NAJNOVIJE


RASPODJELA NOVCA STRANKAMA, PREMA BROJU I SPOLU VIJEĆNIKA

IDS-u više od pola sredstava namijenjenih strankama u Vijeću

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(D. MEMEDOVIĆ)

Za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Vodnjana ove godine će biti izdvojeno iz gradske kase 80 tisuća kuna, a više od pola sredstava pripada IDS-u kao najzastupljenijoj stranci u lokalnom parlamentu.

Za osam vijećnika, koliko IDS ima od ukupno 15 vijećnika u Vijeću, godišnje će primiti 42,8 tisuće kuna, odnosno mjesečno 3,5 tisuće kuna. Izdatak po članu vijeća mjesečno iznosi 424 kuna, a za još deset posto uvećan je ako se radi o vijećniku podzastupljenog spola, u ovom slučaju, naravno, ženskog. Godišnje to čini razliku od 500-tinjak kuna po članu Vijeća. Od osam vijećnika IDS-a četiri su žene.

HSU i SDP u Vijeću imaju po dva vijećnička mjesta, no HSU-u će godišnje pripasti 10,7 tisuća kuna, a SDP-u ni 10,2 tisuće kuna. Razlika je upravo u tome što HSU u svojim redovima ima jednu vijećnicu. Na ime jedne vijećnice Istarskim laburistima (IL) će iz proračuna biti isplaćeno 5,6 tisuća kuna godišnje, isto toliko i Istarskoj stranci umirovljenika (ISU), a HNS-u za jednog vijećnika slijedi 5,1 tisuća kuna godišnje.

Na lokalnim izborima prije dvije godine, zajednička lista IDS-a, ISU-a i HNS-a osvojila je deset mandata u Gradskom vijeću Vodnjana, a lista SDP-a, HSU-a i IL-a pet vijećničkih mjesta. U Gradskom vijeću koje čini 15 vijećnika osam je vijećnika, a sedam vijećnica. Solidan je to rezultat u uvjetima opće podzastupljenosti žena u hrvatskoj politici, no dok god sredstva za redovito financiranje stranaka uvećana za deset posto ne pripadnu muškim zastupnicima, a ne ženskim, ni o formalnoj ravnopravnosti spolova u političkom životu neće biti riječi.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam