatak pravednosti. Naravno, ovo je licemjeran argument. Srbiju nije blokirala pojedinačna država članica, a njen nedostatak napretka rezultat je nedostatka demokracije u zemlji i nespremnosti Vučića da riješi odnose s Kosovom. No, može se sakriti iza blokada u EU. Ironija je u tome što su zemlje koje je EU najviše "kažnjavala" nepravedno - Sjeverna Makedonija i Kosovo - danas najdemokratskije, unatoč tome što su zaostajale u procesu europskih integracija."

Rekao je i da je Njemačka godinama govorila da bi normalizacija s Kosovom značila neku vrstu srpskog priznanja Kosova, te da je to jasno u širem kontekstu jer očito nijedan drugi oblik "normalizacije" nije realističan.

"Nadalje, zemlja za ulazak mora uskladiti svoju vanjsku politiku s EU, posebno kada je u pitanju važno pitanje kao što je Rusija. Godinama sam govorio da Vučić neće moći niti htjeti Srbiju uvesti u EU, ali ne mislim da su Rusija ili Kosovo najveća prepreka. Mogao bi čak i napraviti kompromis oko Kosova, ako mora ili raskine s Rusijom. Međutim, on je autokrat koji nema interesa ući u EU ako to znači vladavinu prava i demokraciju. On je samo proeuropski orijentiran jer njegovi građani to očekuju i to bi izgledalo loše za njegove odnose sa zemljama članicama EU. Inače ga nije briga, jer odnose s EU vidi kao transakcijske, baš kao i s Rusijom i Kinom. Trenutno nema jak poticaj da napravi kompromis oko Kosova ili raskine s Rusijom. Što bi dobio? Stalno govori o pritiscima Zapada, ali to je uglavnom mit, čime Njemačka ili drugi mogu pritiskati Srbiju? Na kraju krajeva, Srbija s Vučićem ne može u EU, jer je teško zamisliti da bi sve članice EU bile uvjerene da ne uvoze još jednog Orbana u EU, i bili bi u pravu, čak i kada bi se Vučić pretvarao", rekao je Bieber.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum