A BLIŽI SE USKRS…

I u Istri se pogoršava situacija s koronom: U samoizolaciji oko 1.400 ljudi, gotovo POLA SU UČENICI I PROFESORI!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Snimio Tomislav Krišto/Cropix)

(Snimio Tomislav Krišto/Cropix)


"Istarska županija je nekoliko tjedana imala vrlo povoljnu situaciju. Međutim, posljednjih dana bilježimo uzlazni trend i broja novozaraženih, i broja osoba koje moraju biti stavljene pod mjere samoizolacije, a to nije dobro. Zaraza nam se pojavljuje u svim dijelovima Istre i nemamo u tom pogledu neko specifično žarište, ali, nažalost, uočen je jako veliki broj djece i odraslih u predškolskim i školskim ustanovama koje su pod nekim epidemiološkim mjerama. Trenutno imamo 100 aktivnih Covid-19 slučajeva i 1.387 osoba u samoizolaciji, a među njima je oko 30 zaraženih učenika i 50 zaraženih djelatnika obrazovnih ustanova. Uz sve to, više od 600 učenika i profesora je u ovom trenutku u samoizolaciji u Istarskoj županiji, i to već predstavlja ozbiljan problem, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

U cijelom susjedstvu situacija se ponovno pogoršala i iz mnogih bolnica i gradova javljaju da su u samo nekoliko dana stigli na katastrofalne razine oboljelih iz prosinca, i svi pooštravaju mjere zabrane nastojeći ponovo zauzdati koronu. Budući da se približavaju uskrsni i prvomajski dani, sve su izraženije bojazni o mogućem dodatnom pogoršanju situacije zbog obiteljskih putovanja.

- Nema nikakvih putovanja. I to bismo ljubazno zamolili građane, neka se suzdrže od bilo kakvih većih okupljanja i putovanja, jer moramo svi zajedno u narednih mjesec, mjesec i pol dana pokušat vratiti situaciju pod kontrolu. Mislim da smo svi svjesni da si ne možemo priuštiti još jednu lošu ili nikakvu turističku sezonu, jer dosta radnika ovisi o tome. Odluka o prelasku granica donesena je na nacionalnoj razini i nije se mijenjala već neko vrijeme, tako da više niti posjedovanje nekretnine na našem ili nekom drugom području ne može biti razlog za ulazak ili izlazak iz zemlje. Na svim granicama obavezan je negativan PCR test, a razlog za odobrenje putovanja može biti isključivo turizam, s time da osoba ima dokaz o plaćenom smještaju, neodgodive poslovne obaveze, ozbiljni zdravstveni razlozi ili smrt u obitelji. I Slovenci su jutros odlučili da samo radnicima koji dnevno i tjedno putuju u Sloveniju i studentima priznaju antigenski test koji vrijedi tjedan dana. Svi drugi koji žele ući u Sloveniju moraju imati negativan test koji vrijedi samo 24 sata i u tom roku moraju napustiti državu, istaknuo je Kozlevac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater